Rågsurdeg - Surdegsgrund

För att kunna baka med surdeg så behöver du starta en surdeg. Denna surdegsstart behöver du bara göra en gång om du sedan tar hand om din surdeg. Den här receptet på surdegsgrund av råg är enkelt och kräver inte mycket jobb.
rågsurdeg
Rågsurdeg.
Timglas Tid: 1,5 dygn, varav 20 minuters jobb
Portioner 1 rågsurdegsgrund

Ingredienser:

Dag 1 Kväll:

Dag 2 Morgon:

Dag 2 Kväll:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

    Dag 1 Kväll:

  1. Värm vattnet till 37°C. (Ta ej varmt kranvatten.) Mätt upp rågmjöl och häll på vattnet i en glasskål eller rostfri bunke (ej plast). För bästa resultat använd ekologiskt rågmjöl eftersom det innehåller fler ämnen som gör att surdegen blir bra.

    instruktion steg 1 rågsurdeg
    Vatten och grovt rågmjöl.
  2. Blanda mjölet och vattnet. Smeten ska bli som lös gröt, blir den för hård har du tagit för mycket mjöl, tillsätt då mera ljummet vatten.

    instruktion steg 2 rågsurdeg
    Mjöl och vatten blandat.
  3. Sätt plastfolie över. Placera bunken på ett varmt ställe ca 22°C - 28°C. Ett sådant ställe kan vara nära ett element, skåpet över kylskåpet eller nära datorer som alltid står på.

    instruktion steg 3 rågsurdeg
    Plastfolie över.
  4. Dag 2 Morgon:

  5. Degen ser ut som igår, som en gröt.

    Tillsätt rågmjöl. Värm vattnet till 37°C och häll på det.

    instruktion steg 4.1 rågsurdeg
    Dag 2 morgon.
    instruktion steg 4.2 rågsurdeg
    Tillsätt mjöl och vatten.
  6. Rör till en jämn smet. Sätt tillbaka plastfolien och låt stå på det varma stället igen.

    instruktion steg 5 rågsurdeg
    Ihopblandat.
  7. Dag 2 Kväll:

  8. Nu börjar smeten dofta syrligt och det bubblar då och då i den.

    Tillsätt rågmjöl. Värm vattnet till 37°C och häll på det.

    instruktion steg 6.1 rågsurdeg
    Dag 2 kväll.
    instruktion steg 6.2 rågsurdeg
    Tillsätt mjöl och vatten.
  9. Rör till en jämn smet. Sätt tillbaka plastfolien och låt stå på det varma stället igen.

    instruktion steg 7.1 rågsurdeg
    Rör ihop.
    instruktion steg 7.2 rågsurdeg
    Ihopblandat.
  10. Dag 3 Morgon:

  11. Nu kan det hända att surdegen har jäst upp och det är stora bubblor i den, men när man rör i den så sjunker den ihop. Har din surdeg inte jäst upp betyder inte det att det är fel.

    Du kan nu börja baka med din surdeg. Den del av surdegen som du ska använda idag/ikväll till baket kan vara kvar i rumstemperatur. Den delen du ej ska baka med under dagen placerar du i en glasburk med lock i kylskåpet.

    Tänk på att din nya surdeg nu är väldigt ung och den har ännu inte fått tillräcklig jäskraft för att jäsa ett helt bröd. Du kommer därför behöva ta extra mycket surdeg och/eller även tillsätta jäst när du bakar de kommande veckorna. Ta gärna upp till den dubbla mängden surdeg som står angivet. Sedan när du märker att det jäser bra (förmodligen efter 3-6 veckor) så kan du successivt minska mängden till den som står angiven i receptet.

    Oavsett om du använder jäst eller inte så kommer brödet ändå få den goda syrliga smaken. Följ bara receptet på Rågsurdegsbröd där det står hur man gör med jästen om det inte jäser för att alltid få ett lyckat resultat!

    Läs mer om hur du matar surdegen minst en gång i veckan.

    instruktion steg 8.1 rågsurdeg
    Rågsurdegen kan jäsa upp och ser då ut så här.
    instruktion steg 8.2 rågsurdeg
    När man rör i den så sjunker den ihop och ser ut som en gröt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Surdegen förvaras i kylskåp och matas minst en gång i veckan. Surdegen kan bli hur gammal som helst bara man sköter den.

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd |

Kommentarer till Rågsurdeg

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Johanna
Hej. Har haft min surdeg i kylen nu i tre dagar. Tänkte baka igen med den i morgon. Hur glr jag då.. ska den stå framme i rumsvärme dagen före? Eller går det bara att ta surdeg direkt ftån kylen?
💬 Svar till Mr.mellow ✏️ Skrivet av Susanne
Verkligen roligt att höra! :) Det är verkligen kul när man lyckas med sin första surdeg, jag kommer själv ihåg det! :)
✏️ Skrivet av Mr.mellow
Hej!
Det här är min första surdeg någonsin och min första försök på att baka ett bröd helt enkelt :)
Men iallafall, min surdeg gick galant, hade placerat den i skåpet med en lampa och sen hade jag satt folipaper runt om den men hade lite mellanrum från själva burken och vägg, jag gjort en litet foljepapers rum till den så det bevarades värme i det lila utrymmet den hade, dom två första dagarna var det inte så mycket jäsning kanske lite små små Bubblor, men den 3e så hade jäst över... Så, har jag lyckats med den då hehe :p
Tack så mycket för receptet :D
💬 Svar till Emelie ✏️ Skrivet av Susanne
Kranvatten går bra men inte varmt kranvatten direkt från kranen. Man ska aldrig äta/dricka varmt kranvatten direkt från kranen. Man tar kallt vatten ur kranen och sedan får man värma det.
✏️ Skrivet av Emelie
Hej! Vad menas med att man inte ska ta kranvatten?