Baka med surdeg

surdeg

Ta ut surdegen från kylen.

surdeg

Värm vattnet ljummet.

surdeg

Häll på vattnet och mjölet.

en jämn smet av surdeg

Rör till en jämn smet.

För att kunna baka med surdeg så behöver du starta en surdeg. Detta behöver du bara göra en gång om du sedan tar hand om din surdeg.

Så här startar du en rågsurdeg

Sköt om din rågsurdeg - mata surdegen

Surdegen behöver matas minst en gång i veckan. Ta ut surdegen ur kylen. Om du vill baka - ta den mängd surdeg du vill ha till baket. Väg den surdeg som är kvar (eller om du vet vad glasburken väger så kan du räkna ut det) eller uppskatta dess vikt/volym, det är inte jättenoga att det är exakt.

Mata den sedan. 100 g (1 dl) surdeg matas med 55 g (1 dl) rågmjöl och 0,8 dl ljummet (37°C) vatten. När surdegen blivit äldre, några månader eller mer så går det bra med kallt vatten.

Rör om till en jämn smet.

Låt den stå framme i rumstemperatur några timmar eller ställ in den i kylen direkt. Särskilt om det är en väldigt ung surdeg är det bra om den får stå framme i rumstemperatur några timmar, gärna 2-9 timmar tills det börjar bubbla - dock är det inte säkert att en ung surdeg börjar bubbla. Då är det bara att ställa in den i kylen ändå.

OBS! Om du märker att surdegen blir för stor så måste man ta bort en större mängd. Om du bara fortsätter mata en surdeg som du inte använder så mycket av kommer den bara bli större och större. Du kan använda surdegen till att baka, ge bort den eller också kan du slänga den. Det går även att frysa in surdeg i mindre portioner eller torka den. Somliga bakar pannkakor på surdeg.

Baka med rågsurdeg

Ta den mängd surdeg du vill ha direkt från kylen och följ något av recepten.

Recept på surdegsbröd

Rågsurdegsbröd
Rågsurdegsbröd

Kommenterarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Natta
Skulle behöva lite hjälp med surdegsgrunden. Hur brukar du göra I samband med start, Hur många dagar kan en surdegsgrund stå framme med öppet lock i rumstemperatur (medan den matas dagligen)? Och när den sedan ska förvaras, läggs den i kylskåp med stängt lock så ingen luft kommer in (en dag efter senaste matning)? Och inför bakning, så matar man den samma dag och stänger sedan locket och förvarar den I rumstemperatur till klar?
Skrivet av Helen
Hur mycket surdeg ska jag ha till frallor är 50 gram jäst= 50gram surdeg
Skrivet av Kati
Hej! Jag undrar om hur mycket surdeg använder man till ett kilo mjöl? Jag har provat recepten ett tag, men lyckas inte så som jag vill ha brödet, det blir inte luffigt. Jag tänkte fylla brödet (eller göra mindre frallor) litet vitlöksmör. Har du erfarenhet med ngt sådan fyllning, hur mycket av den ska man våga tillägga. Efter att bördet "jästat" ska man våga knådda igen och uppdela degen mindre portion för att få frallor?
Tack på förhand
Kati
Svar till Julia Skrivet av Susanne
Lite surdeg borde man kunna blanda med men du måste fortfarande använda jäst eftersom bakmaskinens jästider är korta och anpassade för jäst. När man bakar surdegsbröd "på riktigt" och låter surdegens jäskraft jäsa brödet så är det ju betydligt längre jästider men det blir ju också mycket godare bröd som även är snällare mot magen. Jag bakade alltid med bakmaskin förut för jag tyckte det var smidigt (har ej köpt bröd i affär på minst 10 år) men sedan när jag började med surdeg för några år sedan och bakade rågsurdegsbrödet så tyckte jag det var så himla smidigt och mycket godare bröd som dessutom är snällare mot magen eftersom det jäser så lång tid och då övergick jag till att baka det så nu var det ett tag sedan jag använde min bakmaskin. Så jag vill verkligen rekommendera rågsurdegsbrödet det är verkligen superenkelt och smidigt att göra. :)
Skrivet av Julia
Hej! Om det går att baka surdegsbröd i bakmaskin?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest