
Rågsurdegsbröd
💬 34 kommentarer


Ingredienser:
På morgonen/kvällen:
- 1-1,5 dl (100-150 g) rågsurdeg
- 2,75 dl (275 g) vatten
- 3 dl (165 g) grovt rågmjöl
På kvällen/morgonen:
- ev. ca 12 g (0,25 pkt) jäst för matbröd och ca 1 msk vatten
- 3 dl (170 g) rågsikt
- 0,5 dl vatten
- 1 tsk salt
- ev. 1 tsk malen kummin eller andra brödkryddor


Utrustning:
- ev. 1 st brödformar (ca 1,5 liter)
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i 40 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Blanda rågsurdeg med vatten (går bra med kallt kranvatten) och rågmjölet. Lägg en bakhandduk över och låt stå 9-12 timmar i rumstemperatur.
- 1-1,5 dl (100-150 g) rågsurdeg
- 2,75 dl (275 g) vatten
- 3 dl (165 g) grovt rågmjöl
Surdeg, vatten och rågmjöl. Blandat. Låt jäsa. -
Det här steget gäller endast unga surdegar med dålig jäskraft: Om degen har jäst upp ordentligt till dubbel storlek så behöver du inte använda jäst och kan därför hoppa över detta steg. Men har det inte jäst upp så gör så här: Blanda ut jästen i lite vatten så den löser upp sig. Blanda ner den upplösta jästen i degen.
Om degen har jäst bra som den här på bilden så behövs inte jäst. Använd jäst om degen inte har jäst. -
Mät upp rågsikt, häll på vattnet (kallt kranvatten går bra). Tillsätt salt och ev. kummin. Blanda ihop allt med en sked så det är ordentligt blandat. Det ska bli något fastare än gröt men ändå en väldigt kladdig deg.
Lägg en bakhandduk över och låt jäsa ca 2-4 timmar till dubbel storlek.
Tillsätt rågsikt, vatten, salt och kummin. Blandat. Låt jäsa. -
Tryck ner ett bakplåtspapper i en bakform eller en gryta som tål ugn som rymmer 1,5 liter. Eftersom degen är väldigt kladdig är det enklast att använda bakplåtspapper så att brödet inte fastnar i formen. (Har man en bra form med nonstickbeläggning så behövs inte bakplåtspapper eftersom det ändå inte fastnar.)
Häll degen i bakformen. Degen sjunker ihop lite men kommer jäsa upp igen. Strö över lite mjöl.
Lägg en bakhandduk över och låt jäsa 1-3 timmar till dubbel storlek.
Färdigjäst. Häll i en brödform. -
Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter i 200 °C.
Låt svalna några minuter. Ta upp brödet ur formen och ta försiktigt bort bakplåtspappret. Linda in brödet i en bakhandduk och låt svalna. Förvara därefter i plastpåse.
Grädda i ugnen.
På morgonen/kvällen:
På kvällen/morgonen:
Hållbarhet och förvaring:
| Bröd |


⭐ webmaster


⭐ webmaster

Trevlig midsommar helg
MVH
Anne Marie