Rågsiktskakor

Klassiskt recept på rågsiktskakor, runda kakor med hål i mitten där rågsikt är den huvudsakliga ingrediensen. Använd gärna köksmaskin så går det väldigt smidigt att baka detta bröd.
Rågsiktskakor
Rågsiktskakor är enkla bröd att baka med detta recept.
Timglas Tid: 2 timmar varav 1 timme jäsning
Portioner 4 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Så här bakar du rågsiktskakor:

  1. Smula sönder jästen i en bunke.

    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.

    smält smör
    Smält smör.
    smält smör och mjölk
    Smält smör och mjölk.
  3. Rör ut jästen med lite av degvätskan.

    jästen rörs ut
    Jästen rörs ut.
    jästen utrörd
    Jästen utrörd.
  4. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel).

    brödsirap tillsätts
    Brödsirap tillsätts.
  5. Arbeta in nästan allt mjöl. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    (Tänk på när du mäter upp mjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta alldeles för mycket.)

    arbeta in mjölet
    Arbeta in mjölet.
    använd gärna köksmaskin
    Använd gärna köksmaskin.
    degen klar
    Degen klar.
  6. Jäs den övertäckt i bunken ca 30-45 min.

    degen före jäsning
    Degen före jäsning.
    degen efter jäsning
    Degen efter jäsning.
  7. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar.

    degen på bakbordet
    Degen på bakbordet.
    degen delad i 4 bitar
    Degen delad i 4 bitar.
  8. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på plåtar.

    platta ut till runda kakor
    Platta ut till runda kakor.
    rågsiktskakor på plåtar
    Rågsiktskakor på plåtar.
  9. Tag om du vill ut ett hål i mitten. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel.

    hål i mitten görs på rågsiktskakor
    Hål i mitten görs på rågsiktskakorna.
    nagga med gaffel
    Nagga med gaffel.
  10. Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.

    färdigjästa rågsiktskakor
    Färdigjästa rågsiktskakor.
  11. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.

  12. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rågsiktskakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Rågsiktskakor

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Lennart
Nybliven pensionär, gillar mat & bak men oerfaren, behöver därför tydliga recept. Din sida är optimerad för mina behov.
Utomordentligt bra, grattis till ett bra jobb en fin-fin sida. Gott bröd dessutom!
penna Skrivet av Anna
Bakade dessa idag! Blev riktigt goda :) Tack för en bra sida!
besökare Svar till Renate penna Skrivet av Susanne
Trevligt att du gillar rågsiktskakorna!
penna Skrivet av Renate
Min favorit. Bakar dem jämnt.....
besökare Svar till Sara Töyrylä penna Skrivet av Susanne
Nej jag tror inte det blir bra med rågmjöl i saffranslängder. Försök få tag på vetemjöl annars blir du nog besviken. Kanske kan du låna lite av någon granne?
penna Skrivet av Sara Töyrylä
Hej, ska baka saffranslängder och upptäckte att jag har för lite vetemjöl hemma. Har ca 6 dl vetemjöl. Kan man använda fint rågmjöl och blanda med, eller blir det inte bra? Hälsningar Sara
besökare Svar till Mia penna Skrivet av Susanne
Ja det låter rimligt med 1 dl sirap. Penslingen påverkar bara skorpan, det är nog inte det du är ute efter tror jag.

Lycka till och skriv gärna igen och berätta hur det blev när du testar igen! :)
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Mia
Ja, ska prova det nästa gång. :) Jag vill mig minnas att mormor hade ca 1 dl sirap. Kan det stämma? Sedan fick jag tips från annat håll om att pensla de med kaffe- och sirapsblandning direkt efter gräddning :) Men det är inget jag minns att mormor gjorde med sina :)
besökare Svar till Mia penna Skrivet av Susanne
Prova att ta mörk sirap och kanske även större mängd sirap, dock blir de ju inte så nyttiga då, men mörkare i färgen. :)
penna Skrivet av Mia
Jättegoda och superenkelt! Men jag hade för mig att de skulle bli mörkare...så som jag minns de från när jag var liten och min mormor bakade dem :)

Läs alla 34 kommentarer

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd |