⭐ webmaster
Kvarg / Kesella
Recept med Kvarg / Kesella
Näringsvärden
Vikt-Volym
Kesella är Arlas varumärke på kvarg. Kvarg är en typ av färskost som görs av högpastöriserad skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe eller ystenzym till en slät ostmassa som smaksätts med högpastöriserad grädde.
Ystenzym är vegetabiliskt och lämpligt för vegetarianer. Löpe är animaliskt. Kesella innehåller ystenzym och är därför ett bra val för vegetarianer.
Det finns två sorters kesella, en med 1% fett och en med 10% fett. Den med 1% fett är lämplig för bakning och den med 10% kan man använda till kalla såser men den går också att använda till bakning om man vill.
Kesella med 10% fett har en rundare och fylligare smak än kesella med 1% fett.
Kesella 10%
Kesella 10% går inte att koka! Den kan därför inte användas till varma såser som man kokar, men kesellan kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 10% kan användas till kalla röror, till smörgåsar och smörgåstårtor, kalla såser, matbröd, bullar, saffransbröd, pajdeg, bakverk och efterrätter.
Kesella 1%
Kesella 1% kallas även Kesella Lätt. Den har frisk och lite syrlig smak och passar bra till matbröd, saffransbröd och pajdeg. Den är precis som kesella 10% ej kokbar men kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 1% passar bra i matbröd och gör att brödet håller sig längre och blir mindre smuligt. Pajdeg med kesella blir magrare och smidigare att hantera. Gräddat pajskal håller ihop bättre med kesella.
Kesella i matbröd och saffransbröd
Både kesella 1% och 10% kan användas till matbröd och kan ersätta en del eller allt fett som annars ingår i recept på samma bröd/saffransbröd som ej innehåller kesella. Därför får man med kesella ett bröd med mindre fett samtidigt som kesellan ger ett bröd som håller sig färskt längre och blir mindre smuligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Nej
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Kan vara vegetariskt
Kesella innehåller ystenzym som är vegetariskt men andra sorters kvarg kan innehålla löpe som inte är vegetariskt.Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kvarg.
Energi: | 140 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 3.8 g |
Protein: | 9.8 g |
Fett: | 10 g |
Tips och info
Engelskt namn:
quark cheese, formage cheeseFinns i affären:
Bland mjölk, fil, yoghurt och andra mejeriprodukter.GI tips:
Kvarg har lågt GI.Hållbarhet och förvaring:
Se bäst före datum, brukar hålla sig ca 3 veckor från inköpsdatum. Kolla datumen i affären så du inte köper en gammal. Kvarg förvaras i kylskåp, högst 8 grader. Kvarg går också att frysa, den bör då tinas i kylskåp.Pris:
ca 18 kr för en burk på 250 gNäringsvärdestips:
För kesella med 10% fett: Energivärde 600 kJ/140kcal. Per 100 g: protein 10 g, kolhydrat 3.5 g och fett 10g. För lätt kesella med 1% fett: Energivärde 320kJ/75kcal. Per 100 g: protein 13 g, kolhydrat 3.5 g och fett 1 g.Ersätt med:
I kalla såser och röror kan man ersätta kvarg med crème fraiche, gräddfil eller yoghurt med motsvarande fetthalt.Vad väger kvarg?
Måttomvandla kvarg mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Chokladmuffins LCHF
Recept på LCHF-Chokladmuffins. Mycket goda chokladmuffins utan varken vetemjöl eller strösocker. De är glutenfria och enkla att göra.
Chokladtryffel med jordnötter - LCHF
Mycket god chokladtryffel med jordnötter som är enkla att göra. Fungerar även med LCHF. Bilder steg för steg.
Fiberrika brytbröd
Gott, luftigt, saftigt och vackert brytbröd som dessutom är fiberrikt. Enkelt recept, bröden bakas snabbt och läggs tätt på en plåt.
Kanelkesella
Recept på ett gott, nyttigt, mättande och enkelt mellanmål - Kanelkesella. Perfekt för alla, inklusive den som följer, GI, LCHF, och/eller tränar hårt. Gott och enkelt!
Kvargglass
Recept på kvargglass. Supergod glass som är klar på 5 minuter. Bara att mixa och äta! Bilder steg för steg!
Köttfärspaj
Ett recept på en mycket god köttfärspaj med en god och enkel pajdeg. Fyllning med köttfärs, lök, champinjoner.
Lussekatter
Mycket goda och saftiga lussekatter som bakas enkelt. Med ägg och kvarg (kan ersättas med extra ägg) i degen som ger luftiga och fina saffransbröd.
Mango med vaniljkvarg
Mango är gott tillsammans med vaniljkvarg. Snabbt och enkelt serverar du detta.
Saffransbröd - klippta längder och flätor
Baka goda och vackra saffranslängder och saffransflätor med mitt recept som tydligt visar med bilder steg för steg hur man gör. Gott, mjukt och saftigt saffransbröd.
Stracciatellamousse
Recept på stracciatellamousse. Mycket god och fin dessert som är superenkel att göra! Bilder steg för steg!
Tiramisu
Recept på den klassiska italienska efterrätten tiramisu. Kex som doppas i kaffe och likör tillsammans med en krämig mascarponeblandning.
Vaniljkesella
Recept på vaniljkesella. Gör din egen vaniljkesella, superenkelt! Gott till frukt, bär, mellanmål och desserter istället för vispad grädde. Gott och enkelt!
⭐ webmaster
⭐ webmaster
⭐ webmaster