
Torrjäst

Recept med Torrjäst
Näringsvärden
Vikt-Volym
Torrjäst är torkad färsk jäst. I de flesta recept kan man ersätta färsk jäst med torrjäst.
Fördelen med torrjäst är att det har lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur.
Läs på torrjästens förpackning vad som gäller. Oftast brukar en förpackning torrjäst (12 g) motsvara en förpackning (50 g) färsk jäst. Oftast brukar det vara så att torrjästen ska blandas med mjölet och degvätskan ska värmas till 40-45°C istället för max 37°C för färsk jäst. 40°C är lite varmare än fingervarmt.
Vilken torrjäst ska jag välja? För matbröd eller för söta degar?
Precis som för färsk jäst finns det torrjäst för matbröd och för söta degar.
Enligt mina egna oberoende tester rekommenderar jag följande:
- mindre än 1 msk socker eller sirap i degen per 50 g färsk jäst - välj jäst för matbröd
- mellan 1-3 msk socker eller sirap i degen per 50 g färsk jäst - välj vilket som
- över 3 msk socker eller sirap i degen per 50 g färsk jäst - välj jäst för söta degar
Torrjäst till bakmaskin
När man bakar med bakmaskin brukar man nästan alltid använda torrjäst
En påse torrjäst (12 g) innehåller 4 tsk, så vill man ta motsvarande 25 g färsk jäst där så blir det alltså 2 tsk (6 g).
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Nej
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av torrjäst.
Energi: | 360 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 48 g |
Protein: | 37 g |
Fett: | 2 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Ersätt med:
Vad väger torrjäst?
Måttomvandla torrjäst mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
| Jäsmedel |

Lantbröd för bakmaskin
Recept på lantbröd för bakmaskin. Innehåller lantbrödsmjöl.


Ljust Solrosbröd till bakmaskin
Enkelt recept på ljust solrosbröd som du bakar enkelt i din bakmaskin. Gott att servera till middag.


Solrosbröd i bakmaskin
Baka gott och nyttigt bröd med bakmaskin. Ett recept med rågmjöl, lantbrödsmjöl, kli, solrosfrön, olivolja m.m.


Yoghurtbröd till bakmaskin
Recept på yoghurtbröd. Bröd till bakmaskin med yoghurt och mjölk. Lantbrödsmjöl, rågmjöl och vetemjöl.




⭐ webmaster
