| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Fransk chokladtårta

Mycket god och fin lyxig chokladtårta som smälter i munnen. Lika enkel att göra som en kladdkaka men godare och lyxigare med mycket choklad.
Fransk chokladtårta
Fransk chokladtårta serverad med vispad grädde och hallon. Mums!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 40 min, varav 25 min i ugnen
Portioner 10-12 bitar

Ingredienser:

Ev: Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl. Ta kokosflingor istället för ströbröd till formen.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smör och choklad på svag värme, det får inte koka. Ta bort från värmen när drygt hälften smält och rör om tills allt smält och blivit en blank och fin jämn smet.

  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

  3. Häll på strösocker och äggen och eventuellt snabbkaffepulver om du vill ha lite kaffesmak.

    Vispa ihop eller rör kraftigt ihop detta till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

  4. Häll på vetemjölet och rör snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

    (Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen - det är lätt att ta alldeles för mycket eftersom mjölet då packas. Häll istället upp mjölet eller väg det. Kakan blir torr av för mycket mjöl.)

    Tänk på att inte röra eller vispa mer än att det är blandat efter att du tillsatt vetemjölet, det tar bara ca 10-20 sek med elvisp.

  5. Häll smeten i formen och bred ut den lite grann om det behövs.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20-25 minuter.

    (Vill man ha en kladdigare kaka väljer man kortare tid. Tänk på att även formens storlek spelar stor roll för gräddningstiden. En större form ger kortare gräddningstid än en mindre.)

  7. Låt tårtan svalna. Vispa eventuellt grädde och tina eventuellt hallon. Servera!

Beskrivande bilder

smör och choklad smälter
1.1. Smör och choklad smälter.
smör och choklad blandat
1.2. Smör och choklad blandat.
smord och bröad form
2. Smord och bröad form.
strösocker, ägg, snabbkaffepulver tillsatt
3.1. Strösocker, ägg, snabbkaffepulver tillsatt.
blandad smet
3.2. Blandad smet.
vetemjöl tillsatt
4.1. Vetemjöl tillsatt.
tårtsmeten klar
4.2. Tårtsmeten klar.
tårtsmeten i formen
5. Tårtsmeten i formen.
grädda i ugnen
6.1. Grädda i ugnen.
färdiggräddad chokladtårta
6.2. Färdiggräddad chokladtårta.
fransk chokladtårta serveras
7. Fransk chokladtårta serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde och hallon.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Går också bra att frysa.

Kommentera receptet på Fransk chokladtårta

Skriv och läs alla 29 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Supergod! Den kommer jag garanterat att göra igen
   kommentar  Skrivet av  Josefine  
Underbart god! Bäst blir den om den får stå i kylen ett dygn innan servering. Då blir den som en kladdkaka och chokladkaka i ett. ;) Det är en jättebra receptsida du har! :)
 svar  Svar till  mimmi    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag använder nuförtiden alltid äkta vispgrädde (med kort hållbarhet) i alla recept. Det är den godaste och nyttigaste grädden (utan tillsatser och helt naturlig). I de recept där det står grädde kan man använda andra gräddsorter än vispgrädde. Se det som "valfri sort". Men jag rekommenderar alltid vispgrädde som sagt. Vill man ha lägre fetthalt kan man blanda vispgrädde med mjölk eller vatten i de recept där grädden inte ska vispas, vilket då är de recept där det bara står "grädde". Jag har nog skrivit vispgrädde överallt där grädden ska vispas. I nyare recept brukar jag skriva vispgrädde för det mesta även om den inte ska vispas.
Kul att du gillar min receptsida! :) Jag har ju hållit på med den i ungefär 10 år och vissa saker har ju förändrats med tiden så allt är inte konsekvent. Så det var inte alls någon dum fråga, snarare tvärtom! :)

Skriv och läs alla 29 kommentarer

Se även dessa recept