| Mjölk- och ostprodukter |

Kvarg / Kesella

kesella
Kesella 10% som kan användas till matlagning och bakning men även till kalla såser och desserter.

pil Recept med Kvarg / Kesella

Kesella är Arlas varumärke på kvarg. Kvarg är en typ av färskost som görs av högpastöriserad skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe till en slät ostmassa som smaksätts med högpastöriserad grädde.

Det finns två sorters kesella, en med 1% fett och en med 10% fett. Den med 1% fett är lämplig för bakning och den med 10% kan man använda till kalla såser men den går också att använda till bakning om man vill.

Kesella med 10% fett har en rundare och fylligare smak än kesella med 1% fett.

Kesella 10%

Kesella 10% går inte att koka! Den kan därför inte användas till varma såser som man kokar, men kesellan kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 10% kan användas till kalla röror, till smörgåsar och smörgåstårotor, kalla såser, matbröd, bullar, saffransbröd, pajdeg, bakverk och efterrätter.

Kesella 1%

Kesella 1% kallas även Kesella Lätt. Den har frisk och lite syrlig smak och passar bra till matbröd, saffransbröd och pajdeg. Den är precis som kesella 10% ej kokbar men kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 1% passar bra i matbröd och gör att brödet håller sig längre och blir mindre smuligt. Pajdeg med kesella blir magrare och smidigare att hantera. Gräddat pajskal håller ihop bättre med kesella.

Kesella i matbröd och saffransbröd

Både kesella 1% och 10% kan användas till matbröd och kan ersätta en del eller allt fett som annars ingår i recept på samma bröd/saffransbröd som ej innehåller kesella. Därför får man med kesella ett nyttigare bröd med mindre fett samtidigt som kesellan ger ett bröd som håller sig färskt längre och blir mindre smuligt.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

röd flagga Laktosfritt:  Nej

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Kesella innehåller löpe som inte är vegetarisk.

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

quark cheese, formage cheese

Hitta Finns i affären:

Bland mjölk, fil, yoghurt och andra mejeriprodukter.

Tummen upp GI tips:

Kvarg har lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Se bäst före datum, brukar hålla sig ca 3 veckor från inköpsdatum. Kolla datumen i affären så du inte köper en gammal. Kvarg förvaras i kylskåp, högst 8 grader. Kvarg går också att frysa, den bör då tinas i kylskåp.

Sedlar Pris:

ca 12 kr för en burk på 250 g

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

För kesella med 10% fett: Energivärde 600 kJ/140kcal. Per 100 g: protein 10 g, kolhydrat 3.5 g och fett 10g. För lätt kesella med 1% fett: Energivärde 320kJ/75kcal. Per 100 g: protein 13 g, kolhydrat 3.5 g och fett 1 g.

Byt ut Ersätt med:

I kalla såser och röror kan man ersätta kvarg med crème fraiche, gräddfil eller yoghurt med motsvarande fetthalt.

Måttomvandla kvarg mellan vikt och volym

Konvertera kvarg från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter

Liknande ingredienser:


Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Tessan    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-08-12 10:53
Man kan oftast inte byta ut allt smör eller margarin mot kesella, utan en del av det i så fall men hur mycket som är lagom varierar nog från recept till recept, men generellt skulle jag säga mer kesella än smör, kanske dubbelt men det är bara en gissning från min sida.
   kommentar  Skrivet av  Tessan  2013-08-11 14:36
Hej! Hur mycket kesella 1% motsvarar mängden smör/margarin i recept för bakning? Man behöver väl lite mer kesella än angiven mängd smör i ett recept, eller?
 svar  Svar till  oOo    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-08-06 10:38
Nej jag är inte sponsrad av Arla. Jag håller med om att jag borde byta ut det nu när den mer allmänna benämningen kvarg finns som inte är ett varumärke och det finns andra leverantörer än bara Arla. För ett antal år sedan fanns ju inte det vad jag vet.
   kommentar  Skrivet av  oOo  2013-08-05 23:11
Hej! Om du inte är sponsrad av det monopolistiska Arla så tycker jag att du ska byta ut deras varumärke mot det mer allmänna "kvarg". Tack för ordet! / oOo