Rågsiktskakor

Klassiskt recept på rågsiktskakor, runda kakor med hål i mitten där rågsikt är den huvudsakliga ingrediensen. Använd gärna köksmaskin så går det väldigt smidigt att baka detta bröd.
Rågsiktskakor
Rågsiktskakor är enkla bröd att baka med detta recept.
Timglas Tid: 2 timmar varav 1 timme jäsning
Portioner 4 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Så här bakar du rågsiktskakor:

  1. Smula sönder jästen i en bunke.

    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.

    smält smör
    Smält smör.
    smält smör och mjölk
    Smält smör och mjölk.
  3. Rör ut jästen med lite av degvätskan.

    jästen rörs ut
    Jästen rörs ut.
    jästen utrörd
    Jästen utrörd.
  4. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel).

    brödsirap tillsätts
    Brödsirap tillsätts.
  5. Arbeta in nästan allt mjöl. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    (Tänk på när du mäter upp mjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta alldeles för mycket.)

    arbeta in mjölet
    Arbeta in mjölet.
    använd gärna köksmaskin
    Använd gärna köksmaskin.
    degen klar
    Degen klar.
  6. Jäs den övertäckt i bunken ca 30-45 min.

    degen före jäsning
    Degen före jäsning.
    degen efter jäsning
    Degen efter jäsning.
  7. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar.

    degen på bakbordet
    Degen på bakbordet.
    degen delad i 4 bitar
    Degen delad i 4 bitar.
  8. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på plåtar.

    platta ut till runda kakor
    Platta ut till runda kakor.
    rågsiktskakor på plåtar
    Rågsiktskakor på plåtar.
  9. Tag om du vill ut ett hål i mitten. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel.

    hål i mitten görs på rågsiktskakor
    Hål i mitten görs på rågsiktskakorna.
    nagga med gaffel
    Nagga med gaffel.
  10. Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.

    färdigjästa rågsiktskakor
    Färdigjästa rågsiktskakor.
  11. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.

  12. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rågsiktskakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd |

Kommentarer till Rågsiktskakor

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Anna-Greta Svedberg
Jag har aldrig bakat så goda mjukkakor! De bästa någonsin...
Tack för detta fina recept på Rågsiktskakor! Kommer helt säkert att bli mitt ”favoritrecept” fortsättningsvis. PS! Minskade mjölet till 13 dl. 👍
Tusen Tack igen! 😋
✏️ Skrivet av KIrsten
Hej!
Gillar verkligen er sida, enkel och superbra med goda recept! Nu undrar jag bar om man kan byta ut mjölken rakt av mot vatten eller blir det fel då?
Med vänlig hälsning, Kirsten
✏️ Skrivet av Mats
Kontrollera mängden rågsikt i förhållande till vätska. 14 dl=840gram alldeles för mycket. 12 dl=720 gram vilket är mer rimligt om bröden inte skall bli för torra.
✏️ Skrivet av Lillemor
Hej
Jag har precis börjat att baka matbröd. Nu undrar jag om det går lika bra att göra små bullar istället för kakor?
Bra sida med bra instruktioner. Härligt med bilder.
//Lillemor
✏️ Skrivet av Lennart
Nybliven pensionär, gillar mat & bak men oerfaren, behöver därför tydliga recept. Din sida är optimerad för mina behov.
Utomordentligt bra, grattis till ett bra jobb en fin-fin sida. Gott bröd dessutom!