Tack på förhand
Kati
Ta ut surdegen från kylen.
Värm vattnet ljummet.
Häll på vattnet och mjölet.
Rör till en jämn smet.
För att kunna baka med surdeg så behöver du starta en surdeg. Detta behöver du bara göra en gång om du sedan tar hand om din surdeg.
Så här startar du en rågsurdeg
Surdegen behöver matas minst en gång i veckan. Ta ut surdegen ur kylen. Om du vill baka - ta den mängd surdeg du vill ha till baket. Väg den surdeg som är kvar (eller om du vet vad glasburken väger så kan du räkna ut det) eller uppskatta dess vikt/volym, det är inte jättenoga att det är exakt.
Mata den sedan. 100 g (1 dl) surdeg matas med 55 g (1 dl) rågmjöl och 0,8 dl ljummet (37°C) vatten. När surdegen blivit äldre, några månader eller mer så går det bra med kallt vatten.
Rör om till en jämn smet.
Låt den stå framme i rumstemperatur några timmar eller ställ in den i kylen direkt. Särskilt om det är en väldigt ung surdeg är det bra om den får stå framme i rumstemperatur några timmar, gärna 2-9 timmar tills det börjar bubbla - dock är det inte säkert att en ung surdeg börjar bubbla. Då är det bara att ställa in den i kylen ändå.
OBS! Om du märker att surdegen blir för stor så måste man ta bort en större mängd. Om du bara fortsätter mata en surdeg som du inte använder så mycket av kommer den bara bli större och större. Du kan använda surdegen till att baka, ge bort den eller också kan du slänga den. Det går även att frysa in surdeg i mindre portioner eller torka den. Somliga bakar pannkakor på surdeg.
Ta den mängd surdeg du vill ha direkt från kylen och följ något av recepten.