Scones

Baka goda scones när du snabbt vill ha nybakat bröd. Receptet på scones bakas med bakpulver och därför behöver inte brödet jäsa. Välj att baka dem med vetemjöl och grahamsmjöl eller bara vetemjöl. Servera dem nygräddade.
scones
Scones med grahamsmjöl serverade med smör och ost.
Timglas Tid: 30 minuter varav 15 min i ugnen
Portioner 2 st - 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion: 381 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri mjölk. Smör tål nästintill alla annars finns även det laktosfritt.
vegetariskt Vegetariskt

Baka scones så här:

  1. Sätt ugnen på 250°C. Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda.

    mät upp torra ingredienser
    Mät upp torra ingredienser.
  2. Skär smöret i mindre bitar och lägg i mjölblandningen. Finfördela smöret med fingertopparna till en smulig deg.

    (Om smöret är kylskåpskallt kan man låta smöret ligga i mjölblandningen en stund i rumstemperatur så mjuknar det och blir lättare att finfördela.)

    skär smöret i mindre bitar
    Skär smöret i mindre bitar.
    lägg smöret i mjölblandningen
    Lägg smöret i mjölblandningen.
    finfördela smöret
    Finfördela smöret.
  3. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en jämn deg.

    tillsätt mjölk
    Tillsätt mjölk.
    rör ihop till en deg
    Rör ihop till en deg.
  4. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och tryck med mjölad hand ut på ett bakplåtspapper till runda kakor, ca 15 cm i diameter.

    Skåra med en kniv i ett kors och nagga med gaffel.

    platta ut degen till runda kakor
    Platta ut degen till runda kakor.
    skär skåror och nagga
    Skär skåror och nagga.
  5. Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 12-15 minuter tills brödet fått fin färg och är genomgräddat.

    Låt svalna något och servera.

    färdiggräddade scones
    Färdiggräddade scones.

servera Serveringstips:

Servera med te, smör, ost och/eller marmelad.

planera Planeringstips:

Eftersom scones är gjorda på bakpulver är de inte goda i mer än en dag. Orkar du inte äta upp allt, frys in.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Ät helst upp brödet direkt eller samma dag. Frys annars in, hållbarhet ca 3 månader.

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd | Frukost | Mellanmål | Snabbt & Lätt |

Kommentarer till Scones

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Sonja ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det bör fungera med glutenfri mjölmix istället. Ta 4,5 dl glutenfri mjölmix tror jag blir bra (istället för grahamsmjöl och vetemjöl i receptet).
✏️ Skrivet av Sonja
Kan man ersätta vetemjöl till glutenfritt? Jag brukar oftast ta dina recept då de är enkla. Men ska bjuda en vän ikväll och hon är glutenintolerant. 😊
💬 Svar till Bernt O´Johan ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Vill bara förtydliga att jag antar du menar att du använder varmluftsfunktionen på ugnen när du kortar tiden? Även om man har varmluftsugn kan man använda vanlig över- och undervärme vilket är det som avses i alla mina recept när inget annat anges. Vad härligt det låter med hus i Torrevieja! Ha det fint!
✏️ Skrivet av Bernt O´Johan
Tack för receptet. Jag tog 2,5 dl havremjöl i stället för graham och det blev supergott. Bakar två bröd och fryser in ett så nu kan jag tina upp och få mig lite gott till morgonkoppen mer än en dag i veckan.
Pass upp om ni använder varmluftsugn, jag kortar ner tiden en aning till 8-10 minuter. Går ju att kolla när man tycker att det ser klart ut.
Sitter ofta ute på framsidan av huset nere i Torrevieja och mumsar i mig mina scones.
💬 Svar till Snb ✏️ Skrivet av Susanne
Använd inställningen över- och undervärme så blir det bra. Tänk på att bara för att man har en varmluftsugn har man fortfarande en inställning för över- och undervärme och det är den som bör användas om man vill vara på den säkra sidan när man följer ett recept.