| Bakingredienser |
Jäsmedel
Jäsmedel används i bakverk för att brödet eller kakorna ska få rätt konsistens.
Jäsmedel (kallas även hävmedel) är ämnen som används när man bakar för att brödet eller kakorna ska bli luftigt, poröst eller sprött. Det finns biologiska och kemiska jäsmedel.
Biologiska jäsmedel
Jäst och surdeg är biologiska jäsmedel. Jäst finns för söta degar och för matbrödsdegar. Både färsk jäst och surdeg finns att köpa i kyldisken i närheten av mejerivaror i affären. Det finns också torrjäst i affären, som brukar hittas bland bakingredienser. Surdeg kan man även göra själv.
Kemiska jäsmedel
Bakpulver, bikarbonat och hjorthornssalt är kemiska jäsmedel som har lite olika egenskaper.
Så fungerar jäsmedlen
Under jäsningen och/eller gräddningen frigörs koldioxid som bildar små håligheter av gas i degen.
I jäst är den verksamma beståndsdelen levande jästsvampar som vid jäsningen bildar koldioxid.
Bakpulver, bikarbonat och hjorthornssalt utvecklar koldioxid i vätska och värme. De verkar först under gräddningen i ugn. Ett vispat ägg binder med äggvitetrådarna luft och gaser från jäsmedlet och på detta vis blir kakans konsistens luftig.