Nu är det så att jag har kommit över en del blåbär och tänkte prova göra blåbärsscones. Tror du att det går att bara addera blåbär i degen eller bör man göra några ändringar?
Scones




Ingredienser:
- 5 dl vetemjöl
- eller 2,5 dl grahamsmjöl och 2,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 50 g smör
- eller 50 g margarin
- 2 dl mjölk


Utrustning:
- ev. elvisp med degkrokar
Ugn:
- 250 °C i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter med över- och undervärme
Baka scones så här:
-
Sätt ugnen på 250°C. Mät upp vetemjöl (eller vetemjöl och grahamsmjöl, totalt 5 dl till en sats) i en bunke. Tillsätt bakpulver och salt. Blanda.
- 5 dl vetemjöl
- eller 2,5 dl grahamsmjöl och 2,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Mät upp torra ingredienser. Mjöl, bakpulver, salt blandat. - 5 dl vetemjöl
-
Skär smöret i mindre bitar och lägg i mjölblandningen. Finfördela smöret med fingertopparna till en smulig deg.
(Om smöret är kylskåpskallt kan man låta smöret ligga i mjölblandningen en stund i rumstemperatur så mjuknar det och blir lättare att finfördela.)
Skär smöret i mindre bitar. Lägg smöret i mjölblandningen. Finfördela smöret. -
Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en jämn deg.
Man kan använda elvisp med degkrokar eller jobba ihop den för hand.
Tillsätt mjölk. Rör ihop till en deg. -
Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och tryck med mjölad hand ut på ett bakplåtspapper till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
Skåra med en kniv i ett kors och nagga med gaffel.
Platta ut degen till runda kakor. Skär skåror och nagga. -
Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 12-15 minuter tills brödet fått fin färg och är genomgräddat.
Låt svalna något och servera.
Färdiggräddade scones.
Serveringstips:
Servera med te, smör, ost och/eller marmelad.
Planeringstips:
Eftersom scones är gjorda på bakpulver är de inte goda i mer än en dag. Orkar du inte äta upp allt, frys in.
Hållbarhet och förvaring:
Ät helst upp brödet direkt eller samma dag. Frys annars in, hållbarhet ca 3 månader.
| Bröd - Matbröd | Frukost | Mellanmål | Snabbt & Lätt |
Nu är det så att jag har kommit över en del blåbär och tänkte prova göra blåbärsscones. Tror du att det går att bara addera blåbär i degen eller bör man göra några ändringar?

⭐ webmaster

⭐ webmaster
Pass upp om ni använder varmluftsugn, jag kortar ner tiden en aning till 8-10 minuter. Går ju att kolla när man tycker att det ser klart ut.
Sitter ofta ute på framsidan av huset nere i Torrevieja och mumsar i mig mina scones.