Kokosrutor

Goda och enkla mjuka kokoskakor lite segt och frasigt marängtäcke som går snabbt att baka!
kokosrutor
Goda kokosrutor. En mjuk sockerkaksbotten med kokostopping.
Timglas Tid: ca 50 minuter varav 20 min i ugnen
Portioner ca 28 st

Ingredienser:

Kakan:

Topping:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna under tiden du gör resten av smeten. Klä en ugnsform, ca 20x30 cm med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på 175°C.

Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och häll äggvitorna i en annan bunke. Bunken som äggvitorna läggs i måste vara fettfri och torr.

Tillsätt det hela ägget till äggulorna. Tillsätt socker och bakpulver.

Vispa med elvisp till en ljusgul pösig smet.

Tillsätt mjölet och det smälta smöret och vispa snabbt ihop till en jämn smet med elvisp ca 10-20 sekunder.

Bred ut smeten i den bakplåtspapperklädda ugnsformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 10 minuter tills den fått lite färg. Gör under tiden toppingen.

Topping: Vispa äggvitorna till hårt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken. Vänd försiktigt ner socker och kokos och rör om med en sked till en jämn smet.

Bred ut toppingen över kakan. Grädda kakan ytterligare ca 10 minuter i nedre delen av ugnen i 175°C tills den får guldgul färg.

Låt kakan svalna.

Skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.

kokosrutor steg 1-3
1. Smält smöret och låt det stå och svalna under tiden du gör resten. Klä en ugnsform, ca 20x30 cm med bakplåtspapper. Sätt på ugnen på 175°C. 2. Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke. 3. Häll äggvitorna i en annan bunke som måste vara fettfri och torr som du sedan ska använda till toppingen.
kokosrutor steg 4-6
4. Tillsätt det hela ägget. 5. Tillsätt strösocker och bakpulver. 6. Vispa gärna med elvisp till en jämn och pösig ljusgul smet.
kokosrutor steg 7-9
7. Tillsätt mjölet och det smälta smöret. 8. Vispa snabbt ihop till en jämn smet, ca 10-20 sek med elvisp. 9. Bred ut smeten i den bakplåtspapperklädda ugnsformen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 10 minuter.
kokosrutor steg 10-12
10. Den färdiggräddade kakan. Gör gärna toppingen under tiden kakan gräddas. 11. Vispa äggvitorna till hårt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken. Vänd försiktigt ner socker och kokos och rör om med en sked till en jämn smet. 12. Bred ut toppingen över kakan. Grädda kakan ytterligare 10 minuter till guldgul färg.
kokosrutor steg 13-15
13. Den färdiggräddade kakan. Låt den svalna. 14. Skär kakan i fyrkanter med en vass kniv. 12. Kakan är uppskuren och klar. Lägg sedan kakorna i en plastburk med smörpapper mellan lagren.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fria från tillsatser om du använder äkta smör.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i plastburk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren. Kokosrutorna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer till Kokosrutor

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Annika
Så goda kokosrutor de gick åt fort!
Tack för alla toppenrecept du delar med dig av!
Hämtar alltid recept från din sida!👍😊
penna Skrivet av Ellie
Sitter just i denna sekund och väntar på kokosrutorna i ugnen . Det doftar underbart så jag hoppas på att resultatet blir lika bra. Hur stor form använde du? Jag fick göra dubbel sats till en liten bakformsplåt. Tack!! :)
besökare Svar till Jurate penna Skrivet av Susanne
Vad roligt att kakan blev en favorit för er! Tack för att du skrev! Hälsa din son!
penna Skrivet av Jurate
Tack för recept! Min son är sjuk, ville göra ngt gott, men hade ej mkt produkter hemma. Googlade och hittade super enkel recept och hade alla ingredienser hemma. Kakan blev riktigt gott! Min son åt ganska mkt! Det blir en av våra favorit kakor! Min son säger tack för världens bästa recept och kakan!
besökare Svar till Abbe penna Skrivet av Susanne
Tråkigt att höra att det inte blev bra! Det låter som du tagit en för stor form. Det står i receptet hur stor formen bör vara både under ingredienserna och i beskrivningstexten. Så tyvärr vet jag inte hur jag ska kunna vara tydligare på den punkten. Tar man en större form så blir kakans höjd lägre och man bör även minska tiden i ugnen. Detta gäller alla recept av den här typen så det är viktigt att man kollar formens storlek och det är då ytan man ska jämföra. Jag har inte skrivit att man ska ett ägg till däremot var det någon annan som tyckte man kunde ta en äggvita till i kommentarerna, det är inget jag har provat. Hoppas du vill prova det här eller något annat recept igen och har du några förbättringsförslag så är du välkommen med dem!
penna Skrivet av Abbe
Gjorde kakan idag på mitt jobb. Är inte den som bakar men kände att nu är det dags och din hemsida såg perfekt ut. Blev helt besviken. Min kollega läsa steg för steg. När kakan är färdig hade den växt någon cm bara!! När jag då läser kommentars så ger du förslag på mindre form eller ta i ett ägg till. Kanske kan ändra eller ge förslagen direkt när man kolla på ingredienserna?! Hälsningar Abbe
besökare Svar till Lisa penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra att kokosrutorna uppskattades! :)
penna Skrivet av Lisa
Jag gjorde dom här till min sons födelsedag.
Kan verkligen rekommendera dom! Verkligen underbart goda och så uppskattade av både barn som vuxna.

Kommer definitivt att baka dom igen, snart :)
besökare Svar till Loek55 penna Skrivet av Susanne
Varsågod och tack för att du skrev! Roligt att höra! :)
penna Skrivet av Loek55
Hej
Vilka underbara kokosrutor,bakade till mina gamlingar på äldreboendet mycket uppskattat.
Använder denna sida mycket bra recept tack för det.

Loek55

Läs alla 18 kommentarer

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |