| Bröd - Matbröd |

Rågsiktskakor

Klassiskt recept på rågsiktskakor, runda kakor med hål i mitten där rågsikt är den huvudsakliga ingrediensen. Använd gärna köksmaskin så går det väldigt smidigt att baka detta bröd.
Rågsiktskakor
Rågsiktskakor är enkla bröd att baka med detta recept.
Timglas Tid: 2 timmar varav 1 timme jäsning
Portioner 4 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Så här bakar du rågsiktskakor:

  1. Smula sönder jästen i en bunke.

    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.

    smält smör
    Smält smör.
    smält smör och mjölk
    Smält smör och mjölk.
  3. Rör ut jästen med lite av degvätskan.

    jästen rörs ut
    Jästen rörs ut.
    jästen utrörd
    Jästen utrörd.
  4. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel).

    brödsirap tillsätts
    Brödsirap tillsätts.
  5. Arbeta in nästan allt mjöl. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    (Tänk på när du mäter upp mjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta alldeles för mycket.)

    arbeta in mjölet
    Arbeta in mjölet.
    använd gärna köksmaskin
    Använd gärna köksmaskin.
    degen klar
    Degen klar.
  6. Jäs den övertäckt i bunken ca 30-45 min.

    degen före jäsning
    Degen före jäsning.
    degen efter jäsning
    Degen efter jäsning.
  7. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar.

    degen på bakbordet
    Degen på bakbordet.
    degen delad i 4 bitar
    Degen delad i 4 bitar.
  8. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på plåtar.

    platta ut till runda kakor
    Platta ut till runda kakor.
    rågsiktskakor på plåtar
    Rågsiktskakor på plåtar.
  9. Tag om du vill ut ett hål i mitten. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel.

    hål i mitten görs på rågsiktskakor
    Hål i mitten görs på rågsiktskakorna.
    nagga med gaffel
    Nagga med gaffel.
  10. Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.

    färdigjästa rågsiktskakor
    Färdigjästa rågsiktskakor.
  11. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.

  12. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rågsiktskakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Rågsiktskakor

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Anna
Bakade dessa idag! Blev riktigt goda :) Tack för en bra sida!
person Svar till Renate penna Skrivet av Susanne
Trevligt att du gillar rågsiktskakorna!
penna Skrivet av Renate
Min favorit. Bakar dem jämnt.....

Läs alla 33 kommentarer