Kvarg / Kesella

kesella
Kesella 10% som kan användas till matlagning och bakning men även till kalla såser och desserter.

Kesella är Arlas varumärke på kvarg. Kvarg är en typ av färskost som görs av högpastöriserad skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe eller ystenzym till en slät ostmassa som smaksätts med högpastöriserad grädde.

Ystenzym är vegetabiliskt och lämpligt för vegetarianer. Löpe är animaliskt. Kesella innehåller ystenzym och är därför ett bra val för vegetarianer.

Det finns två sorters kesella, en med 1% fett och en med 10% fett. Den med 1% fett är lämplig för bakning och den med 10% kan man använda till kalla såser men den går också att använda till bakning om man vill.

Kesella med 10% fett har en rundare och fylligare smak än kesella med 1% fett.

Kesella 10%

Kesella 10% går inte att koka! Den kan därför inte användas till varma såser som man kokar, men kesellan kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 10% kan användas till kalla röror, till smörgåsar och smörgåstårtor, kalla såser, matbröd, bullar, saffransbröd, pajdeg, bakverk och efterrätter.

Kesella 1%

Kesella 1% kallas även Kesella Lätt. Den har frisk och lite syrlig smak och passar bra till matbröd, saffransbröd och pajdeg. Den är precis som kesella 10% ej kokbar men kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 1% passar bra i matbröd och gör att brödet håller sig längre och blir mindre smuligt. Pajdeg med kesella blir magrare och smidigare att hantera. Gräddat pajskal håller ihop bättre med kesella.

Kesella i matbröd och saffransbröd

Både kesella 1% och 10% kan användas till matbröd och kan ersätta en del eller allt fett som annars ingår i recept på samma bröd/saffransbröd som ej innehåller kesella. Därför får man med kesella ett bröd med mindre fett samtidigt som kesellan ger ett bröd som håller sig färskt längre och blir mindre smuligt.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

röd flagga Laktosfritt:  Nej

grön flagga Glutenfritt:  Ja

gul flagga Vegetariskt:  Kan vara vegetariskt

Kesella innehåller ystenzym som är vegetariskt men andra sorters kvarg kan innehålla löpe som inte är vegetariskt.

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kvarg.

Energi: 140 kcal
Kolhydrater: 3.8 g
Protein: 9.8 g
Fett: 10 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

quark cheese, formage cheese

Hitta Finns i affären:

Bland mjölk, fil, yoghurt och andra mejeriprodukter.

Tummen upp GI tips:

Kvarg har lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Se bäst före datum, brukar hålla sig ca 3 veckor från inköpsdatum. Kolla datumen i affären så du inte köper en gammal. Kvarg förvaras i kylskåp, högst 8 grader. Kvarg går också att frysa, den bör då tinas i kylskåp.

Sedlar Pris:

ca 18 kr för en burk på 250 g

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

För kesella med 10% fett: Energivärde 600 kJ/140kcal. Per 100 g: protein 10 g, kolhydrat 3.5 g och fett 10g. För lätt kesella med 1% fett: Energivärde 320kJ/75kcal. Per 100 g: protein 13 g, kolhydrat 3.5 g och fett 1 g.

Byt ut Ersätt med:

I kalla såser och röror kan man ersätta kvarg med crème fraiche, gräddfil eller yoghurt med motsvarande fetthalt.

Vad väger kvarg?

Måttomvandla kvarg mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Liknande ingredienser

| Mjölk- och ostprodukter |


Chokladmuffins LCHF och glutenfria

Chokladmuffins LCHF

Recept på LCHF-Chokladmuffins. Mycket goda chokladmuffins utan varken vetemjöl eller strösocker. De är glutenfria och enkla att göra.

klocka Tid: ca 45 minuter varav 20 minuter i ugnen
Chokladtryffel med jordnötter

Chokladtryffel med jordnötter - LCHF

Mycket god chokladtryffel med jordnötter som är enkla att göra. Fungerar även med LCHF. Bilder steg för steg.

klocka Tid: ca 20 minuter + ca 2 timmar att stelna
Fiberrika brytbröd

Fiberrika brytbröd

Gott, luftigt, saftigt och vackert brytbröd som dessutom är fiberrikt. Enkelt recept, bröden bakas snabbt och läggs tätt på en plåt.

klocka Tid: 3 timmar och 45 minuter varav 3 timmar jäsning
kanelkesella

Kanelkesella

Recept på ett gott, nyttigt, mättande och enkelt mellanmål - Kanelkesella. Perfekt för alla, inklusive den som följer, GI, LCHF, och/eller tränar hårt. Gott och enkelt!

klocka Tid: 2 minuter
kvargglass

Kvargglass

Recept på kvargglass. Supergod glass som är klar på 5 minuter. Bara att mixa och äta! Bilder steg för steg!

klocka Tid: 5 minuter
Köttfärspaj

Köttfärspaj

Ett recept på en mycket god köttfärspaj med en god och enkel pajdeg. Fyllning med köttfärs, lök, champinjoner.

klocka Tid: 75 minuter varav 40 minuter i ugnen
lussekatter

Lussekatter

Mycket goda och saftiga lussekatter som bakas enkelt. Med ägg och kvarg (kan ersättas med extra ägg) i degen som ger luftiga och fina saffransbröd.

klocka Tid: 2 timmar
Mango med vaniljkvarg

Mango med vaniljkvarg

Mango är gott tillsammans med vaniljkvarg. Snabbt och enkelt serverar du detta.

klocka Tid: 5 min
saffransbröd, längder och flätor

Saffransbröd - klippta längder och flätor

Baka goda och vackra saffranslängder och saffransflätor med mitt recept som tydligt visar med bilder steg för steg hur man gör. Gott, mjukt och saftigt saffransbröd.

klocka Tid: ca 2 timmar
stracciatellamousse

Stracciatellamousse

Recept på stracciatellamousse. Mycket god och fin dessert som är superenkel att göra! Bilder steg för steg!

klocka Tid: 20 minuter + 30 min i kylskåp
tiramisu

Tiramisu

Recept på den klassiska italienska efterrätten tiramisu. Kex som doppas i kaffe och likör tillsammans med en krämig mascarponeblandning.

klocka Tid: 20 min + tid i kylskåpet
vaniljkesella

Vaniljkesella

Recept på vaniljkesella. Gör din egen vaniljkesella, superenkelt! Gott till frukt, bär, mellanmål och desserter istället för vispad grädde. Gott och enkelt!

klocka Tid: 5 minuter

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Kerstin Hedström ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för info. Jag har nu uppdaterat sidan om kesella och kvarg. Det här är ju något som har ändrats för tidigare så innehöll Arlas Kesella löpe. Men bra att den inte gör det längre. Vad gäller andra sorters kvarg så får man läsa på förpackningen för det kan vara olika och också något som kan ändras med tiden. Sedan finns det förstås också en hel del vegetarianer som inte bryr sig om ifall de äter animalisk löpe eftersom det bara är lite slaktavfall och inte den primära anledningen till att man dödar djur. Men sidan är nu som sagt uppdaterad med info om ystenzym och kesella.Tack för att du skrev och påpekade detta vilket hjälper mig att hålla informationen uppdaterad!
✏️ Skrivet av Kerstin Hedström
Kesella innehåller inte ostlöpe (död kalv). Kvarg gör det. Kesella använder istället ystenzym som inte kommer från djur. Mycket viktig info för vegetarianer och veganer som inte vill äta döda djur och därmed viktigt att skriva Kesella i recept om man vill förorda eller hjälpa vegetarianer/veganer att välja rätt produkt.
💬 Svar till Tessan ✏️ Skrivet av Susanne
Man kan oftast inte byta ut allt smör eller margarin mot kesella, utan en del av det i så fall men hur mycket som är lagom varierar nog från recept till recept, men generellt skulle jag säga mer kesella än smör, kanske dubbelt men det är bara en gissning från min sida.
✏️ Skrivet av Tessan
Hej! Hur mycket kesella 1% motsvarar mängden smör/margarin i recept för bakning? Man behöver väl lite mer kesella än angiven mängd smör i ett recept, eller?
💬 Svar till oOo ✏️ Skrivet av Susanne
Nej jag är inte sponsrad av Arla. Jag håller med om att jag borde byta ut det nu när den mer allmänna benämningen kvarg finns som inte är ett varumärke och det finns andra leverantörer än bara Arla. För ett antal år sedan fanns ju inte det vad jag vet.

Visa alla kommentarer