Hem> Efterrätter> Päronpaj - Smulpaj med päron

Päronpaj - Smulpaj med päron

Enkelt recept päronpaj - en smulpaj med päron. Mycket god smuldeg som går supersnabbt att göra!
Smulpaj med päron
Smulpaj med päron, en god päronpaj serverad med en klick vispad grädde.
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla
Tid: 35 minuter varav 20 min i ugnen
Mängd: 6 portioner

Ingredienser:

  • ca 800 g (400 g avrunnen vikt) päronhalvor
    • eller  ca 600 g (ca 400 g när skrutten är borttagen) färska päron
    • eller  ca 600 g (ca 400 g när skrutten är borttagen) färska äpplen helst syrliga
  • ev. 0,25-0,5 tsk kanel

Smuldeg:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 18-20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Skiva päronhalvorna (eller färska päron) och lägg i en ugnsfast pajform ca 22 cm i diameter.

    Strö ev. över kanel. Man kan också om man vill strö över lite socker men päronhalvorna är ganska söta som de är.

    • ca 800 g (400 g avrunnen vikt) päronhalvor
      • eller  ca 600 g (ca 400 g när skrutten är borttagen) färska päron
      • eller  ca 600 g (ca 400 g när skrutten är borttagen) färska äpplen helst syrliga
    • ev. 0,25-0,5 tsk kanel
    päronbitar i pajform
    Päronbitar i pajform.
    överströdd kanel
    Överströdd kanel.
  2. Gör smuldegen: Smält smöret i en kastrull. Tag av kastrullen från plattan.

    Tillsätt socker, vetemjöl, havregryn och kokosflingor och rör till en grynig massa.

    smält smör
    Smält smör.
    ingredienser till smuldegen
    Ingredienser till smuldegen.
  3. Klicka ut och fördela smuldegen i ett jämnt lager över päronen.

    ogräddad päronpaj
    Ogräddad päronpaj.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 18-20 minuter i 200°C tills smuldegen fått fin färg.

    Servera ljummen med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

    gräddad päronpaj
    Gräddad päronpaj.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde portioner (204 g): 473 kcal, 58 g kolhydrater, 25 g fett, 4 g protein, 4 g fibrer

Variationstips

Proportionerna av havregryn och kokosflingor kan ändras eller utesluta det ena helt om man så vill. Testa även att tillsätta hackad mandel eller nötter. Man kan även prova med äpplen istället för päron.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Brith Samuelsson
Hej
Väldigt många bra recept!
Jag undrar om pajer går att frysa in?
Brith
Svar till Tommy Ekdahl Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om receptet! Tack för att du skrev!
Skrivet av Tommy Ekdahl
Hej det blev mycket gott med päronpaj så det får jag göra mer av hälsning från Hilleshög i Skåne
Svar till Lisa Skrivet av Susanne
Man kan använda det socker man vill. Men vad är vanligt socker enligt dig? Strösocker brukar kallas "vanligt socker".
Skrivet av Lisa
Måste man ha strösocker eller kan man använda vanlig socker?????

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl