| Bröd - Matbröd | GI Recept |

Grova rågkakor

Goda och nyttiga grova rågkakor. Mycket enkla att baka om du använder köksmaskin.
grova rågkakor
Grova rågkakor. Mycket goda och nyttiga bröd. Enkelt recept.
Timglas Tid: 2,5 timmar varav 45 min jobb
Portioner 4 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.

    instruktion steg 1 grova rågkakor
    Smula jästen.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll på filmjölken och värm till 37°C.

    instruktion steg 2.1 grova rågkakor
    Smält smör.
    instruktion steg 2.2 grova rågkakor
    Häll på filmjölk.
    instruktion steg 2.3 grova rågkakor
    Rör om. Värm till 37°C.
  3. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

    instruktion steg 3.1 grova rågkakor
    Lite av degspadet och jästen.
    instruktion steg 3.2 grova rågkakor
    Jästen är upplöst.
  4. Häll på resten av degspadet och tillsätt salt och brödsirap.

    instruktion steg 4 grova rågkakor
    Brödsirap.
  5. Arbeta in rågmjölet. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    instruktion steg 5 grova rågkakor
    Tillsätt rågmjöl.
  6. Tillsätt därefter vetemjölet lite i taget och arbeta in det också tills degen släpper bunkens kanter.

    instruktion steg 6.1 grova rågkakor
    Arbeta in mjölet.
    instruktion steg 6.2 grova rågkakor
    Färdig deg.
  7. Låt jäsa under bakhandduk 45-60 minuter.

    instruktion steg 7.1 grova rågkakor
    Låt degen jäsa.
    instruktion steg 7.2 grova rågkakor
    Färdigjäst deg.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Om du gjort en sats av degen, dela den i 4 delar.

    instruktion steg 8.1 grova rågkakor
    Degen på bakbordet.
    instruktion steg 8.2 grova rågkakor
    4 bitar av degen.
  9. Baka ut varje degbit till en rund och platt kaka ca 17 cm i diameter.

    instruktion steg 9 grova rågkakor
    Rund och platt kaka.
  10. Lägg på bakplåtspapper, 2 st per plåt brukar vara lagom.

    Ta ut ett hål i mitten, använd ett runt litet mått, ca 3 cm i diameter eller en äggkopp. (Den runda degbiten du tryckt ut och tagit bort kan du göra en liten bulle av tillsammans med de övriga eller också baka in i de degbitar du ännu inte bakat ut. Då blir det bara en över på slutet som du kan grädda som den är, som en liten smakbulle.)

    Nagga kakan med en gaffel.

    instruktion steg 10.1 grova rågkakor
    På bakplåtspapper.
    instruktion steg 10.2 grova rågkakor
    Ta ut hål i mitten.
    instruktion steg 10.3 grova rågkakor
    Nagga med gaffel.
  11. Låt jäsa under bakhandduk ca 30 minuter.

    Pensla med vatten.

    instruktion steg 11.1 grova rågkakor
    Före jäsning.
    instruktion steg 11.2 grova rågkakor
    Efter jäsning.
  12. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter (med över- och undervärme).

    Om du använder varmluftsfunktion så är det 200°C i ca 15 minuter.

    OBS! När du använder varmluftsfunktion så kan du grädda bröden i flera våningar i ugnen samtidigt (som på bilden). Det kan du inte göra om du gräddar med över- och undervärme.)

    instruktion steg 12 grova rågkakor
    Grädda i ugnen, om du använder varmluftsfunktion så kan du grädda i flera våningar.
  13. Låt svalna under bakhandduk på galler.

    Förvara i plastpåsar i rumstemperatur eller frys in (efter att de svalnat ordentligt).

servera Serveringstips:

Servera gärna med smör, ost och paprika eller leverpastej och gurka.

GI GI Tips:

Använd dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl för att få så lågt GI som möjligt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rågkakorna håller sig i plastpåsar i rumstemperatur minst 5 dygn. Frys gärna in brödet, det håller sig då minst 6 månader.

Kommentarer till Grova rågkakor

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Stefan
Hej Susanne.
Varför brödsirap istället för vanlig ljus eller mörk sirap?
person Svar till Lena penna Skrivet av Susanne
Tråkigt att höra. Jag tror det beror på att din degvätska varit för varm och dödat jästen. Du kan även ha tagit för mycket mjöl. Se punkt 1 och 3 i mitt svar nedan till Karin. Vad tror du efter att ha läst det? Skriv gärna igen!
penna Skrivet av Lena
Jag gjorde dubbel sats. Fick kasta allihop. Oätbara. Platta torra jästsmakande bröd blev det. Fattar inte vad jag gjorde för fel.

Läs alla 7 kommentarer