| Bröd - Matbröd | Tillbehör |

Sesamsnurror

Mycket goda och vackra små bröd, perfekta att servera till en god middag! Enkelt recept med bilder steg för steg.
Sesamsnurror
Små goda vackra bröd att servera till middagen!
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner ca 25 st

Ingredienser:

Fyllning:

Pensling:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ta fram smöret till degen och skär det i mindre bitar. Jag brukar lägga det på hushållspapper och skära med en vanlig bordskniv.

    instruktion steg 1 sesamsnurror
  2. Smula jästen i en bunke.

    instruktion steg 2 sesamsnurror
  3. Värm vattnet till 37°C i en kastrull. Rör om med en sked så att värmen fördelar sig jämnt. Var noga med att det inte blir för varmt för då dör jästen.

    (För att veta att det är 37°C, doppa ner ett finger, när du knappt känner vattnet så är det 37°C.)

    instruktion steg 3 sesamsnurror
  4. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.

    instruktion steg 4.1 sesamsnurror
    instruktion steg 4.2 sesamsnurror
  5. Tillsätt smöret i små klickar. Blanda i socker och salt.

    instruktion steg 5.1 sesamsnurror
    instruktion steg 5.2 sesamsnurror
  6. Häll upp mjölet i litermått (om du gräver med decilitermått kommer du ta för mycket mjöl).

    Blanda sedan i mjölet  för hand, med köksmaskin eller med elvispens degkrokar och kör tills degen är smidig, några minuter.

    • ca 6 dl vetemjöl + lite extra mjöl till utbakningen
    instruktion steg 6.1 sesamsnurror
    instruktion steg 6.2 sesamsnurror
    instruktion steg 6.3 sesamsnurror
    Den färdiga degen.
  7. Låt degen jäsa 10 minuter.

    instruktion steg 7 sesamsnurror
  8. Ta upp degen på ett bakbord och knåda in lite mer mjöl så att degen blir mindre kladdig.

    Kavla ut degen till en rektangel, ungefär lika stor som en ugnsplåt 30x40 cm.

    instruktion steg 8.1 sesamsnurror
    instruktion steg 8.2 sesamsnurror
  9. Fyllning:

    Bred på smöret och strö över sesamfrön.

    instruktion steg 9.1 sesamsnurror
    instruktion steg 9.2 sesamsnurror
  10. Rulla ihop och skär i ca 2 cm breda bitar.

    instruktion steg 10.1 sesamsnurror
    instruktion steg 10.2 sesamsnurror
  11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30-40 minuter.

    instruktion steg 11.1 sesamsnurror
    Före jäsning.
    instruktion steg 11.2 sesamsnurror
    Efter jäsning.
  12. Pensling:

    Vispa ägget lätt (om du gör en sats får du alltså ta ett ägg men hälften av det uppvispade ägget kommer att bli över, det går t.ex. bra att steka eller använda i något annat bakverk.)

    Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön.

    instruktion steg 12.1 sesamsnurror
    instruktion steg 12.2 sesamsnurror
  13. Grädda ca 10 minuter, 225°C i mitten av ugnen tills bröden fått lite färg.

    instruktion steg 13 sesamsnurror
    Färdiga sesamsnurror.

servera Serveringstips:

Servera bröden till en god maträtt. Om man vill kan man servera bröden med smör som man kan breda på undersidan.

byt ut Variationstips:

Det går bra att byta ut sesamfrön mot vallmo eller kummin istället.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer till Sesamsnurror

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Eva
Dina recept är mycket välskrivna och resultaten hittills mycket bra.
Tack 💙
person Svar till Kim penna Skrivet av Susanne
Ja det stämmer!
penna Skrivet av Kim
0.5 tsk strösocker? För att jäsa bättre?

Läs alla 22 kommentarer