| Bröd |

Rågsurdegsbröd

Jättegott och jätteenkelt surdegsbröd av råg som inte behöver knådas. Perfekt om man är nybörjare på surdeg! Det här brödet är verkligen enkelt att lyckas med och det blir så himla gott. Jag har bakat det i 10 år nu och har fortfarande inte tröttnat. Det är också enkelt att variera med olika fröer och kryddor om man vill.
rågsurdegsbröd
Rågsurdegsbröd, ett väldigt gott surdegsbröd som inte behöver knådas och är väldigt enkelt att göra.
Tid: 12-14 timmar varav 20 minuters jobb
1 bröd

Ingredienser:

På morgonen/kvällen:

På kvällen/morgonen:

Laktosfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i 40 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    På morgonen/kvällen:

  1. Blanda rågsurdeg med vatten (går bra med kallt kranvatten) och rågmjölet. Lägg en bakhandduk över och låt stå 9-12 timmar i rumstemperatur.

    instruktion steg 1.1 rågsurdegsbröd
    Surdeg, vatten och rågmjöl.
    instruktion steg 1.2 rågsurdegsbröd
    Blandat. Låt jäsa.
  2. På kvällen/morgonen:

  3. Det här steget gäller endast unga surdegar med dålig jäskraft: Om degen har jäst upp ordentligt till dubbel storlek så behöver du inte använda jäst och kan därför hoppa över detta steg. Men har det inte jäst upp så gör så här: Blanda ut jästen i lite vatten så den löser upp sig. Blanda ner den upplösta jästen i degen.

    • ca 12 g (0,25 pkt) jäst för matbröd
    • ca 1 msk vatten
    Rågsurdegsbröd steg 2
    Om degen har jäst bra som den här på bilden så behövs inte jäst.
    instruktion steg 2.2 rågsurdegsbröd
    Använd jäst om degen inte har jäst.
  4. Mät upp rågsikt, häll på vattnet (kallt kranvatten går bra). Tillsätt salt och ev. kummin. Blanda ihop allt med en sked så det är ordentligt blandat. Det ska bli något fastare än gröt men ändå en väldigt kladdig deg.

    Lägg en bakhandduk över och låt jäsa ca 2-4 timmar till dubbel storlek.

    instruktion steg 3.1 rågsurdegsbröd
    Tillsätt rågsikt, vatten, salt och kummin.
    instruktion steg 3.2 rågsurdegsbröd
    Blandat. Låt jäsa.
  5. Tryck ner ett bakplåtspapper i en bakform eller en gryta som tål ugn som rymmer 1,5 liter. Eftersom degen är väldigt kladdig är det enklast att använda bakplåtspapper så att brödet inte fastnar i formen. (Har man en bra form med nonstickbeläggning så behövs inte bakplåtspapper eftersom det ändå inte fastnar.)

    Häll degen i bakformen. Degen sjunker ihop lite men kommer jäsa upp igen. Strö över lite mjöl.

    Lägg en bakhandduk över och låt jäsa 1-3 timmar till dubbel storlek.

    instruktion steg 4.1 rågsurdegsbröd
    Färdigjäst.
    instruktion steg 4.2 rågsurdegsbröd
    Häll i en brödform.
  6. Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter i 200 °C.

    Låt svalna några minuter. Ta upp brödet ur formen och ta försiktigt bort bakplåtspappret. Linda in brödet i en bakhandduk och låt svalna. Förvara därefter i plastpåse.

    instruktion steg 5 rågsurdegsbröd
    Grädda i ugnen.

Hållbarhet och förvaring

Bröden håller sig bra i plastpåse i rumstemperatur ca 4-5 dagar, i kylskåp ca 1-2 veckor. Bröden går också bra att frysa och håller sig då ca 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Jim Ranåsen
Helt perfekt gott saftigt bröd. Det tar i princip ingen tid från mig, då jag bara rör ihop det och degen sköter jobbet. Känner mig som Balthazar och har kommit fram till att även 1 dl eko fiberhavregryn, 2 msk linfrön och havrekli, 0,5 krossade valnötter, 0,5 dl lingonsylt och 1 dl rivet äpple och/eller morot gör pricken över i:et. Tack för ett fint mycket enkelt grundrecept.
Skrivet av Henrik
Ett fantastiskt bröd! Blir perfekt varje gång. Men jag kör med 50 minuters gräddning. Tack för ett fint recept!
Skrivet av Niklas
Det blev jättegott! Skönt att slippa knåda och kladda med händerna, men det var pyssligt att få bort bakplåtspappret. En form med "nonstick" vore nog bäst.
Svar till Lena Pettersson Skrivet av Susanne
Det är en väldigt lös deg med mycket vätska så man kan bara röra ihop den så det finns liksom inget att knåda. Däremot kan man ju använda maskin om man vill till att röra ihop degen, särskilt om man vill baka 4 limpor samtidigt så kan det ju bli lite tungt att röra ihop allt för hand, men upp till 3 limpor tycker jag inte är något problem att röra ihop för hand. Det färdiga resultatet blir ett fantastiskt gott bröd, jag har bakat det i 10 år nu tror jag utan att tröttna på det. Jag tyckte också det var konstigt första gången jag gjorde det att man inte behövde knåda någon deg för jag trodde man bakade allt bröd på samma sätt. Men så är det alltså inte.😊 Jag vill verkligen rekommendera detta bröd för det är så himla enkelt att baka och blir supergott bröd, fasta fina limpor.
Skrivet av Lena Pettersson
Varför ska degen inte arbetas med maskin eller för handkraft????

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest