Äppellängder

Ljuvligt goda och saftiga äppellängder, fyllda med rivet äpple, hackade nötter och kanel. Enkelt recept med en vetedeg som bara jäser en gång.
äppellängder
Äppellängder fyllda med kanel, rivet äpple och nötter. Oerhört saftiga och goda.
Timglas Tid: 3,5 timmar varav 1 timmes jobb
Portioner 2 längder

Ingredienser:

Vetedeg:

Fyllning:

Pensling och garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät till vetedegen upp vetemjöl, strösocker, kardemumma, salt samt smöret skuret i mindre bitar i en bunke. Låt detta stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

    (Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det. Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till torrt och kompakt vetebröd.)

    ingredienser till vetedegen
    Ingredienser till vetedegen.
  2. Förbered fyllningen (allt utom äpple). Hacka nötterna grovt. Det går bra att göra för hand med en vass kniv på en skärbräda.

    Mät upp vetemjöl, strösocker, kanel och smör (gärna skuret i mindre bitar) samt de hackade nötterna i en bunke.

    Arbeta ihop till en smulig massa för hand eller med maskin t.ex. elvisp med vispar. Det går lättast om smöret är skuret i mindre bitar eller om det stått framme ett tag så det är mjukt.

    grovhackade nötter
    Grovhackade nötter.
    ingredienser till fyllningen
    Ingredienser till fyllningen.
    en smulig massa
    En smulig massa.
  3. Fortsätt nu med vetedegen. Blanda de uppmätta ingredienserna så att det blir blandat och smöret blir finfördelat. Gör det för hand eller använd maskin.

    smöret finfördelat till vetedegen
    Smöret finfördelat till vetedegen.
  4. Smula jästen i en skål eller liten bunke.

    Lös upp jästen i lite av mjölken, genom att hälla på lite av mjölken på jästen och röra med en sked tills all jäst lösts upp i mjölken.

    Tillsätt resten av mjölken och rör om.

    smulad jäst i liten bunke
    Smulad jäst i liten bunke.
    jäst upplöst i mjölk
    Jästen upplöst i mjölken.
  5. Häll jäst- och mjölkblandningen i bunken med mjölblandningen till vetedegen.

    Arbeta ihop till en deg. Använd gärna maskin t.ex. elvisp med degkrokar. Degen blir ganska kladdig.

    upplöst jäst och mjölk tillsätts mjölblandningen
    Upplöst jäst och mjölk tillsätts mjölblandningen.
    vetedegen ihoparbetad
    Vetedegen ihoparbetad.
  6. Gör klart fyllningen. Skala äpplen och riv av fruktköttet.

    Tillsätt det rivna äpplet till den smuliga smeten till fyllningen och blanda.

    rivet äpple tillsätts fyllningen
    Rivet äpple tillsätts fyllningen.
    fyllningen blandad och klar
    Fyllningen blandad och klar.
  7. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Degen kan vara ganska kladdig. Dela den i 2 delar (om du gör en sats). Kavla ut varje degdel till en rektangulär platta ca 27x35 cm.

    Antingen gör du detta på bakbordet men jag rekommenderar att kavla ut direkt på bakplåtspapper för att slippa lyfta över eftersom det är lätt att det havererar då och äppellängderna inte blir så snygga.

    Om du behöver, knåda in lite mjöl i degen för att den ska gå att kavla ut.

    degen delad i 2 delar
    Degen delad i 2 delar.
    en degdel utkavlad
    En degdel utkavlad.
  8. Markera på längden på degplattan 3 lika stora delar. Skär en tredjedel av degplattan i ca 2 cm breda breda strimlor (se bild).

    Lägg hälften av fyllningen (om du bakar en sats) på den mittersta tredjedelen av degplattan (se bild).

    degplatta med fyllning och strimlor
    Degplatta med fyllning och strimlor.
  9. Vrid varje strimla ett halvt varv och lägg upp över fyllningen (se bild).

    degstrimlor vridna och upplagda
    Degstrimlor vridna och upplagda.
  10. Vispa upp ägget till penslingen i en liten skål. Använd gaffel eller handvisp.

    Pensla degstrimlorna och den hela långsidan av degplattan bredvid fyllningen.

    Vik över långsidan över degstrimlorna (se bild).

    Lyft försiktigt över längden till ett bakplåtspapper på en plåt om du inte redan gjort det.

    uppvispat ägg
    Uppvispat ägg.
    pensla med uppvispat ägg
    Pensla med uppvispat ägg.
    vik över degen
    Vik över degen.
  11. Låt jäsa väl under bakhandduk ca 2 timmar.

    färdigjäst äppellängd
    Färdigjäst äppellängd.
  12. Pensla äppellängderna försiktigt med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

    ogräddad äppellängd
    Ogräddad äppellängd.
  13. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 15 minuter tills längderna fått fin gyllene färg.

    Låt svalna på galler under bakhandduk.

    Äppellängderna är godast och finast färska men håller sig saftiga tack vare fyllningen även efter ett par dagar i rumstemperatur. De går även bra att frysa, vilket rekommenderas för det som inte äts upp inom ett dygn.

    äppellängd i ugnen
    Äppellängd i ugnen.
    färdiggräddad äppellängd
    Färdiggräddad äppellängd.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppellängderna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Äppellängder

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Se även dessa recept

| Bullar & vetebröd |