| Bröd
|
Rågsurdegsbröd
Jättegott och jätteenkelt surdegsbröd av råg som inte behöver knådas. Perfekt om man är nybörjare på surdeg! Det här brödet är verkligen enkelt att lyckas med och det blir så himla gott. Jag har bakat det i 10 år nu och har fortfarande inte tröttnat. Det är också enkelt att variera med olika fröer och kryddor om man vill.
Tid: 12-14 timmar varav 20 minuters jobb
1 bröd
Ingredienser:
På morgonen/kvällen:
- 1-1,5 dl (100-150 g) rågsurdeg
- 2,75 dl (275 g) vatten
- 3 dl (165 g) grovt rågmjöl
På kvällen/morgonen:
- ev. ca 12 g (0,25 pkt) jäst för matbröd och ca 1 msk vatten
- 3 dl (170 g) rågsikt
- 0,5 dl vatten
- 1 tsk salt
- ev. 1 tsk malen kummin eller andra brödkryddor
Laktosfritt
Vegetariskt
Utrustning:
- ev. 1 st brödformar (ca 1,5 liter)
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i 40 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Hållbarhet och förvaring
Bröden håller sig bra i plastpåse i rumstemperatur ca 4-5 dagar, i kylskåp ca 1-2 veckor. Bröden går också bra att frysa och håller sig då ca 3 månader.
️ Skrivet av
Helt perfekt gott saftigt bröd. Det tar i princip ingen tid från mig, då jag bara rör ihop det och degen sköter jobbet. Känner mig som Balthazar och har kommit fram till att även 1 dl eko fiberhavregryn, 2 msk linfrön och havrekli, 0,5 krossade valnötter, 0,5 dl lingonsylt och 1 dl rivet äpple och/eller morot gör pricken över i:et. Tack för ett fint mycket enkelt grundrecept.
️ Skrivet av
Ett fantastiskt bröd! Blir perfekt varje gång. Men jag kör med 50 minuters gräddning. Tack för ett fint recept!
️ Skrivet av
Det blev jättegott! Skönt att slippa knåda och kladda med händerna, men det var pyssligt att få bort bakplåtspappret. En form med "nonstick" vore nog bäst.
webmaster
Svar till
Lena Pettersson
️ Skrivet av
Det är en väldigt lös deg med mycket vätska så man kan bara röra ihop den så det finns liksom inget att knåda. Däremot kan man ju använda maskin om man vill till att röra ihop degen, särskilt om man vill baka 4 limpor samtidigt så kan det ju bli lite tungt att röra ihop allt för hand, men upp till 3 limpor tycker jag inte är något problem att röra ihop för hand. Det färdiga resultatet blir ett fantastiskt gott bröd, jag har bakat det i 10 år nu tror jag utan att tröttna på det. Jag tyckte också det var konstigt första gången jag gjorde det att man inte behövde knåda någon deg för jag trodde man bakade allt bröd på samma sätt. Men så är det alltså inte.😊 Jag vill verkligen rekommendera detta bröd för det är så himla enkelt att baka och blir supergott bröd, fasta fina limpor.
️ Skrivet av
Varför ska degen inte arbetas med maskin eller för handkraft????