Scones

Baka goda scones när du snabbt vill ha nybakat bröd. Receptet på scones bakas med bakpulver och därför behöver inte brödet jäsa. Välj att baka dem med vetemjöl och grahamsmjöl eller bara vetemjöl. Servera dem nygräddade.
scones
Scones med grahamsmjöl serverade med smör och ost.
Timglas Tid: 30 minuter varav 15 min i ugnen
Portioner 2 st - 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (141 g): 388 kalorier, 58 g kolhydrater, 13 g fett, 8 g protein, 3 g fibrer

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri mjölk. Smör tål nästintill alla annars finns även det laktosfritt.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter med över- och undervärme

Baka scones så här:

  1. Sätt ugnen på 250°C. Mät upp vetemjöl (eller vetemjöl och grahamsmjöl, totalt 5 dl till en sats) i en bunke. Tillsätt bakpulver och salt. Blanda.

    scones steg 1: mät upp torra ingredienser
    Mät upp torra ingredienser.
    scones steg 1: mjöl, bakpulver, salt blandat
    Mjöl, bakpulver, salt blandat.
  2. Skär smöret i mindre bitar och lägg i mjölblandningen. Finfördela smöret med fingertopparna till en smulig deg.

    (Om smöret är kylskåpskallt kan man låta smöret ligga i mjölblandningen en stund i rumstemperatur så mjuknar det och blir lättare att finfördela.)

    scones steg 2: skär smöret i mindre bitar
    Skär smöret i mindre bitar.
    scones steg 2: lägg smöret i mjölblandningen
    Lägg smöret i mjölblandningen.
    scones steg 2: finfördela smöret
    Finfördela smöret.
  3. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en jämn deg.

    Man kan använda elvisp med degkrokar eller jobba ihop den för hand.

    scones steg 3: tillsätt mjölk
    Tillsätt mjölk.
    scones steg 3: rör ihop till en deg
    Rör ihop till en deg.
  4. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och tryck med mjölad hand ut på ett bakplåtspapper till runda kakor, ca 15 cm i diameter.

    Skåra med en kniv i ett kors och nagga med gaffel.

    scones steg 4: platta ut degen till runda kakor
    Platta ut degen till runda kakor.
    scones steg 4: skär skåror och nagga
    Skär skåror och nagga.
  5. Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 12-15 minuter tills brödet fått fin färg och är genomgräddat.

    Låt svalna något och servera.

    scones steg 5: färdiggräddade scones
    Färdiggräddade scones.

servera Serveringstips:

Servera med te, smör, ost och/eller marmelad.

planera Planeringstips:

Eftersom scones är gjorda på bakpulver är de inte goda i mer än en dag. Orkar du inte äta upp allt, frys in.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Ät helst upp brödet direkt eller samma dag. Frys annars in, hållbarhet ca 3 månader.

Se även dessa recept

| Bröd | Frukost | Mellanmål | Snabbt & Lätt |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av MC
Gjorde jättegoda scones med en tredjedel grahamsmjöl och så havredryck istället för mjölk.

Tack för alla dina toppenrecept! Jag kollar alltid denna sida först när jag letar efter ett recept.
✏️ Skrivet av Paulina
Vill börja med att tacka för ett riktigt bra recept!

Nu är det så att jag har kommit över en del blåbär och tänkte prova göra blåbärsscones. Tror du att det går att bara addera blåbär i degen eller bör man göra några ändringar?
💬 Svar till Sonja ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det bör fungera med glutenfri mjölmix istället. Ta 4,5 dl glutenfri mjölmix tror jag blir bra (istället för grahamsmjöl och vetemjöl i receptet).
✏️ Skrivet av Sonja
Kan man ersätta vetemjöl till glutenfritt? Jag brukar oftast ta dina recept då de är enkla. Men ska bjuda en vän ikväll och hon är glutenintolerant. 😊
💬 Svar till Bernt O´Johan ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Vill bara förtydliga att jag antar du menar att du använder varmluftsfunktionen på ugnen när du kortar tiden? Även om man har varmluftsugn kan man använda vanlig över- och undervärme vilket är det som avses i alla mina recept när inget annat anges. Vad härligt det låter med hus i Torrevieja! Ha det fint!