| Mjölk- och ostprodukter |

Mascarpone

Mascarpone är kanske mest känd som ingrediens i den klassiska italienska efterrätten Tiramisu men den kan även användas till att göra glass eller blanda med likör och servera som tillbehör till andra bakverk och efterrätter.

mascarpone
En sorts mascarpone som är ganska vanligt förekommande i svenska mataffärer.

pil Recept med Mascarpone

Mascarpone är en italiensk färskost med mjuk krämig gräddig smak.

Förutom till den italienska efterrätten Tiramisu kan man använda mascarpone istället för vispad grädde till frukt och bär. Mascarpone passar väldigt bra att smaksätta med likör. Mascarpone kan också användas som ingrediens i glass.

Namnet mascarpone lär komma från mas que bueno, vilket är spanska för bättre än bra.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

röd flagga Laktosfritt:  Nej

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Bland färskostar i kyldisken.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i kylen och håller sig några veckor, se bäst före datum.

Kundvagn Köptips:

Finns i kyldisken tillsammans med andra färskostar. Det brukar finnas flera olika mascarpone-förpackningar av olika märken i välsorterade mataffärer. Pris ca 22 kr för 225 g.

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

Mascarpone är en fet färskost som innehåller mest mättat fett och bör därför inte ätas för ofta och i alltför stora mängder.

Byt ut Ersätt med:

Marcarpone kan ersättas av ricotta om man vill ha ett magrare alternativ. Ricotta är en annan italiensk färskost med ca 10% fett så den är nyttigare men inte lika krämig och gräddig som mascarpone så det blir inte samma smak. Annars kan man ersätta mascarpone med kesella blandat med vispad grädde eller philadelphiaost blandat med vispad grädde.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Liknande ingredienser


tiramisu

Tiramisu

Den klassiska italienska efterrätten tiramisu. Kex som doppas i kaffe och likör tillsammans med en krämig mascarponeblandning.

klocka Tid: 20 min + tid i kylskåpet