| Efterrätter | GI Recept | Glutenfritt |

GI-Äppelpaj

Mycket god GI-äppelpaj med lägre GI som går snabbt att göra och ger väldigt lite disk, eftersom man bara strör över alla ingredienser. Vanligt vitt socker är ersatt av råsocker, brun farin, fruktsocker, honung eller Sötströ. Vill man äta enligt LCHF bör man välja Sötströ som innehåller noll kolhydrater.
gi-äppelpaj
Mycket god och sund äppelpaj som har ett lågt GI. Dessutom går den mycket snabbt att göra och du kan variera dig med olika ingredienser.
Timglas Tid: 30 min varav 20 min i ugnen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Smuldeg:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Undvik vanliga havregryn.
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Skala äpplena (har du riktig bråttom strunta i det), och skär i mindre bitar (snabbt, behöver inte vara några "snygga" bitar). Lägg bitarna i en ugnsfast form.

    instruktion steg 1 gi-äppelpaj
  2. Strö över sötströ eller socker. Ta den mängd socker du vill ha, ju sötare äpplen desto mindre behövs.

    Strö över kanel eller kardemumma.

    instruktion steg 2 gi-äppelpaj
  3. Strö över "smuldegs"-ingredienserna.

    På bilderna syns kokosflingor blandat med mandelspån (hälften av varje).

    instruktion steg 3 gi-äppelpaj
  4. Skär tunna skivor av smöret eller hyvla med en osthyvel och fördela ovanpå.

    instruktion steg 4 gi-äppelpaj
  5. Grädda i ca 20 minuter i 200°C i mitten av ugnen tills äppelpajen fått fin färg.

    instruktion steg 5 gi-äppelpaj
  6. Låt äppelpajen svalna. Vispa grädden och servera med den.

    instruktion steg 6 gi-äppelpaj

LCHF LCHF Tips:

Välj sötströ.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta vispgrädde och äkta smör.

Kommentarer till GI-Äppelpaj

Skriv en kommentar

person Svar till Erik penna Skrivet av Susanne

Problemet är ju bara att mat och kost inte är någon exakt vetenskap och att mycket av de forskningsstudier som gjorts är bristfälliga, vilket iofs inte är så konstigt med tanke på hur komplext det är. Det finns många forskningsresultat som motsäger varandra. Även mycket av den forskning som bedrivs är också betald av de stora livsmedelsproducenterna och även om man tycker att det inte ska påverka forskningsresultaten så gör det ju ändå det till någon del.

Det är ju inte heller någon exakt vetenskap hur nyttigt något är. Dels är det relativt och dels är det ju tusen olika parametrar att bedöma varav vissa parametrar man inte ens vet om. Forskning om mat och kost är ju väldigt bristfällig i många avseenden. Därför får man inte lyssna blint på vad alla "experter" säger och inte glömma bort att använda sitt sunda förnuft!

penna Skrivet av Erik
Att något är naturligt är inte detsamma som att det är nyttigt. Vissa växter, svampar och djur innehåller naturligt producerade ämnen som är dödligt giftiga för oss.

De allra flesta naturliga livsmedel består av "kemisörja", d.v.s. en blandning av ett stort antal olika molekyler av vilka de flesta är illa kända.

Nyttighet bör inte avgöras av vidskepelse utan av vetenskap.
person Svar till Erik E. penna Skrivet av Susanne

Det är väldigt lite transfetter som smör och grädde innehåller och det är som sagt naturligt.

Milda är inte en naturlig produkt, det är en kemisörja. Läs gärna innehållsförteckningen och läs om tillverkning av margarin. Självklart är det bra om det inte innehåller transfetter längre, det är ett steg i rätt riktning, men fortfarande är det en kemisörja som varken smakar bra eller kan vara hälsosamt även om tillverkaren marknadsför det som både naturligt och hälsosamt. Det är min åsikt.

Läs alla 31 kommentarer