Kärleksmumskladdkaka

Underbart god kärleksmumskladdkaka! En god krämigt kladdig kladdkaka med kärleksmumsglasyr. Kakan är den perfekta kombon för alla oss som älskar bakverk med choklad, i synnerhet kladdkaka och kärleksmums! Den passar perfekt till fikat eller till efterrätt. Enkelt recept, bara att sätta igång och baka!
kärleksmumskladdkaka
En bit kärleksmumskladdkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: ca 25 min jobb + ca 17 min i ugn + 2 timmar att stelna
Portioner ca 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (132 g): 528 kalorier, 44 g kolhydrater, 37 g fett, 4 g protein

Ingredienser:

Kladdkaka:

Kärleksmumsglasyr:

Topping:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 17 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smöret i en kastrull som rymmer minst 1,5 liter (så kan du röra ihop smeten i kastrullen och spara disk).

    Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, stäng av värmen och tag bort kastrullen från spisen och rör om tills allt smör smält. (På detta vis slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra då övriga ingredienser tillsätts.)

  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter. Beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    (Detta moment kan hoppas över om man har en bra form där kakan inte fastnar så lätt eller om man inte tycker det spelar så stor roll att blir lite svårare att ta snygga bitar.)

  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.

    Vispa till en jämn smet. Jag kör med elvisp ca 30 sekunder på högsta effekt.

  4. Tillsätt vetemjöl.

    Rör eller vispa snabbt ihop (gärna med elvisp) till en jämn smet.

  5. Häll smeten i formen.

    Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 17 minuter. För en lagom kladdig kladdkaka - öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på formen, när det dallrar i den mittersta hälften av kakan är den klar. (När hela kakan dallrar är den för ogräddad och när kakan inte dallrar alls så är den för genomgräddad.)

    (Observera att formens storlek påverkar gräddningstiden mycket. Tar du en större form så blir gräddningstiden kortare och tvärtom.)

  6. Låt kladdkakan svalna och stelna. (Tips för att snabba på processen: ställ kladdkakan på frysklampar och när den är kall kan man flytta den till kylen.)

  7. Gör glasyren antingen under tiden kladdkakan svalnar eller när kladdkakan svalnat helt. Den går att breda på både när kladdkakan är varm och kall.

    Mät upp smör, kakao, kaffe (eller vatten och snabbkaffepulver) och vaniljsocker till glasyren i en kastrull.

    Sätt på svag värme och blanda till en jämn smet när smöret smält. Tag bort kastrullen från värmen.

  8. Tillsätt florsockret och rör till en jämn smet.

    (Om man tycker glasyren är för rinnig kan man tillsätta mer florsocker och är den för fast kan man tillsätta lite vatten.)

  9. Häll på och bred ut glasyren på kladdkakan.

    Strö över kokosflingor.

    Låt kakan och glasyren stelna, gärna i kylskåp minst 2 timmar.

  10. Vid servering: Servera gärna kärleksmumskladdkakan med en klick vispad grädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kärleksmumskladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Ida permångs
Hej! Såg så gott ut så skulle vela testa, går den här bra å frysa in? :)
✏️ Skrivet av Johanna
Blev så sugen på detta recept såg så god ut men ack så besviken jag blev, hade den i ugnen i 8 minuter och den blev så torr.
✏️ Skrivet av Olivia
Detta receptet fungerade verkligen inte. Jag brukar baka med dina recept och jag älskar det, men detta älskar jag inte. Kakan blev svampig och torr.

Visa alla kommentarer