Tack för alla dina toppenrecept! Jag kollar alltid denna sida först när jag letar efter ett recept.
Scones
Ingredienser:
- 5 dl vetemjöl
- eller 2,5 dl grahamsmjöl och 2,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 50 g smör
- eller 50 g margarin
- 2 dl mjölk
Utrustning:
- ev. elvisp med degkrokar
Ugn:
- 250 °C i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter med över- och undervärme
Baka scones så här:
-
Sätt ugnen på 250°C. Mät upp vetemjöl (eller vetemjöl och grahamsmjöl, totalt 5 dl till en sats) i en bunke. Tillsätt bakpulver och salt. Blanda.
- 5 dl vetemjöl
- eller 2,5 dl grahamsmjöl och 2,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 5 dl vetemjöl
-
Skär smöret i mindre bitar och lägg i mjölblandningen. Finfördela smöret med fingertopparna till en smulig deg.
(Om smöret är kylskåpskallt kan man låta smöret ligga i mjölblandningen en stund i rumstemperatur så mjuknar det och blir lättare att finfördela.)
-
Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en jämn deg.
Man kan använda elvisp med degkrokar eller jobba ihop den för hand.
-
Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och tryck med mjölad hand ut på ett bakplåtspapper till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
Skåra med en kniv i ett kors och nagga med gaffel.
-
Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 12-15 minuter tills brödet fått fin färg och är genomgräddat.
Låt svalna något och servera.
Serveringstips:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Bröd | Frukost | Mellanmål | Snabbt & Lätt |
Tack för alla dina toppenrecept! Jag kollar alltid denna sida först när jag letar efter ett recept.
Nu är det så att jag har kommit över en del blåbär och tänkte prova göra blåbärsscones. Tror du att det går att bara addera blåbär i degen eller bör man göra några ändringar?
⭐ webmaster
⭐ webmaster