| Glutenfritt | LCHF | Muffins & Mjuka Kakor |

Chokladmuffins LCHF

Kan man göra riktigt goda chokladmuffins utan vetemjöl och strösocker? Ja det kan man, här är beviset! Jag blev riktigt positivt överraskad första gången jag gjorde de här! De här LCHF-chokladmuffinsarna har väldigt lik smak och konsistens som vanliga chokladmuffins. Ingrediensen fiberhusk bidrar mycket till att man får den fina texturen i muffinsen.
Chokladmuffins LCHF och glutenfria
Chokladmuffins LCHF, mycket goda muffins som är glutenfria. Muffinsarna på bilden är gjorda i vanliga bullformar som jag ställt i en muffinsplåt för att hålla formen.
Timglas Tid: ca 45 minuter varav 20 minuter i ugnen
Portioner 18 st i bullformar eller 12 st stora muffinsformar

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Lägg bullformar (16 st för en sats smet) i fördjupningarna på muffinsplåten. Man kan också använda stora muffinsformar (12 st för en sats smet), de klarar även att stå för sig själva på en plåt. Det bör man inte göra med bullformar för de formarna klarar inte av den tunga smeten. På alla bilder har jag använt vanliga bullformar och jag har då ställt dem i 2 muffinsplåtar. En anledning till att använda vanliga bullformar är att de är mycket billigare än de stora muffinsformarna.

    bullformar i muffinsplåt
    Bullformar i muffinsplåt.
  2. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Tillsätt chokladen när en del av smöret smält. När nästan allt smör smält, ta bort kastrullen från värmen (vi vill inte koka chokladen) och rör då och då tills chokladen smält och det blivit en jämn blank fin smet.

    smält smör
    Smält smör.
    smält chokladen i smöret
    Smält chokladen i smöret.
    smält smör och choklad blandat
    Smält smör och choklad blandat.
  3. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt sötningsmedel. Vispa med elvisp ca 30 sekunder till ljus smet.

    • 4 st ägg
    • 0.75 dl sötströ eller annat lämpligt sötningsmedel som motsvarar 1 dl (90 g) strösocker
    ägg och sötströ
    Ägg och sötströ.
    ägg och sötströ vispat
    Ägg och sötströ vispat.
  4. Vispa ner bakpulver och fiberhusk.

    bakpulver och fiberhusk tillsatt
    Bakpulver och fiberhusk tillsatt.
  5. Tillsätt vispgrädde, mandelmjöl, kvarg och det smälta smöret blandat med chokladen.

    Vispa snabbt ihop allt till en jämn smet, ca 15 sekunder med elvisp.

    vispgrädde, mandelmjöl, kvarg tillsatt
    Vispgrädde, mandelmjöl, kvarg tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Fördela smeten i muffinsformarna.

    smeten fördelad i formarna
    Smeten fördelad i formarna.
  7. Grädda chokladmuffinsarna mitt i ugnen i 175°C.

    • Grädda muffinsarna i bullformsstorlek i ca 20 minuter.
    • Grädda muffinsarna i stora muffinsformar i ca 25-30 minuter.
    chokladmuffins LCHF i ugnen
    Muffinsarna växer fint i ugnen och det doftar gott, precis som när man bakar vanliga muffins!
  8. Ta ut muffinsarna från ugnen och låt svalna i formarna under bakhandduk. De sjunker ihop lite när de kommer ut från ugnen. Det är som det ska.

    Muffinsarna kan sedan lyftas ur plåten när den svalnat så pass mycket att det går att ta i den.

    chokladmuffins LCHF färdiggräddade
    Muffinsarna sjunker ihop lite när de kommer ut från ugnen.
    chokladmuffins lchf - färdiga att ätas
    Chokladmuffins LCHF - färdiga att ätas. Mums!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa in och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer till Chokladmuffins LCHF

Skriv en kommentar

person Svar till Isabella penna Skrivet av Susanne
Vilken sorts stevia hade du? Det ska helst vara sötströ. Många andra sötningsmedel blir inte goda, särskilt om man tar mycket, det blir en väldigt otrevlig besk bismak.
penna Skrivet av Isabella
Nej.. Mina blev jätte äckliga tyvärr. Jag använde stevia och mörk hushållschoklad.
person Svar till Lena penna Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte, men bästa är att jämföra med recept på andra minimuffins, det är ungefär samma.

Läs alla 12 kommentarer