
⭐ webmaster
Skala äpplen. Skär i mindre bitar. Det spelar ingen roll hur bitarna ser ut.
Lägg äppelbitarna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt sockret.
Vad gäller sockermängd så är det dels väldigt mycket en smaksak och dels beroende på hur syrliga äpplen du har. Alltifrån inget socker till kanske en halv deciliter för 2 portioner kan vara lagom.
Låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 5 min. Du märker när det kokat färdigt genom att röra lite i äpplena och när de går sönder ganska lätt så har det kokat tillräckligt.
(Angående vattenmängd så behövs inte mer vatten än som står i receptet så att det blir lite på botten eftersom det kommer vätska från äppelbitarna när de blir varma och då kommer alla äppelbitar hamna under vätskenivån ändå. Dock om man gillar kräm med mer vatten så kan man ta mera vatten, då får man också ta mera potatismjöl och vatten i nästa steg.)
Blanda potatismjöl och vatten. Rör ner detta i krämen. Rör kraftigt och låt koka upp igen. Nu är krämen klar!
OBS! Tänk på att röra runt i potatismjöl- och vattenblandning precis innan du rör ner den i äpplena eftersom potatismjölet mycket snabbt sjunker till botten.
Tips: Om du skulle vilja ha ännu tjockare kräm så kan du blanda mera vatten och potatismjöl och röra ner. Skulle din kräm bli för tjock så kan du späda den med vatten.
Låt krämen svalna något före servering.
Servera med kall mjölk. Smörgås till är också gott.
Serveringstips:
Servera gärna med smörgås till.
GI Tips:
Ta så lite socker som möjligt.
LCHF Tips:
Uteslut socker eller använd Stevia Strö eller annat sötningsmedel istället. Koka äpplena i så lite vatten som möjligt för att du ska behöva så lite potatismjöl som möjligt.
Tips för att undvika tillsatser:
Fritt från tillsatser.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara överbliven äppelkräm i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Äppelkrämen kan även frysas och håller sig då minst 6 månader.