Rågsurdeg - Surdegsgrund

För att kunna baka med surdeg så behöver du starta en surdeg. Denna surdegsstart behöver du bara göra en gång om du sedan tar hand om din surdeg. Den här receptet på surdegsgrund av råg är enkelt och kräver inte mycket jobb.
rågsurdeg
Rågsurdeg.
Timglas Tid: 1,5 dygn, varav 20 minuters jobb
Portioner 1 rågsurdegsgrund

Ingredienser:

Dag 1 Kväll:

Dag 2 Morgon:

Dag 2 Kväll:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

    Dag 1 Kväll:

  1. Värm vattnet till 37°C. (Ta ej varmt kranvatten.) Mätt upp rågmjöl och häll på vattnet i en glasskål eller rostfri bunke (ej plast). För bästa resultat använd ekologiskt rågmjöl eftersom det innehåller fler ämnen som gör att surdegen blir bra.

    instruktion steg 1 rågsurdeg
    Vatten och grovt rågmjöl.
  2. Blanda mjölet och vattnet. Smeten ska bli som lös gröt, blir den för hård har du tagit för mycket mjöl, tillsätt då mera ljummet vatten.

    instruktion steg 2 rågsurdeg
    Mjöl och vatten blandat.
  3. Sätt plastfolie över. Placera bunken på ett varmt ställe ca 22°C - 28°C. Ett sådant ställe kan vara nära ett element, skåpet över kylskåpet eller nära datorer som alltid står på.

    instruktion steg 3 rågsurdeg
    Plastfolie över.
  4. Dag 2 Morgon:

  5. Degen ser ut som igår, som en gröt.

    Tillsätt rågmjöl. Värm vattnet till 37°C och häll på det.

    instruktion steg 4.1 rågsurdeg
    Dag 2 morgon.
    instruktion steg 4.2 rågsurdeg
    Tillsätt mjöl och vatten.
  6. Rör till en jämn smet. Sätt tillbaka plastfolien och låt stå på det varma stället igen.

    instruktion steg 5 rågsurdeg
    Ihopblandat.
  7. Dag 2 Kväll:

  8. Nu börjar smeten dofta syrligt och det bubblar då och då i den.

    Tillsätt rågmjöl. Värm vattnet till 37°C och häll på det.

    instruktion steg 6.1 rågsurdeg
    Dag 2 kväll.
    instruktion steg 6.2 rågsurdeg
    Tillsätt mjöl och vatten.
  9. Rör till en jämn smet. Sätt tillbaka plastfolien och låt stå på det varma stället igen.

    instruktion steg 7.1 rågsurdeg
    Rör ihop.
    instruktion steg 7.2 rågsurdeg
    Ihopblandat.
  10. Dag 3 Morgon:

  11. Nu kan det hända att surdegen har jäst upp och det är stora bubblor i den, men när man rör i den så sjunker den ihop. Har din surdeg inte jäst upp betyder inte det att det är fel.

    Du kan nu börja baka med din surdeg. Den del av surdegen som du ska använda idag/ikväll till baket kan vara kvar i rumstemperatur. Den delen du ej ska baka med under dagen placerar du i en glasburk med lock i kylskåpet.

    Tänk på att din nya surdeg nu är väldigt ung och den har ännu inte fått tillräcklig jäskraft för att jäsa ett helt bröd. Du kommer därför behöva ta extra mycket surdeg och/eller även tillsätta jäst när du bakar de kommande veckorna. Ta gärna upp till den dubbla mängden surdeg som står angivet. Sedan när du märker att det jäser bra (förmodligen efter 3-6 veckor) så kan du successivt minska mängden till den som står angiven i receptet.

    Oavsett om du använder jäst eller inte så kommer brödet ändå få den goda syrliga smaken. Följ bara receptet på Rågsurdegsbröd där det står hur man gör med jästen om det inte jäser för att alltid få ett lyckat resultat!

    Läs mer om hur du matar surdegen minst en gång i veckan.

    instruktion steg 8.1 rågsurdeg
    Rågsurdegen kan jäsa upp och ser då ut så här.
    instruktion steg 8.2 rågsurdeg
    När man rör i den så sjunker den ihop och ser ut som en gröt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Surdegen förvaras i kylskåp och matas minst en gång i veckan. Surdegen kan bli hur gammal som helst bara man sköter den.

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd |

Kommentarer till Rågsurdeg

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Lars ✏️ Skrivet av Susanne
Trevligt! 😊 I receptet på rågsurdegsbröd finns nog svar på din fråga där jag lagt till jäst och beskrivning i texten för unga surdegar vilket ju första baket definitivt är! Fråga igen annars om du inte får svar på dina frågor! 😊
✏️ Skrivet av Lars
Hej!

Första försöket någonsin för mig... Har precis blandat första delen - men hade bara 1 dl av vardera för det så många andra alternativ.

Tror jag fortsätter följa ditt recept! :)
Hur vet man att kulturen är bra nog att baka på?
Kan ni komma med tips på första baket?
💬 Svar till Margareta Lindstrand ✏️ Skrivet av Susanne
Tack! Ha det fint du också! /Susanne
✏️ Skrivet av Margareta Lindstrand
Tack snälla du! jag kommer nog att ta filtrerat/ kranvatten varannan gång!
Keep baking! Ha också en härlig helg!
Margareta
💬 Svar till Margareta Lindstrand ✏️ Skrivet av Susanne
1. Jag tar kallt kranvatten varje gång när jag matar surdegen. 2. Jag använder kranvattnet som det är och jag har också Stockholmsvatten. Stockholmsvatten är ju bra vatten. Ett av de bästa och renaste i hela världen vad jag vet. Jag vet inte om det finns någon nackdel med att filtrera vatten. Tack detsamma!