| Bullar & vetebröd |

Enkla Wienerbröd

Otroligt goda bullar som gör skäl för namnet - enkla wienerbröd. De verkligen smälter i munnen. Förutom att de är väldigt goda är de också både snabba och enkla att baka.
enkla wienerbröd
Fantastiskt goda, saftiga och lättbakade - enkla wienerbröd!
Timglas Tid: ca 2h varav 1h jäsning
Portioner 30 st

Ingredienser:

Fyllning:

Glasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (minst 20 minuter). 

    Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    (Tips: Gör gärna fyllningen i steg 5 samtidigt som detta när du ändå har ingredienserna framme.)

  2. Tillsätt äggen. Vispa ihop till en jämn smet (använd gärna elvisp med vispar).

  3. Smula jästen i en skål. Häll på lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av mjölken. Blanda ner detta i bunken med det andra.

  4. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Degen ska vara lite kladdig. Använd gärna elvisp med degkrokar.

    (Tänk på att mäta upp mjölet genom att antingen hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till torra kompakta bullar.)

  5. Låt degen jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter.

    Gör under tiden fyllningen: Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke, låt stå framme en stund så smöret blir mjukt. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp med vispar.

  6. Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda den lite och om den är alltför kladdig kan man knåda in lite vetemjöl i den. Kavla ut degen till ca 50x30 cm. (Om du gör dubbel sats, ta halva degen i taget.)

  7. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen på längden.

  8. Skär ca 1,5 cm breda bitar och lägg i bullformar.

    Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.

  9. Grädda mitt i ugnen i 250°C ca 7 minuter tills bullarna fått fin färg.

  10. Låt bullarna svalna helt eller åtminstone tills de är ljumna.

    Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Ta några droppar mer vatten om du vill ha en mer lättflytande konsistens. Ringla över bullarna. Låt stelna.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1.1 enkla wienerbröd
1.1. Smör och strösocker.
instruktion steg 1.2 enkla wienerbröd
1.2. Smör och socker ihoprört.
instruktion steg 2.1 enkla wienerbröd
2.1. Tillsätt äggen.
instruktion steg 2.2 enkla wienerbröd
2.2. Smör, socker och ägg ihopvispat.
instruktion steg 3.1 enkla wienerbröd
3.1. Smulad jäst.
instruktion steg 3.2 enkla wienerbröd
3.2. Jästen upplöst i mjölken.
instruktion steg 3.3 enkla wienerbröd
3.3. Blanda med upplösta jästen.
instruktion steg 4.1 enkla wienerbröd
4.1. Tillsätt vetemjölet.
instruktion steg 4.2 enkla wienerbröd
4.2. Degen klar.
instruktion steg 5.1 enkla wienerbröd
5.1. Smör, strösocker, vaniljsocker.
instruktion steg 5.2 enkla wienerbröd
5.2. Fyllningen klar.
instruktion steg 6.1 enkla wienerbröd
6.1. Degen på bänken.
instruktion steg 6.2 enkla wienerbröd
6.2. Utkavlad deg, 30x50 cm.
instruktion steg 7.1 enkla wienerbröd
7.1. Bred på fyllningen.
instruktion steg 7.2 enkla wienerbröd
7.2. Rulla ihop degen.
instruktion steg 8.1 enkla wienerbröd
8.1. Skär ca 1,5 cm breda bitar.
instruktion steg 8.2 enkla wienerbröd
8.2. Lägg i bullformar. Låt jäsa.
instruktion steg 9.1 enkla wienerbröd
9.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 9.2 enkla wienerbröd
9.2. Färdiggräddade bullar.
instruktion steg 10.1 enkla wienerbröd
10.1. Florsocker och vatten.
instruktion steg 10.2 enkla wienerbröd
10.2. Glaserade enkla wienerbröd.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Håller sig minst 3 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Det ska inte vara torrjäst utan färsk jäst i receptet. Använder man torrjäst måste man följa instruktionerna som gäller torrjäst som står på den förpackningen, dock rekommenderar jag ej torrjäst i just detta recept. Tänk på att det i alla recept när det står jäst är färsk jäst som avses (gäller inte bara mina recept utan alla). Ibland kan man även använda torrjäst men läs då instruktionerna på torrjäst-förpackningen och följ dem så slipper du fler torrjäst-missöden som så klart är väldigt tråkiga. Hoppas du vill prova receptet igen med färsk jäst, för jag lovar dig att det blir jättegoda bullar! 😊
penna Skrivet av Emma
Detta recept var helt värdelöst. Jag försökte lösa upp torrjästen klumpade sig i den kalla mjölken, bullarna jäste inte och blev som tegelstenar. Värdelöst recept.
person Svar till inger penna Skrivet av Susanne
Det är tyvärr inget jag provat så jag vet inte. Det jag däremot vet är att de är otroligt goda! 😊 Om du provar någon glutenfri variant som du gillar, skriv gärna och dela med dig!

Läs alla 14 kommentarer