Fransk chokladtårta




Ingredienser:
- 175 g smör
- 200 g mörk choklad
- 1,5 dl strösocker
- 3 st ägg
- ev. 0,5 tsk snabbkaffepulver
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
Ev: Servering:
- ev. 3-5 dl vispgrädde
- ev. 200-300 g hallon


Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
- ev. elvisp
Gör så här:
-
Smält smör och choklad på svag värme, det får inte koka. Ta bort från värmen när drygt hälften smält och rör om tills allt smält och blivit en blank och fin jämn smet.
- 175 g smör
- 200 g mörk choklad
Smör och choklad smälter. Smör och choklad blandat. -
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Smord och bröad form. -
Häll på strösocker och äggen och eventuellt snabbkaffepulver om du vill ha lite kaffesmak.
Vispa ihop eller rör kraftigt ihop detta till en jämn smet. Använd gärna elvisp.
- 1,5 dl strösocker
- 3 st ägg
- ev. 0,5 tsk snabbkaffepulver
Strösocker, ägg, snabbkaffepulver tillsatt. Blandad smet. -
Häll på vetemjölet och rör snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
(Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen - det är lätt att ta alldeles för mycket eftersom mjölet då packas. Häll istället upp mjölet eller väg det. Kakan blir torr av för mycket mjöl.)
Tänk på att inte röra eller vispa mer än att det är blandat efter att du tillsatt vetemjölet, det tar bara ca 10-20 sek med elvisp.
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Tårtsmeten klar. -
Häll smeten i formen och bred ut den lite grann om det behövs.
Tårtsmeten i formen. -
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20-25 minuter.
(Vill man ha en kladdigare kaka väljer man kortare tid. Tänk på att även formens storlek spelar stor roll för gräddningstiden. En större form ger kortare gräddningstid än en mindre.)
Grädda i ugnen. Färdiggräddad chokladtårta. -
Låt tårtan svalna. Vispa eventuellt grädde och tina eventuellt hallon. Servera!
- ev. 3-5 dl vispgrädde
- ev. 200-300 g hallon
Fransk chokladtårta serveras.
Serveringstips:
Servera gärna med vispad grädde och hallon.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara i kylskåp. Går också bra att frysa.
| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

⭐ webmaster
Kul att du gillar min receptsida! :) Jag har ju hållit på med den i ungefär 10 år och vissa saker har ju förändrats med tiden så allt är inte konsekvent. Så det var inte alls någon dum fråga, snarare tvärtom! :)