| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Fransk chokladtårta

Mycket god och fin lyxig chokladtårta som smälter i munnen. Lika enkel att göra som en kladdkaka men godare och lyxigare med mycket choklad.
Fransk chokladtårta
Fransk chokladtårta serverad med vispad grädde och hallon. Mums!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 40 min, varav 25 min i ugnen
Portioner 10-12 bitar

Ingredienser:

Ev: Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl. Ta kokosflingor istället för ströbröd till formen.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smör och choklad på svag värme, det får inte koka. Ta bort från värmen när drygt hälften smält och rör om tills allt smält och blivit en blank och fin jämn smet.

  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

  3. Häll på strösocker och äggen och eventuellt snabbkaffepulver om du vill ha lite kaffesmak.

    Vispa ihop eller rör kraftigt ihop detta till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

  4. Häll på vetemjölet och rör snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

    (Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen - det är lätt att ta alldeles för mycket eftersom mjölet då packas. Häll istället upp mjölet eller väg det. Kakan blir torr av för mycket mjöl.)

    Tänk på att inte röra eller vispa mer än att det är blandat efter att du tillsatt vetemjölet, det tar bara ca 10-20 sek med elvisp.

  5. Häll smeten i formen och bred ut den lite grann om det behövs.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20-25 minuter.

    (Vill man ha en kladdigare kaka väljer man kortare tid. Tänk på att även formens storlek spelar stor roll för gräddningstiden. En större form ger kortare gräddningstid än en mindre.)

  7. Låt tårtan svalna. Vispa eventuellt grädde och tina eventuellt hallon. Servera!

Beskrivande bilder

smör och choklad smälter
1.1. Smör och choklad smälter.
smör och choklad blandat
1.2. Smör och choklad blandat.
smord och bröad form
2. Smord och bröad form.
strösocker, ägg, snabbkaffepulver tillsatt
3.1. Strösocker, ägg, snabbkaffepulver tillsatt.
blandad smet
3.2. Blandad smet.
vetemjöl tillsatt
4.1. Vetemjöl tillsatt.
tårtsmeten klar
4.2. Tårtsmeten klar.
tårtsmeten i formen
5. Tårtsmeten i formen.
grädda i ugnen
6.1. Grädda i ugnen.
färdiggräddad chokladtårta
6.2. Färdiggräddad chokladtårta.
fransk chokladtårta serveras
7. Fransk chokladtårta serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde och hallon.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Går också bra att frysa.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Supergod! Den kommer jag garanterat att göra igen
   kommentar  Skrivet av  Josefine  
Underbart god! Bäst blir den om den får stå i kylen ett dygn innan servering. Då blir den som en kladdkaka och chokladkaka i ett. ;) Det är en jättebra receptsida du har! :)
 svar  Svar till  mimmi    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag använder nuförtiden alltid äkta vispgrädde (med kort hållbarhet) i alla recept. Det är den godaste och nyttigaste grädden (utan tillsatser och helt naturlig). I de recept där det står grädde kan man använda andra gräddsorter än vispgrädde. Se det som "valfri sort". Men jag rekommenderar alltid vispgrädde som sagt. Vill man ha lägre fetthalt kan man blanda vispgrädde med mjölk eller vatten i de recept där grädden inte ska vispas, vilket då är de recept där det bara står "grädde". Jag har nog skrivit vispgrädde överallt där grädden ska vispas. I nyare recept brukar jag skriva vispgrädde för det mesta även om den inte ska vispas.
Kul att du gillar min receptsida! :) Jag har ju hållit på med den i ungefär 10 år och vissa saker har ju förändrats med tiden så allt är inte konsekvent. Så det var inte alls någon dum fråga, snarare tvärtom! :)
   kommentar  Skrivet av  mimmi  
Det här är förmodligen en jättedum fråga, men är det någon skillnad på grädde och vispgrädde? I vissa recept här på sidan står det ibland grädde och ibland vispgrädde. Tycker jättemycket om den här sidan, hjälper verkligen nybörjare som mig! :)
 svar  Svar till  Pamela    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för tipsen! :)
   kommentar  Skrivet av  Pamela  
Kan tipsa om att denna kaka blir väldigt bra med glutenfritt mjöl också! :) Och med kokosflingor i stället för ströbröd.
 svar  Svar till  elias    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet för det är lätt att då ta för mycket mjöl eftersom det då packas. Tar man för mycket vetemjöl så blir kakan torrare. Sedan beror gräddningstiden även på hur stor form man har. Har du en större form så blir gräddningstiden kortare eftersom höjden på smeten blir lägre - kakan blir tunnare. Gräddningstiden beror också på ugnen, du kan behöva korta av tiden något om din kaka blev lite för torr och/eller kanske sänka den något i ugnen. Dessa tips är generella och gäller även andra liknande bakverk så det är alltid bra att tänka på om man vill optimera resultatet! :)
Tack för tipset med grädden, låter gott!:)
   kommentar  Skrivet av  elias  
den var god,men lite för torr.men det blir bättre om man tar 3dl vispgrädde och blandar med 5 tsk florsocker och 0,25 dl vaniljsocker och vispar medelhårt och klär tårtan med denna.
 svar  Svar till  Sussi    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att höra! :) Den choklad jag brukar använda är ju också 70% från Odense, men den är nog lite billigare än Fazer. Förpackningen innehåller ju 200 g choklad, antar att Fazer är 100 g. Däremot är nog Fazers lättare att bryta i bitar. Jag använder en vass kniv och det brukar gå bra. Skriv gärna igen och berätta om du märkte någon skillnad!
   kommentar  Skrivet av  Sussi  
Tack för receptet! Den blev väldigt god, jag använde Fazers mörka 70% premium, därav den mycket mäktiga chokladsmaken.
Den blir vår efterrätt imorgon ihop med vispad grädde - för det kräver kakan!
Nästa gång ska jag testa att göra kakan med den chokladen du tipsar om, mycket billigare och kanske lika god?

Skriv och läs alla 29 kommentarer