Apelsinmandelrutor med chokladtäcke

Supergoda kakor med mandelmassa, apelsin och choklad som är en väldigt fin smakkombination. Enkelt recept med få ingredienser som dessutom är naturligt glutenfritt och laktosfritt.
Apelsinmandelrutor
Apelsinmandelrutorna är mycket goda mjuka kakor med smak av mandel och apelsin med ett täcke av mörk choklad.
Tid: 1 timma och 20 minuter varav 30 minuter i ugnen
24 st

Ingredienser:

Till formen:

Kaka:

Garnering:

Laktosfritt - Välj laktosfri mörk choklad.
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Ta fram en ugnsform ca 20x30 cm och klipp till ett bakplåtspapper som passar och vik det efter kanten. Man kan också själv göra en form i aluminiumfolie, då behövs ej bakplåtspapper, utan man smörjer och mjölar aluminiumformen istället.

    Bred ut rumsvarmt smör i botten och ca 3 cm upp på kanten av bakplåtspappret, använd gärna en slickepott. Strö på potatismjöl och pensla ut det så att det blir som en yta över hela den smörjda delen. Ta mer potatismjöl om det behövs så att hela ytan täcks. Syftet med detta är att kakan inte ska fastna i pappret som den annars gör.

    instruktion steg 1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Smort och mjölat bakplåtspapper.
  2. Riv mandelmassan grovt. Detta kan man göra antingen förhand på rivjärn eller också kan man använda en matberedare så går det snabbare. Lägg den rivna mandelmassan i en bunke.

    instruktion steg 2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Riven mandelmassa.
  3. Tvätta apelsinen noga och torka av den. Riv det yttersta orangea skalet av drygt halva apelsinen med rivjärn. Skär apelsinen i halvor och pressa ur saften ur varje halva med en citruspress. Häll saft och apelsinskal över mandelmassan i bunken.

    instruktion steg 3.1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Riv apelsinskalet.
    instruktion steg 3.2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Pressad apelsinsaft.
    instruktion steg 3.3 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Tillsätt rivet apelsinskal och apelsinsaft.
  4. Dela äggen. Lägg äggulorna tillsammans med mandelmassa och apelsin i bunken och häll äggvitorna i en torr, fettfri bunke.

    instruktion steg 4.1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Tillsätt äggulorna.
    instruktion steg 4.2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Äggvitorna.
  5. Rör ihop mandelmassan, apelsinskal och saft samt äggulorna till en jämn smet med en sked.

    instruktion steg 5 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Mandelmassa, apelsin och äggulor blandat.
  6. Vispa äggvitorna till fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken) med elvisp. Vänd försiktigt ner i den andra smeten och rör sedan till en jämn smet.

    instruktion steg 6.1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Vispade äggvitor.
    instruktion steg 6.2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Vänd ner äggviteskummet.
    instruktion steg 6.3 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Smeten är klar.
  7. Häll smeten i formen. Bred ut smeten eller luta formen så smeten fördelar sig jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter (samma för varmluft).

    instruktion steg 7.1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Smeten i formen.
    instruktion steg 7.2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.3 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Färdiggräddad kaka.
  8. Smält chokladen försiktigt på svag värme i kastrull eller i vattenbad, den får inte koka för då blir den kornig.

    (Det räcker med att värma på så länge att drygt hälften av chokladen smält, så smälter resten om du rör om av redan befintlig värme.)

    instruktion steg 8.1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Smält chokladen.
    instruktion steg 8.2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Färdigsmält choklad.
  9. Bred chokladen över kakan. Skär kakan i bitar. Låt svalna. Lägg bitarna i en plastburk med lock och ta bakplåtspapper mellan lagren.

    Förvara i rumstemperatur, kyl eller frys, se förvaringstips.

    instruktion steg 9.1 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Bred chokladen över kakan.
    instruktion steg 9.2 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Utbredd choklad.
    instruktion steg 9.3 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Skär i rutor.
    instruktion steg 9.4 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Chokladen har stelnat.
    instruktion steg 9.5 apelsinmandelrutor med chokladtäcke
    Apelsinmandelrutor att servera.

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (45 g): 147 kalorier, 15 g kolhydrater, 8 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Går bra att frysa, men chokladen kan bli lite fläckig i färgen men det är inget som jag bryr mig om. Håller sig 3-6 månader i frysen. Annars kan de förvaras i rumstemperatur ca 5 dagar eller kylskåp 2-3 veckor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Henri
De här blev extra goda. Tack för receptet! Gjorde mandelmassan själv (250g mandel, 250g florsocker och 1 äggvita).
Skrivet av eot
Gjorde på 400g mandelmassa (ett paket) och gick bra det med, men tyckte även jag att det kunde varit lite kraftigare apelsinsmak. Rev en hel, stor apelsin istället för en halv. Testar nog med två om jag gör om det!
Svar till nadia Skrivet av Susanne
Nej, du kan inte utesluta mandelmassan i det här receptet. Då blir det typ ingen kaka.
Skrivet av nadia
Hej! Undrar om man inte lägger till mandelmassan, blir den god ändå?
Svar till Aya Skrivet av Susanne
Det står i receptbeskrivningen. Kul att du tycker om receptet!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest