| Bröd - Matbröd | Påsk - mat och godis |

Fiberrika brytbröd

Mycket goda saftiga och luftiga brytbröd som även är fiberrika. Dessa bröd bakas snabbt och enkelt. En lite längre jästid bidrar till att bröden blir så luftiga och vackra.
Fiberrika brytbröd
Brytbröd - nyttigt bröd med mycket fibrer
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 3 timmar och 45 minuter varav 3 timmar jäsning
Portioner 24 st

Ingredienser:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.

  2. Värm mjölken till 37°C, rör om i botten, annars är det lätt gjort att det blir för varmt.

    (Det är viktigt att det inte blir mer än 37°C däremot gör det inget om det blir några grader mindre än 37°C, det ger bara en längre jästid vilket bara är bra.)

  3. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen är upplöst.

  4. Häll sedan på resten av mjölken och tillsätt kvarg, sirap och salt. Blanda.

  5. Tillsätt vetegroddar och vetekli. Blanda.

    Tillsätt sedan grahamsmjölet och blanda till en kladdig smet.

    Tillsätt sist vetemjölet, lite i taget och arbeta degen smidig, använd gärna elvisp med degkrokar eller köksmaskin. Degen ska när den är klar vara kladdig men ändå smidig och börja släppa bunkens kanter.

  6. Låt degen jäsa ordentligt till dubbel storlek ca 1,5 - 2 timmar.

    (Tiden jäsningen tar beror på din inomhustemperatur, drag samt degvätskans temperatur. Längre jästid ger luftigare bröd. Så snåla inte med jästiden. Låt degen bli 2 kanske till och med 2,5 ggr större, titta till degen lite då och då mot slutet kanske var 15:e minut, så länge degen växer så jäser den men om degen börjar sjunka ihop så har den jäst för länge, men har den bara sjunkit lite grann så är det ingen fara.)

  7. Ta upp degen på bakbordet med lite vetemjöl och knåda den ett par minuter.

  8. Dela degen i 24 lika stora bitar (om du gör en sats), rulla till bollar och lägg tätt på en plåt med bakplåtspapper.

  9. Låt jäsa under bakduk ca 30-60 minuter till nästan dubbel storlek.

  10. Grädda i mitten av ugnen i 225°C, ca 15-20 minuter tills bröden fått fin färg.

    Pensla bullarna med vatten, ev. med en skvätt olja i direkt när du tagit ut dem från ugnen.

    Låt kallna på galler under bakduk. Bryt isär bullarna vid servering.

Beskrivande bilder

smulad jäst
1. Smulad jäst.
fingervarm mjölk
2. Fingervarm mjölk.
jäst upplöst i mjölk
3. Jäst upplöst i mjölk.
tillsätt resten av mjölken, kvarg, ljus sirap, salt
4.1. Tillsätt resten av mjölken, kvarg, ljus sirap, salt.
blandad jäst, mjölk, kvarg, sirap, salt
4.2. Blanda.
tillsätt vetegroddar och vetekli
5.1. Tillsätt vetegroddar och vetekli.
tillsätt grahamsmjöl
5.2. Tillsätt grahamsmjöl.
arbeta in vetemjölet
5.3. Arbeta in vetemjölet.
degen klar för jäsning
5.4. Degen klar för jäsning.
degen färdigjäst
6. Degen färdigjäst.
degen på bakbordet med mjöl
7.1. Degen på bakbordet med lite mjöl.
degen knådad
7.2. Degen knådad.
dela degen i bitar
8.1. Dela degen i lika stora bitar.
lägg utbakade bullar tätt på plåt
8.2. Lägg utbakade bullar tätt på plåt.
färdigjäst brytbröd
9. Färdigjäst brytbröd.
brytbröd gräddas i ugnen
10.1. Grädda brytbrödet i ugnen.
färdiggräddat fiberrikt brytbröd
10.2. Färdiggräddat fiberrikt brytbröd.

GI GI Tips:

Bröden innehåller mycket fibrer som finns i vetegroddar, vetekli och grahamsmjöl, men GI blir ändå medelhögt eftersom de även innehåller en del vetemjöl.

byt ut Variationstips:

Vetegroddar och vetekli kan bytas ut mot rågkli, havrekli eller kruskakli. Man kan också ta vanligt vetemjöl special eller siktat dinkelmjöl istället för vetemjöl, vetemjöl special gör att brödet jäser något mera så det blir lite ännu mer luftigt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bröden går bra att frysa. Hållbarhet ca 3-6 månader.