Glutenfri äppelpaj

Knaprig och god och alldeles underbar äppelpaj som är glutenfri och innehåller mindre socker än vanlig äppelpaj och har därför lägre GI. Den går snabbt att göra och ger väldigt lite disk, eftersom man bara strör över alla ingredienser. Vanligt vitt socker är ersatt av farinsocker eller råsocker eller sötströ. Vill man äta enligt LCHF bör man välja sötströ som innehåller noll kolhydrater.
glutenfri äppelpaj
Mycket god och nyttigare äppelpaj som är glutenfri och har ett lågt GI.
Timglas Tid: 30 min varav 20 min i ugnen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Smuldeg:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Undvik vanliga havregryn.
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Skala äpplena (har du riktig bråttom strunta i det), och skär i mindre bitar (snabbt, behöver inte vara några "snygga" bitar).

    Lägg bitarna i en ugnsfast form. Klicka i lite smör.

    äppelbitar i ugnsform
    Äppelbitar i ugnsform.
  2. Strö över sötströ eller socker. Ta den mängd socker du vill ha, ju sötare äpplen desto mindre behövs.

    Strö över kanel eller kardemumma.

    äppelbitar med kanel
    Äppelbitar med kanel.
  3. Strö över havregryn och kokosflingor.

    Skär tunna skivor av smöret eller hyvla med en osthyvel och fördela ovanpå.

    havregryn och kokosflingor
    Havregryn och kokosflingor.
    skivor av smör ovanpå
    Skivor av smör ovanpå.
  4. Strö över farinsocker och hackad mandel.

    farinsocker och hackad mandel
    Farinsocker och hackad mandel.
  5. Grädda i ca 20 minuter i 200°C i mitten av ugnen tills äppelpajen fått fin färg.

    färdiggräddad glutenfri äppelpaj
    Färdiggräddad glutenfri äppelpaj.
  6. Låt äppelpajen svalna. Vispa grädden och servera med den.

    en bit äppelpaj serverad med vispad grädde
    En bit äppelpaj serverad med vispad grädde.

LCHF LCHF Tips:

Välj sötströ.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta vispgrädde och äkta smör.

Kommentarer till Glutenfri äppelpaj

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Erik ✏️ Skrivet av Susanne

Problemet är ju bara att mat och kost inte är någon exakt vetenskap och att mycket av de forskningsstudier som gjorts är bristfälliga, vilket iofs inte är så konstigt med tanke på hur komplext det är. Det finns många forskningsresultat som motsäger varandra. Även mycket av den forskning som bedrivs är också betald av de stora livsmedelsproducenterna och även om man tycker att det inte ska påverka forskningsresultaten så gör det ju ändå det till någon del.

Det är ju inte heller någon exakt vetenskap hur nyttigt något är. Dels är det relativt och dels är det ju tusen olika parametrar att bedöma varav vissa parametrar man inte ens vet om. Forskning om mat och kost är ju väldigt bristfällig i många avseenden. Därför får man inte lyssna blint på vad alla "experter" säger och inte glömma bort att använda sitt sunda förnuft!

✏️ Skrivet av Erik
Att något är naturligt är inte detsamma som att det är nyttigt. Vissa växter, svampar och djur innehåller naturligt producerade ämnen som är dödligt giftiga för oss.

De allra flesta naturliga livsmedel består av "kemisörja", d.v.s. en blandning av ett stort antal olika molekyler av vilka de flesta är illa kända.

Nyttighet bör inte avgöras av vidskepelse utan av vetenskap.
💬 Svar till Erik E. ✏️ Skrivet av Susanne

Det är väldigt lite transfetter som smör och grädde innehåller och det är som sagt naturligt.

Milda är inte en naturlig produkt, det är en kemisörja. Läs gärna innehållsförteckningen och läs om tillverkning av margarin. Självklart är det bra om det inte innehåller transfetter längre, det är ett steg i rätt riktning, men fortfarande är det en kemisörja som varken smakar bra eller kan vara hälsosamt även om tillverkaren marknadsför det som både naturligt och hälsosamt. Det är min åsikt.

✏️ Skrivet av Erik E.
Milda innehåller inte transfetter enligt tillverkaren. Däremot innehåller smör och grädde transfetter (naturligt).
💬 Svar till Marion ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det går bra att smörja formen innan. Det beror ju lite på vilken form man har hur mycket det fastnar. För mig brukar det aldrig fastna när jag gör smulpaj men man kan alltid smörja formen för säkerhets skull om man vill, det skadar inte - bara lite mer jobb.
✏️ Skrivet av Marion
hej, jag undrar om man ska smörja formen innan *lägga smör på botten* för annars fastnar allt och det blir inte inte lika fint :(
och juste jag kombinerade den här receptet men smulpaj alltså blanda ihop allt utan de skalade äpplena :)
💬 Svar till Mussetusse ✏️ Skrivet av Susanne
Farinsocker är socker, det står bara sockret i receptbeskrivningen. Det ska strös över.
✏️ Skrivet av Mussetusse
Hej! Vad ska man göra med Farinsockret?
✏️ Skrivet av Susanne
Svar till anders: Du kan ta smör istället. Matolja går också men det blir inte lika gott.
✏️ Skrivet av anders
min dotter tål inte margarin, jag bara undrar nu om man kan byta ut margarin med något annat?

Se även dessa recept

| Efterrätter | GI Recept | Glutenfritt |