Rågsurdegsbröd

Jättegott och jätteenkelt surdegsbröd av råg som inte behöver knådas. Perfekt om man är nybörjare på surdeg! Det här brödet är verkligen enkelt att lyckas med!
rågsurdegsbröd
Rågsurdegsbröd, ett väldigt gott surdegsbröd som inte behöver knådas och är väldigt enkelt att göra.
Timglas Tid: 12-14 timmar varav 20 minuters jobb
Portioner 1 bröd

Ingredienser:

På morgonen/kvällen:

På kvällen/morgonen:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    På morgonen/kvällen:

  1. Blanda rågsurdeg med vatten (går bra med kallt kranvatten) och rågmjölet. Lägg en bakhandduk över och låt stå 9-12 timmar i rumstemperatur.

    instruktion steg 1.1 rågsurdegsbröd
    Surdeg, vatten och rågmjöl.
    instruktion steg 1.2 rågsurdegsbröd
    Blandat. Låt jäsa.
  2. På kvällen/morgonen:

  3. Det här steget gäller endast unga surdegar med dålig jäskraft: Om degen har jäst upp ordentligt till dubbel storlek så behöver du inte använda jäst och kan därför hoppa över detta steg. Men har det inte jäst upp så gör så här: Blanda ut jästen i lite vatten så den löser upp sig. Blanda ner den upplösta jästen i degen.

    • ca 12 g (0.25 pkt) jäst för matbröd
    • ca 1 msk vatten
    Rågsurdegsbröd steg 2
    Om degen har jäst bra som den här på bilden så behövs inte jäst.
    instruktion steg 2.2 rågsurdegsbröd
    Använd jäst om degen inte har jäst.
  4. Mät upp rågsikt, häll på vattnet (kallt kranvatten går bra). Tillsätt salt och ev. kummin. Blanda ihop allt med en sked så det är ordentligt blandat. Det ska bli något fastare än gröt men ändå en väldigt kladdig deg.

    Lägg en bakhandduk över och låt jäsa ca 2-4 timmar till dubbel storlek.

    instruktion steg 3.1 rågsurdegsbröd
    Tillsätt rågsikt, vatten, salt och kummin.
    instruktion steg 3.2 rågsurdegsbröd
    Blandat. Låt jäsa.
  5. Tryck ner ett bakplåtspapper i en bakform eller en gryta som tål ugn som rymmer 1,5 liter. Eftersom degen är väldigt kladdig är det enklast att använda bakplåtspapper så att brödet inte fastnar i formen. (Har man en bra form med nonstickbeläggning så behövs inte bakplåtspapper eftersom det ändå inte fastnar.)

    Häll degen i bakformen. Degen sjunker ihop lite men kommer jäsa upp igen. Strö över lite mjöl.

    Lägg en bakhandduk över och låt jäsa 1-3 timmar till dubbel storlek.

    instruktion steg 4.1 rågsurdegsbröd
    Färdigjäst.
    instruktion steg 4.2 rågsurdegsbröd
    Häll i en brödform.
  6. Grädda längst ner i ugnen i 40 minuter i 200 °C.

    Låt svalna några minuter. Ta upp brödet ur formen och ta försiktigt bort bakplåtspappret. Linda in brödet i en bakhandduk och låt svalna. Förvara därefter i plastpåse.

    instruktion steg 5 rågsurdegsbröd
    Grädda i ugnen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bröden håller sig bra i plastpåse i rumstemperatur ca 4-5 dagar, i kylskåp ca 1-2 veckor. Bröden går också bra att frysa och håller sig då ca 3 månader.

Kommentarer till Rågsurdegsbröd

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Anders Nyström
Har använt detta recept ett tag men för mig blev brödet en aning "stabbigt/kompakt" samt tog lång tid att jäsa.
Nu Dag 2 i stället 3 dl vatten samt ca 6 dl rågsikt.
Gräddas i nedre delen i 200C ca 60 min.
Låter brödet "vila" (i plastpåse) nästan 2 dygn.
Brödet får ett mer kavringsliknande utseende samt blir lagom kompakt så det går skära i ganska tunna skivor.
penna Skrivet av Anders Larsson
Har provat att ha surdegen direkt i bakformar och låtit den jäsa färdigt där, det funkar !
besökare Svar till Magnus penna Skrivet av Susanne
När man häller över degen i formen så tror jag effekten blir att man avbryter jäsningen och det får jäsa en gång till. Att baka bröd är ju kemi och troligtvis finns det en kemi-förklaring till detta skulle jag tro. Jag vet inte vad som händer om man bara låter det jäsa en gång direkt i formen. Om du provar, skriv gärna och berätta hur det blev! 
penna Skrivet av Magnus
Varför ska det först jäsa i en bunke och sedan i formen? (steg 3+4) Kan man inte hälla det i formen direkt och låta det jäsa den totala tiden där istället?
besökare Svar till Ulrika Wärnberg penna Skrivet av Susanne
Tack för att du delar med dig av bra tips!
penna Skrivet av Ulrika Wärnberg
Jag brukar mata surdegsstartern på kvällen med mjöl och ljummet vatten. Låter den stå ett par timmar på bänken så den kommer igång. När den bubblar ordentligt så gör jag fördegen som står över natten på bänken den också.
Jag använder termometer i ugnen och sticker in den efter ett tag. 96 grader för vitt bröd och 98 grader för rågbröd.
besökare Svar till bibbi penna Skrivet av Susanne
Jag brukar ta min direkt från kylen. Om brödet blir för fuktigt så prova att göra surdegen lite mer fast (lite mer mjöl och mindre vatten) och ta lite mindre vätska när du bakar brödet. Det var så för mig också under en period men sedan justerade jag lite och då blev brödet lagom. Jag gräddar mina enligt receptet i 40 minuter.
penna Skrivet av bibbi
Bra recept.Har ett par frågor:
- tar surdegsgrund ur kyl. Skall den stå i rumsvärme innan jag startar baket? eller kan jag börja direkt?
- brödet blir fuktigt. Hur lång tid i ugn bäst?
besökare Svar till Annika Holmberg penna Skrivet av Susanne
Det står i receptet.
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Annika Holmberg
Tack för att du gav dig tid att svara Nu har jag blandat i surdegsstarten med rågmjöl o vatten o rört omDet gjordes igår kväll o nu i morse Ikväll ska degen jäsas och bakas ut Kommer det att fungera När ska jästen tas i så att degen jäser

Hoppas du kan svara

Läs alla 19 kommentarer

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd |