| Bullar & vetebröd | Julmat och andra julrecept |

Saffransbröd - klippta längder och flätor

Recept med bilder steg för steg hur man gör klippta saffranslängder av saffransbröd.
saffransbröd, längder och flätor
Goda saffranslängder som du gör enkelt med detta recept och bilderna steg för steg.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 2 timmar
Portioner 4 st längder eller flätor

Ingredienser:

Fyllning klippta längder:

Pensling:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt - Uteslut kvarg.

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

  2. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit eller ca 1 tsk strösocker.

    (Detta gör att vi får ut mer saffranssmak. Om du inte har en mortel får du hoppa över detta.)

  3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och rör om och värm till 37°C.

    (Tänk på att röra om i botten innan du mäter temperaturen antingen med ett finger eller termometer, annars är risken stor att det blir för varmt vid botten som du inte märker om du mäter temperaturen närmare ytan. Vid 40°C dör jästen. Är det kallare så tar jäsningen längre tid. Så hellre för kallt än för varmt. Om du mäter med ett finger så ska det varken kännas varmt eller kallt eftersom ditt finger är just 37°C.)

  4. Häll lite av degvätskan (smält smör och mjölk) över jästen och rör tills den blivit upplöst. Häll sedan över resten av degvätskan.

  5. Blanda ner saffran, ägg, salt, strösocker och ev. kvarg.

  6. Använd sedan gärna elvisp med degkrokar eller maskin för att göra degen.

    Tillsätt mjölet, lite i taget och rör/kör till en smidig och blank deg. Tillsätt även russin om du vill ha det i degen. När degen känns smidig och släpper bunkens kanter är den klar för jäsning.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet eftersom mjölet då packas och du tar för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det eller om du har god bakvana ser och känner du på degen när den är bra. Tänk på att ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare saffransbröd.)

  7. Strö över lite mjöl, täck över med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter till dubbel storlek.

  8. Om du ska göra klippta längder så förbered fyllningen under tiden det jäser. Smält smöret och låt svalna. Mal mandeln eller hacka fint om du vill ha mandel.

  9. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela den i fyra delar (om du gjort en sats). Varje del kan sedan bakas ut till en längd, en fläta eller ca 10 lussekatter.

  10. Klippta längder:

  11. Kavla ut degdelen till en platta, ca 20 x 30 cm. Häll på smält smör och fördela smöret jämnt över plattan.

  12. Strö över socker och ev. mald mandel och/eller russin.

  13. Rulla ihop på långsidan och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  14. Använd sedan en sax för att klippa flikar. Klipp rakt ner med ca 1,5 cm mellanrum. Se bilder. Vik sedan en flik i taget i ordningen: framåt, höger, vänster, framåt, höger, vänster o.s.v.

  15. Flätor:

  16. Om du vill göra flätor: Dela degdelen i 4 bitar och rulla ut varje del till en långsmal korv ca 45-50 cm. Sedan gör du en fläta av dessa. Tryck ihop i ändarna. Pilla eventuellt in lite russin i vecken.

  17. Låt jäsa under bakhandduk i ca 20-30 minuter till nästan dubbel storlek.

  18. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

  19. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C ca 15 minuter med över- och undervärme (med varmluftsfunktion samma grader och tid).

  20. Låt svalna. Frys in eller servera! Vid servering: skiva upp längderna eller flätorna i ca 3 cm tjocka bitar.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 saffransbröd - klippta längder och flätor
1. Smula jästen.
instruktion steg 2 saffransbröd - klippta längder och flätor
2. Mortla saffran.
instruktion steg 3 saffransbröd - klippta längder och flätor
3. Smält smör och mjölk.
instruktion steg 4.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
4.1. Lös upp jästen i lite av degvätskan.
instruktion steg 4.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
4.2. Upplöst jäst.
instruktion steg 5 saffransbröd - klippta längder och flätor
5. Tillsätt övriga ingredienser till degen.
instruktion steg 6.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
6.1. Mät upp mjölet i litermått.
instruktion steg 6.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
6.2. Tillsätt mjölet lite i taget.
instruktion steg 6.3 saffransbröd - klippta längder och flätor
6.3. Färdig saffransdeg. Redo att jäsas.
instruktion steg 7 saffransbröd - klippta längder och flätor
7. Färdigjäst.
instruktion steg 8 saffransbröd - klippta längder och flätor
8. Smält smöret.
instruktion steg 9.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
9.1. Knåda degen.
instruktion steg 9.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
9.2. Degen delad i hälften och två fjärdedelar.
instruktion steg 10.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
10.1. Kavla ut.
instruktion steg 10.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
10.2. Häll på smält smör.
instruktion steg 11.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
11.1. Strö på socker.
instruktion steg 11.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
11.2. Strö ev. på russin.
instruktion steg 12.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
12.1. Rulla ihop.
instruktion steg 12.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
12.2. Ihoprullad.
instruktion steg 13.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
13.1. Klipp flikar.
instruktion steg 13.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
13.2. Vik framåt.
instruktion steg 13.3 saffransbröd - klippta längder och flätor
13.3. Vik höger.
instruktion steg 13.4 saffransbröd - klippta längder och flätor
13.4. Vik vänster.
instruktion steg 13.5 saffransbröd - klippta längder och flätor
13.5. Vik framåt.
instruktion steg 13.6 saffransbröd - klippta längder och flätor
13.6. En hel längd klippt och vikt.
instruktion steg 14.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
14.1. Flätor: Rulla ut till längder.
instruktion steg 14.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
14.2. Fläta ihop.
instruktion steg 15.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
15.1. Klippta längder före jäsning.
instruktion steg 15.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
15.2. Klippta längder efter jäsning.
instruktion steg 16.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
16.1. Pensla med uppvispat ägg.
instruktion steg 16.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
16.2. Strö över pärlsocker.
instruktion steg 17 saffransbröd - klippta längder och flätor
17. Grädda i ugn.
instruktion steg 18.1 saffransbröd - klippta längder och flätor
18.1. Färdiggräddade klippta längder.
instruktion steg 18.2 saffransbröd - klippta längder och flätor
18.2. Skär upp klippta längder.
instruktion steg 18.3 saffransbröd - klippta längder och flätor
18.3. Färdiggräddad fläta.
instruktion steg 18.4 saffransbröd - klippta längder och flätor
18.4. Fläta i skivor.

glödlampa Tips:

Frys in färskt saffransbröd som inte går åt direkt så håller saffransbrödet sig färskt och saftigt!

Kommentera receptet på Saffransbröd - klippta längder och flätor

Skriv och läs alla 23 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  David    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag använder nästan alltid vanligt vetemjöl från just Saltå Kvarn. Jag tycker det brukar bli bra så vetemjöl special känns inte nödvändigt. Smör och mandelmassa håller jag med om att det är gott, det är nästan exakt princip samma sak som smält smör, mald mandel och socker som ju står i receptet.
   kommentar  Skrivet av  David  
Kör vetemjöl special istället för vanligt tråkigt skit mjöl, blir så otroligt mycket bättre resultat. Gör en smör/mandelmassa kräm och bred ut på saffransbrödet efter du kavlat det, sjukt gött! Varför använder du inte bra mjöl från saltåkvarn förresten?? Hej
 svar  Svar till  Leonora    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för tipset, det har jag inte hört förut! :)

Skriv och läs alla 23 kommentarer

Se även dessa recept