Rågsurdegsbröd

Jättegott och jätteenkelt surdegsbröd av råg som inte behöver knådas. Perfekt om man är nybörjare på surdeg! Det här brödet är verkligen enkelt att lyckas med!
rågsurdegsbröd
Rågsurdegsbröd, ett väldigt gott surdegsbröd som inte behöver knådas och är väldigt enkelt att göra.
Timglas Tid: 12-14 timmar varav 20 minuters jobb
Portioner 1 bröd

Ingredienser:

På morgonen/kvällen:

På kvällen/morgonen:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

    På morgonen/kvällen:

  1. Blanda rågsurdeg med vatten (går bra med kallt kranvatten) och rågmjölet. Lägg en bakhandduk över och låt stå 9-12 timmar i rumstemperatur.

    instruktion steg 1.1 rågsurdegsbröd
    Surdeg, vatten och rågmjöl.
    instruktion steg 1.2 rågsurdegsbröd
    Blandat. Låt jäsa.
  2. På kvällen/morgonen:

  3. Det här steget gäller endast unga surdegar med dålig jäskraft: Om degen har jäst upp ordentligt till dubbel storlek så behöver du inte använda jäst och kan därför hoppa över detta steg. Men har det inte jäst upp så gör så här: Blanda ut jästen i lite vatten så den löser upp sig. Blanda ner den upplösta jästen i degen.

    • ca 12 g (0,25 pkt) jäst för matbröd
    • ca 1 msk vatten
    Rågsurdegsbröd steg 2
    Om degen har jäst bra som den här på bilden så behövs inte jäst.
    instruktion steg 2.2 rågsurdegsbröd
    Använd jäst om degen inte har jäst.
  4. Mät upp rågsikt, häll på vattnet (kallt kranvatten går bra). Tillsätt salt och ev. kummin. Blanda ihop allt med en sked så det är ordentligt blandat. Det ska bli något fastare än gröt men ändå en väldigt kladdig deg.

    Lägg en bakhandduk över och låt jäsa ca 2-4 timmar till dubbel storlek.

    instruktion steg 3.1 rågsurdegsbröd
    Tillsätt rågsikt, vatten, salt och kummin.
    instruktion steg 3.2 rågsurdegsbröd
    Blandat. Låt jäsa.
  5. Tryck ner ett bakplåtspapper i en bakform eller en gryta som tål ugn som rymmer 1,5 liter. Eftersom degen är väldigt kladdig är det enklast att använda bakplåtspapper så att brödet inte fastnar i formen. (Har man en bra form med nonstickbeläggning så behövs inte bakplåtspapper eftersom det ändå inte fastnar.)

    Häll degen i bakformen. Degen sjunker ihop lite men kommer jäsa upp igen. Strö över lite mjöl.

    Lägg en bakhandduk över och låt jäsa 1-3 timmar till dubbel storlek.

    instruktion steg 4.1 rågsurdegsbröd
    Färdigjäst.
    instruktion steg 4.2 rågsurdegsbröd
    Häll i en brödform.
  6. Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter i 200 °C.

    Låt svalna några minuter. Ta upp brödet ur formen och ta försiktigt bort bakplåtspappret. Linda in brödet i en bakhandduk och låt svalna. Förvara därefter i plastpåse.

    instruktion steg 5 rågsurdegsbröd
    Grädda i ugnen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bröden håller sig bra i plastpåse i rumstemperatur ca 4-5 dagar, i kylskåp ca 1-2 veckor. Bröden går också bra att frysa och håller sig då ca 3 månader.

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd |

Kommentarer till Rågsurdegsbröd

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till June ✏️ Skrivet av Susanne
Nej receptet är helt korrekt. Det blir en lös deg som rör ihop med en slev. Superenkelt och brödet blir jättegott. Alla som jag bjuder älskar det. Jag har gjort detta bröd nästan en gång i veckan nu i 10 år, så det här är nog mitt mest beprövade recept som jag inte heller tröttnar på. Otroligt gott, nyttigt och enkelt bröd att baka.
✏️ Skrivet av June
För lite mjöl i förhållande till vätska.
💬 Svar till Thomas Holm ✏️ Skrivet av Susanne
Jag gör alltid dubbel sats och har gjort varje vecka i nästan 10 år. Du ska grädda i nedre delen av ugnen. Kontrollera dina ugnsinställningar, över- och undervärme.
✏️ Skrivet av Thomas Holm
Provade att baka ditt bröd men det blev katastrof. Trots ca 30 min längre gräddningstid så blev brödet blött/degigt inuti .
Gjorde dubbel sats men om proportionerna är riktiga borde inte det spela någon roll. Är mängden vätska och mjöl rätt. Vad kan jag ha gjort fel.
💬 Svar till Anders Nyström ✏️ Skrivet av Susanne
Prova att ta mera surdeg och att mata den dagen innan du ska använda den så blir det bättre jäskraft.