Mascarpone

Mascarpone är kanske mest känd som ingrediens i den klassiska italienska efterrätten Tiramisu men den kan även användas till att göra glass eller blanda med likör och servera som tillbehör till andra bakverk och efterrätter.

mascarpone
En sorts mascarpone som är ganska vanligt förekommande i svenska mataffärer.

pil Recept med Mascarpone

Mascarpone är en italiensk färskost med mjuk krämig gräddig smak.

Förutom till den italienska efterrätten Tiramisu kan man använda mascarpone istället för vispad grädde till frukt och bär. Den passar även väldigt bra att smaksätta med likör och kan också användas som ingrediens i glass.

Namnet mascarpone lär komma från mas que bueno, vilket är spanska för bättre än bra.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

röd flagga Laktosfritt:  Nej

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärden

Dessa näringsvärden gäller 100 gram av mascarpone.

Energi: 403 kcal
Kolhydrater: 4 g
Protein: 4.5 g
Fett: 41 g

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Bland färskostar i kyldisken.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i kylen och håller sig några veckor, se bäst före datum.

Kundvagn Köptips:

Finns i kyldisken tillsammans med andra färskostar. Det brukar finnas flera olika mascarpone-förpackningar av olika märken i välsorterade mataffärer. Pris ca 22 kr för 225 g.

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

Mascarpone är en fet färskost som innehåller mest mättat fett.

Byt ut Ersätt med:

Marcarpone kan ersättas av ricotta om man vill ha ett magrare alternativ. Ricotta är en annan italiensk färskost med ca 10% fett, den är dock inte lika krämig och gräddig som mascarpone så det blir inte samma smak. Annars kan man ersätta mascarpone med kesella blandat med vispad grädde eller philadelphiaost blandat med vispad grädde.

Kommentarer

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Ät gott ✏️ Skrivet av Susanne
Jag håller helt med dig om allt det du skriver och har ändrat. Detta var något jag skrivit för väldigt länge sedan när jag inte hade koll på detta. Det här var en av de första ingredienserna jag lade in och jag har missat att uppdatera detta. Tack för att du uppmärksammade mig på det!
✏️ Skrivet av Ät gott
Varför bör man inte äta mättat fett för ofta och i för stor mängd? Det är en missuppfattning. Mättat fett ger god mättnad. Skippa istället sockret och kexen i tiramisu. Det är de snabba kolhydraterna som är faran.
💬 Svar till Angelica ✏️ Skrivet av Susanne
Jag har inte provat ut detta exakt själv men jag kan inte tänka mig att det är så jättenoga. Ta lite av varje, blanda och smaka av. Vill man ha en exakt fetthalt så kan man ju räkna ut det om man vill och fördela efter det.
✏️ Skrivet av Angelica
Hej.
Ni säger att man kan blanda philadelphia och grädde istället för mascarpone, men hur är då upplägget? Är det 50/50? Ex om man ska ha 140 g mascarpone ska man då blanda 70 g philadelphia och 70 g grädde för att få så bra och likt som möjligt eller mer av något annat?
Tack på förhand!

Liknande ingredienser

| Mjölk- och ostprodukter |


tiramisu

Tiramisu

Den klassiska italienska efterrätten tiramisu. Kex som doppas i kaffe och likör tillsammans med en krämig mascarponeblandning.

klocka Tid: 20 min + tid i kylskåpet