| Efterrätter | Glutenfritt | Julmat och andra julrecept |

Saffranspannacotta

Mycket god pannacotta med saffran som är väldigt enkel att göra med detta recept.
saffranspannacotta
Saffranspannacotta, garnerad med lingon.
Timglas Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Ev: Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut gelatinet och strösockret mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vaniljsocker, grädde, saffran och gelésocker och låt detta koka 30 sekunder och häll därefter upp i portionsglas.

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. För att få ut extra smak ur saffranet kan man mortla det med lite strösocker, ca en tesked. Detta är inte nödvändigt och kan hoppas över om man inte har tid eller inte har en mortel.

  2. Lägg gelatinbladen i blöt.

  3. Blanda vispgrädde, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Tillsätt saffranet (mortlat eller inte) och vispa så det blandas.

  4. Låt koka upp under omrörning.

  5. Krama ur gelatinbladen.

    Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner gelatinbladen. Vispa tills gelatinbladen smält.

  6. Häll upp i portionsglas. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp i minst 2 timmar.

  7. Vid servering kan man garnera med t.ex. lingon, tranbär och/eller siktat florsocker.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 saffranspannacotta
1. Saffran och strösocker.
instruktion steg 2 saffranspannacotta
2. Gelatinblad i vatten.
instruktion steg 3.1 saffranspannacotta
3.1. Socker, vispgrädde, saffran.
instruktion steg 3.2 saffranspannacotta
3.2. Blanda.
instruktion steg 4 saffranspannacotta
4. Koka upp.
instruktion steg 5.1 saffranspannacotta
5.1. Krama ur gelatinbladen.
instruktion steg 5.2 saffranspannacotta
5.2. Vispa ner gelatinet.
instruktion steg 5.3 saffranspannacotta
5.3. Vispa tills gelatinet smält.
instruktion steg 6 saffranspannacotta
6. Häll upp i portionsglas.

glödlampa Tips:

Om du vill göra för 6 portioner så rekommenderar jag 5 dl vispgrädde, 0.5 dl strösocker, 1.5 tsk vaniljsocker, 3 gelatinblad och 1 g (2 frp) saffran.

LCHF LCHF Tips:

Byt ut strösocker mot stevia strö och vaniljsocker mot vaniljstång eller vaniljpulver.

byt ut Variationstips:

Ta äkta vaniljstång istället för vaniljsocker. Kolla in receptet på pannacotta för att se hur man gör.

planera Planeringstips:

Gör pannacottan 1-2 dagar före servering och förvara i kylskåp. Täck med plastfolie.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pannacottan håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Täck med plastfolie så inte ytan torkar.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Anna B penna Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Jag har skrivit in det i receptet!
penna Skrivet av Anna B
Kan tipsa om att man kan göra pannacottan LCHF om man byter ut strösocker mot stevia och vaniljsocker mot vaniljstång eller vaniljpulver.
penna Skrivet av Melissa
Oooh, denna saffranspannacotta var himmelskt god! Det blev fyra stycken över efter julmiddag, de slank ner med stor lätthet! Mums mums mums!

Läs alla 5 kommentarer