| Glutenfritt | LCHF | Muffins & Mjuka Kakor |

Chokladmuffins LCHF

Kan man göra riktigt goda chokladmuffins utan vetemjöl och strösocker? Ja det kan man, här är beviset! Jag blev riktigt positivt överraskad första gången jag gjorde de här! De här LCHF-chokladmuffinsarna har väldigt lik smak och konsistens som vanliga chokladmuffins. Ingrediensen fiberhusk bidrar mycket till att man får den fina texturen i muffinsen.
Chokladmuffins LCHF och glutenfria
Chokladmuffins LCHF, mycket goda muffins som är glutenfria. Muffinsarna på bilden är gjorda i vanliga bullformar som jag ställt i en muffinsplåt för att hålla formen.
Timglas Tid: ca 45 minuter varav 20 minuter i ugnen
Portioner 18 st i bullformar eller 12 st stora muffinsformar

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Lägg bullformar (16 st för en sats smet) i fördjupningarna på muffinsplåten. Man kan också använda stora muffinsformar (12 st för en sats smet), de klarar även att stå för sig själva på en plåt. Det bör man inte göra med bullformar för de formarna klarar inte av den tunga smeten. På alla bilder har jag använt vanliga bullformar och jag har då ställt dem i 2 muffinsplåtar. En anledning till att använda vanliga bullformar är att de är mycket billigare än de stora muffinsformarna.

  2. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Tillsätt chokladen när en del av smöret smält. När nästan allt smör smält, ta bort kastrullen från värmen (vi vill inte koka chokladen) och rör då och då tills chokladen smält och det blivit en jämn blank fin smet.

  3. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt sötningsmedel. Vispa med elvisp ca 30 sekunder till ljus smet.

  4. Vispa ner bakpulver och fiberhusk.

  5. Tillsätt vispgrädde, mandelmjöl, kvarg och det smälta smöret blandat med chokladen.

    Vispa snabbt ihop allt till en jämn smet, ca 15 sekunder med elvisp.

  6. Fördela smeten i muffinsformarna.

  7. Grädda chokladmuffinsarna mitt i ugnen i 175°C.

    • Grädda muffinsarna i bullformsstorlek i ca 20 minuter.
    • Grädda muffinsarna i stora muffinsformar i ca 25-30 minuter.
  8. Ta ut muffinsarna från ugnen och låt svalna i formarna under bakhandduk. De sjunker ihop lite när de kommer ut från ugnen. Det är som det ska.

    Muffinsarna kan sedan lyftas ur plåten när den svalnat så pass mycket att det går att ta i den.

Beskrivande bilder

bullformar i muffinsplåt
1. Bullformar i muffinsplåt.
smält smör
2.1. Smält smör.
smält chokladen i smöret
2.2. Smält chokladen i smöret.
smält smör och choklad blandat
2.3. Smält smör och choklad blandat.
ägg och sötströ
3.1. Ägg och sötströ.
ägg och sötströ vispat
3.2. Ägg och sötströ vispat.
bakpulver och fiberhusk tillsatt
4. Bakpulver och fiberhusk tillsatt.
vispgrädde, mandelmjöl, kvarg tillsatt
5.1. Vispgrädde, mandelmjöl, kvarg tillsatt.
smeten blandad
5.2. Smeten blandad.
smeten fördelad i formarna
6. Smeten fördelad i formarna.
chokladmuffins LCHF i ugnen
7. Muffinsarna växer fint i ugnen och det doftar gott, precis som när man bakar vanliga muffins!
chokladmuffins LCHF färdiggräddade
8.1. Muffinsarna sjunker ihop lite när de kommer ut från ugnen.
chokladmuffins lchf - färdiga att ätas
8.2. Chokladmuffins LCHF - färdiga att ätas. Mums!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa in och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer till Chokladmuffins LCHF

Skriv en kommentarer

  penna Skrivet av Lena  
Hej!
Hur länge tror du man behöver grädda om man använder minimuffinsformar i en minimuffinsplåt?
  person Svar till eric   penna Skrivet av Susanne  
Kesella är samma sak som kvarg. Jag har nu ändrat det i receptbeskrivningen, tack för att du påpekade det! Det ska alltså vara både vispgrädde och kvarg.
  penna Skrivet av Nova  
På ingredienserna står det att men ska ha vispgrädde men på beskrivningen hur man gör står det att man ska ha kesella det blir lite förvirrande och jag vet inte vad jag ska använda.

Läs alla 9 kommentarer