Rågsiktskakor

Ingredienser:
- 50 g jäst
- 50 g smör
- 5 dl mjölk
- 1,5 tsk salt
- 2-3 msk brödsirap
- eller 2-3 msk ljus sirap
- 1 msk brödkryddor
- eller 0,5 msk stött anis och 0,5 msk stötta fänkålsfrön
- 13-14 dl rågsikt
Utrustning:
- ev.
köksmaskin
eller elvisp med degkrokar
-
Smula sönder jästen i en bunke.
- 50 g jäst
Smulad jäst. -
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.
Smält smör. Smält smör och mjölk. -
Rör ut jästen med lite av degvätskan.
Jästen rörs ut. Jästen utrörd. -
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel).
- 1,5 tsk salt
- 2-3 msk brödsirap
- eller 2-3 msk ljus sirap
- 1 msk brödkryddor
- eller 0,5 msk stött anis och 0,5 msk stötta fänkålsfrön
Brödsirap tillsätts. -
Arbeta in nästan allt mjöl. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.
(Tänk på när du mäter upp mjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta alldeles för mycket.)
- 13-14 dl rågsikt
Arbeta in mjölet. Använd gärna köksmaskin. Degen klar. -
Jäs den övertäckt i bunken ca 30-45 min.
Degen före jäsning. Degen efter jäsning. -
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar.
Degen på bakbordet. Degen delad i 4 bitar. -
Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på plåtar.
Platta ut till runda kakor. Rågsiktskakor på plåtar. -
Tag om du vill ut ett hål i mitten. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel.
Hål i mitten görs på rågsiktskakorna. Nagga med gaffel. -
Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
Färdigjästa rågsiktskakor. -
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.
-
Låt kakorna svalna på galler under bakduk.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
/Anders