Kokosrutor

Underbart goda och enkla mjuka kokoskakor med lite segt och frasigt marängtäcke som går snabbt att baka! Kokosrutorna kan serveras som de är till fikat eller med vispad grädde som en efterrätt eller lyxig fika. Går bra att frysa, perfekt att ha och plocka fram när man får gäster!
kokosrutor
Goda kokosrutor. En mjuk sockerkaksbotten med kokostopping.
Timglas Tid: ca 50 minuter varav 20 min i ugnen
Portioner ca 28 st

Ingredienser:

Kakan:

Topping:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme.

    (Tag bort från värmen när drygt hälften smält så smälter resten av befintlig värme och smöret slipper bli onödigt varmt.)

    smält smör
    Smält smör.
  2. Tag fram en form ca 20x30 cm. Klä den med bakplåtspapper om den inte har non-stick-beläggning.

  3. Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och häll äggvitorna i en annan bunke. Bunken som äggvitorna läggs i måste vara fettfri och torr.

    äggulor och äggvitor
    Två delade ägg. Äggulor och äggvitor.
  4. Tillsätt det hela ägget till äggulorna. Tillsätt även strösocker.

    Vispa till en ljusgul pösig smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    ägg och strösocker tillsatt
    Ägg och strösocker tillsatt.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  5. Tillsätt bakpulvret. Vispa till en jämn smet.

    bakpulver tillsatt
    Bakpulver tillsatt.
  6. Tillsätt mjölet och det smälta smöret och vispa snabbt ihop till en jämn smet med elvisp ca 20 sekunder.

    vetemjöl och smält smör tillsatt
    Vetemjöl och smält smör tillsatt.
    sockerkakssmeten klar
    Sockerkakssmeten klar.
  7. Bred ut smeten i den eventuellt bakplåtspapperklädda ugnsformen.

    ogräddad sockerkakssmet
    Ogräddad sockerkakssmet.
  8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 10 minuter tills den fått lite färg.

    Gör under tiden toppingen.

    gräddad kaka
    Gräddad kaka.
  9. Topping:

  10. Vispa äggvitorna till hårt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.

    vispade äggvitor
    Vispade äggvitor.
  11. Tillsätt strösocker och kokosflingor. Vänd försiktigt ned och rör om med en sked till en jämn smet.

    strösocker och kokosflingor tillsatt
    Strösocker och kokosflingor tillsatt.
    kokosmarängsmeten blandad
    Kokosmarängsmeten blandad.
  12. Bred ut toppingen över kakan.

    Grädda kakan ytterligare ca 10 minuter i nedre delen av ugnen i 175°C tills den får guldgul färg.

    kokosmarängsmeten utbredd på kakan
    Kokosmarängsmeten utbredd på kakan.
    färdiggräddade kokosrutor
    Färdiggräddade kokosrutor.
  13. Låt kakan svalna. Skär kakan i fyrkanter.

    Kakan skuren i rutor - kokosrutor.
    Kakan skuren i rutor. Kokosrutor.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fria från tillsatser om du använder äkta smör.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i plastburk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren. Kokosrutorna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Kokosrutor

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Annika
Så goda kokosrutor de gick åt fort!
Tack för alla toppenrecept du delar med dig av!
Hämtar alltid recept från din sida!👍😊
✏️ Skrivet av Ellie
Sitter just i denna sekund och väntar på kokosrutorna i ugnen . Det doftar underbart så jag hoppas på att resultatet blir lika bra. Hur stor form använde du? Jag fick göra dubbel sats till en liten bakformsplåt. Tack!! :)
💬 Svar till Jurate ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att kakan blev en favorit för er! Tack för att du skrev! Hälsa din son!
✏️ Skrivet av Jurate
Tack för recept! Min son är sjuk, ville göra ngt gott, men hade ej mkt produkter hemma. Googlade och hittade super enkel recept och hade alla ingredienser hemma. Kakan blev riktigt gott! Min son åt ganska mkt! Det blir en av våra favorit kakor! Min son säger tack för världens bästa recept och kakan!
💬 Svar till Abbe ✏️ Skrivet av Susanne
Tråkigt att höra att det inte blev bra! Det låter som du tagit en för stor form. Det står i receptet hur stor formen bör vara både under ingredienserna och i beskrivningstexten. Så tyvärr vet jag inte hur jag ska kunna vara tydligare på den punkten. Tar man en större form så blir kakans höjd lägre och man bör även minska tiden i ugnen. Detta gäller alla recept av den här typen så det är viktigt att man kollar formens storlek och det är då ytan man ska jämföra. Jag har inte skrivit att man ska ett ägg till däremot var det någon annan som tyckte man kunde ta en äggvita till i kommentarerna, det är inget jag har provat. Hoppas du vill prova det här eller något annat recept igen och har du några förbättringsförslag så är du välkommen med dem!