Chokladmuffins LCHF

Kan man göra riktigt goda chokladmuffins utan vetemjöl och strösocker? Ja det kan man, här är beviset! Jag blev riktigt positivt överraskad första gången jag gjorde de här! De här LCHF-chokladmuffinsarna har väldigt lik smak och konsistens som vanliga chokladmuffins. Ingrediensen fiberhusk bidrar mycket till att man får den fina texturen i muffinsen.
Chokladmuffins LCHF och glutenfria
Chokladmuffins LCHF, mycket goda muffins som är glutenfria. Muffinsarna på bilden är gjorda i vanliga bullformar som jag ställt i en muffinsplåt för att hålla formen.
Timglas Tid: ca 45 minuter varav 20 minuter i ugnen
Portioner 18 st i bullformar eller 12 st stora muffinsformar

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Lägg bullformar (16 st för en sats smet) i fördjupningarna på muffinsplåten. Man kan också använda stora muffinsformar (12 st för en sats smet), de klarar även att stå för sig själva på en plåt. Det bör man inte göra med bullformar för de formarna klarar inte av den tunga smeten. På alla bilder har jag använt vanliga bullformar och jag har då ställt dem i 2 muffinsplåtar. En anledning till att använda vanliga bullformar är att de är mycket billigare än de stora muffinsformarna.

    bullformar i muffinsplåt
    Bullformar i muffinsplåt.
  2. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Tillsätt chokladen när en del av smöret smält. När nästan allt smör smält, ta bort kastrullen från värmen (vi vill inte koka chokladen) och rör då och då tills chokladen smält och det blivit en jämn blank fin smet.

    smält smör
    Smält smör.
    smält chokladen i smöret
    Smält chokladen i smöret.
    smält smör och choklad blandat
    Smält smör och choklad blandat.
  3. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt sötningsmedel. Vispa med elvisp ca 30 sekunder till ljus smet.

    • 4 st ägg
    • 0.75 dl sötströ eller annat lämpligt sötningsmedel som motsvarar 1 dl (90 g) strösocker
    ägg och sötströ
    Ägg och sötströ.
    ägg och sötströ vispat
    Ägg och sötströ vispat.
  4. Vispa ner bakpulver och fiberhusk.

    bakpulver och fiberhusk tillsatt
    Bakpulver och fiberhusk tillsatt.
  5. Tillsätt vispgrädde, mandelmjöl, kvarg och det smälta smöret blandat med chokladen.

    Vispa snabbt ihop allt till en jämn smet, ca 15 sekunder med elvisp.

    vispgrädde, mandelmjöl, kvarg tillsatt
    Vispgrädde, mandelmjöl, kvarg tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Fördela smeten i muffinsformarna.

    smeten fördelad i formarna
    Smeten fördelad i formarna.
  7. Grädda chokladmuffinsarna mitt i ugnen i 175°C.

    • Grädda muffinsarna i bullformsstorlek i ca 20 minuter.
    • Grädda muffinsarna i stora muffinsformar i ca 25-30 minuter.
    chokladmuffins LCHF i ugnen
    Muffinsarna växer fint i ugnen och det doftar gott, precis som när man bakar vanliga muffins!
  8. Ta ut muffinsarna från ugnen och låt svalna i formarna under bakhandduk. De sjunker ihop lite när de kommer ut från ugnen. Det är som det ska.

    Muffinsarna kan sedan lyftas ur plåten när den svalnat så pass mycket att det går att ta i den.

    chokladmuffins LCHF färdiggräddade
    Muffinsarna sjunker ihop lite när de kommer ut från ugnen.
    chokladmuffins lchf - färdiga att ätas
    Chokladmuffins LCHF - färdiga att ätas. Mums!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa in och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer till Chokladmuffins LCHF

Skriv en kommentar

besökare Svar till Isabella penna Skrivet av Susanne
Vilken sorts stevia hade du? Det ska helst vara sötströ. Många andra sötningsmedel blir inte goda, särskilt om man tar mycket, det blir en väldigt otrevlig besk bismak.
penna Skrivet av Isabella
Nej.. Mina blev jätte äckliga tyvärr. Jag använde stevia och mörk hushållschoklad.
besökare Svar till Lena penna Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte, men bästa är att jämföra med recept på andra minimuffins, det är ungefär samma.
penna Skrivet av Lena
Hej!
Hur länge tror du man behöver grädda om man använder minimuffinsformar i en minimuffinsplåt?
besökare Svar till eric penna Skrivet av Susanne
Kesella är samma sak som kvarg. Jag har nu ändrat det i receptbeskrivningen, tack för att du påpekade det! Det ska alltså vara både vispgrädde och kvarg.
penna Skrivet av Nova
På ingredienserna står det att men ska ha vispgrädde men på beskrivningen hur man gör står det att man ska ha kesella det blir lite förvirrande och jag vet inte vad jag ska använda.
besökare Svar till eric penna Skrivet av Susanne

Personligen tycker jag näringsdeklarationer är aningen överskattade så därför har jag valt att inte lägga massor av tid på det. Det är som med allt annat en prioriteringsfråga, det är ju ganska mycket jobb med min receptsajt så jag måste hela tiden välja. Så jag säger inte att jag aldrig någonsin kommer lägga till näringsdeklaration men inte just nu.

En anledning till att jag tycker det är överskattat är att många recept innehåller ingredienser där det finns olika märken som har olika näringsvärden. Ett exempel är recept där mörk choklad ingår och då finns ju oftast de flesta kolhydraterna i chokladen (när det är LCHF-recept) och det finns ju många olika sorter att köpa med varierande mängd kolhydrater även om jag i receptet skriver minst 70% kakao. Så det skulle ändå bli ett väldigt uppskattat värde på kolhydrater om jag skulle skriva ut det.

Sedan så ska man ju generellt vara lite försiktig med godsakerna även om det är LCHF och framförallt behöver man tänka på hur mycket man äter men jag vill inte uppmana folk att väga allt vilket ju annars skulle behövas. Jag förstår dock att det finns en del som gillar att väga och räkna också, åsikter liksom smaken är som baken - delad! :)

penna Skrivet av eric
gillar sidan men saknar närings deklaration
lite knöligt med tanke på att det kan vara bra att hålla kol på hur mycket kolhydraterna ligger :)
besökare Svar till Johanna penna Skrivet av Susanne
Tack! Ja då är det säkert så att de vanliga bakformarna håller mycket bättre än bullformar. Jag fyllde ju mina bullformar ganska rejält så de blev ju som amerikanska muffins. Det sötningmedel jag använder är stevia strö som nu bytt namn till sötströ och det är också en blandning av eritrythol och stevia och det är lagom att ta ungefär 3/4 jämfört med mängden strösocker. Ska prova sötin plus någon gång också och jämföra. Det är ju svårt att skriva recept när det finns så många olika sötningsmedel. Helst vill jag ju inte begränsa mina recept till en viss sorts sötningsmedel när det finns så många olika. Får se om jag hittar någon lösning på det. :)
Stort tack i alla fall för att du delar med dig! Bra att veta både för mig och alla andra! :)
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Johanna
Nu har jag testat! Jag använde bakformar i samma storlek som du skriver om och det blev ca 30 st muffins, men då blev de små och kanske 0,5-1 cm höga. Visste ju inte hur mycket större de skulle bli i ugnen så jag vågade inte fylla formarna mer. Till halva plåten tog jag dubbla formar och resten enkla och det hade räckt med enkla för det flöt inte ut något. Gräddade ca 12 minuter och längre än så hade inte blivit bra.

Jag använde mig av sötningsmedlet Sötin plus (blandning av eritrythol och stevia, osäker på hur stor mängd det är av varje så det är svårt att dosera bra). Jag tog en dryg matsked och när jag smakade på ägg + sötningsblandningen smakade det väldigt sött och min erfarenhet är att bakverken smakar ännu sötare efter gräddning, så jag tillsatte en matsked kakaopulver för att få det lite mindre sött. Det blev supergott! Smakade verkligen som "riktiga" muffins. Dock inte direkt efter gräddning utan först när de hade svalnat helt (jag kunde förstås inte vänta med att provsmaka) och även frysta är det goda :-)

Läs alla 12 kommentarer

Se även dessa recept

| Glutenfritt | LCHF | Muffins & Mjuka Kakor |