| Bröd - Matbröd |

Rågsiktskakor

Klassiskt recept på rågsiktskakor, runda kakor med hål i mitten där rågsikt är den huvudsakliga ingrediensen. Använd gärna köksmaskin så går det väldigt smidigt att baka detta bröd.
Rågsiktskakor
Rågsiktskakor är enkla bröd att baka med detta recept.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar varav 1 timme jäsning
Portioner 4 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula sönder jästen i en bunke.

  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.

  3. Rör ut jästen med lite av degvätskan.

  4. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel).

  5. Arbeta in nästan allt mjöl. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    (Tänk på när du mäter upp mjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta alldeles för mycket.)

  6. Jäs den övertäckt i bunken ca 30-45 min.

  7. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar.

  8. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på plåtar.

  9. Tag om du vill ut ett hål i mitten. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel.

  10. Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.

  11. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.

  12. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

Beskrivande bilder

smulad jäst
1. Smulad jäst.
smält smör
2.1. Smält smör.
smält smör och mjölk
2.2. Smält smör och mjölk.
jästen rörs ut
3.1. Jästen rörs ut.
jästen utrörd
3.2. Jästen utrörd.
brödsirap tillsätts
4. Brödsirap tillsätts.
arbeta in mjölet
5.1. Arbeta in mjölet.
använd gärna köksmaskin
5.2. Använd gärna köksmaskin.
degen klar
5.3. Degen klar.
degen före jäsning
6.1. Degen före jäsning.
degen efter jäsning
6.2. Degen efter jäsning.
degen på bakbordet
7.1. Degen på bakbordet.
degen delad i 4 bitar
7.2. Degen delad i 4 bitar.
platta ut till runda kakor
8.1. Platta ut till runda kakor.
rågsiktskakor på plåtar
8.2. Rågsiktskakor på plåtar.
hål i mitten görs på rågsiktskakor
9.1. Hål i mitten görs på rågsiktskakorna.
nagga med gaffel
9.2. Nagga med gaffel.
färdigjästa rågsiktskakor
10. Färdigjästa rågsiktskakor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rågsiktskakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Anna  
Bakade dessa idag! Blev riktigt goda :) Tack för en bra sida!
 svar  Svar till  Renate    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Trevligt att du gillar rågsiktskakorna!
   kommentar  Skrivet av  Renate  
Min favorit. Bakar dem jämnt.....
 svar  Svar till  Sara Töyrylä    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Nej jag tror inte det blir bra med rågmjöl i saffranslängder. Försök få tag på vetemjöl annars blir du nog besviken. Kanske kan du låna lite av någon granne?
   kommentar  Skrivet av  Sara Töyrylä  
Hej, ska baka saffranslängder och upptäckte att jag har för lite vetemjöl hemma. Har ca 6 dl vetemjöl. Kan man använda fint rågmjöl och blanda med, eller blir det inte bra? Hälsningar Sara

Skriv och läs alla 33 kommentarer