Otroligt goda bullar som gör skäl för namnet - enkla wienerbröd. De verkligen smälter i munnen. Förutom att de är väldigt goda är de också både snabba och enkla att baka.
Fantastiskt goda, saftiga och lättbakade - enkla wienerbröd!
Smula jästen i en skål. Häll på lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av mjölken. Blanda ner detta i bunken med det andra.
Smulad jäst.Jästen upplöst i mjölken.Blanda med upplösta jästen.
Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Degen ska vara lite kladdig. Använd gärna elvisp med degkrokar.
(Tänk på att mäta upp mjölet genom att antingen hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till torra kompakta bullar.)
Låt degen jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter i rumstemperatur.
Gör under tiden fyllningen: Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke, låt stå framme en stund så smöret blir mjukt. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp med vispar.
Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda den lite och om den är alltför kladdig kan man knåda in lite vetemjöl i den. Kavla ut degen till ca 50x30 cm. (Om du gör dubbel sats, ta halva degen i taget.)
Degen på bänken.Utkavlad deg, 30x50 cm.
Bred på fyllningen. Rulla ihop degen på längden.
Bred på fyllningen.Rulla ihop degen.
Skär ca 1,5 cm breda bitar och lägg i bullformar.
Låt jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur. Glöm inte sätta på ugnen så den är varm när bullarna jäst klart.
Skär ca 1,5 cm breda bitar.Lägg i bullformar. Låt jäsa.
Grädda mitt i ugnen i 250°C ca 7 minuter tills bullarna fått fin färg.
Grädda i ugnen.Färdiggräddade bullar.
Låt bullarna svalna helt eller åtminstone tills de är ljumna.
Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Ta några droppar mer vatten om du vill ha en mer lättflytande konsistens. Ringla över bullarna. Låt stelna.
Bästa bullarna att ha både till vardags och kalas Gjort dessa i många år 🤩 På söndag blir de färg på florsockret i Blått 💙
webmaster
Svar till
Inger Ericson
️ Skrivet av Susanne
Jag använder alltid färsk jäst. Men det borde gå att använda torrjäst som blandas med mjölet. Tänk på att torrjäst kan behöva lite längre jästid jämfört med färsk jäst eftersom degvätskan är kall (kall mjölk i receptet).
️ Skrivet av Inger Ericson
Hej! Såg att du fick frågan om torrjäst, läste även ditt svar. Torrjäst ska ju blandas med mjölet, sedan de andra ingredienserna. Utomlands finns ju ofta bara torrjäst att tillgå, men kanske värt att prova? Har du någon ny info om detta?
️ Skrivet av Mohammed
Smaken och färgen utmärkt
webmaster
Svar till
inger
️ Skrivet av Susanne
Det borde bli gott med saffran i, men jag har inte testat.
️ Skrivet av inger
Hej det var ett tag jag bakade dessa otroligt goda lättbakade bullar. Jag undrar om det funkar att kalljäsa under natten för att underlätta morgondagen, och gärna en kommentar från någon som testat med saffran. Tack för många bra recept.
️ Skrivet av Liselotte
Någon som testat att ha i saffran? Är inne på att testa vid nästa bakning. Återkommer med kommentarer om hur de blir då
️ Skrivet av Liselotte
SÅÅÅÅ GODA OCH SÅÅÅ ENKLA!
️ Skrivet av christina
Hej! Dom här ser jättegoda ut så jag vill gärna prova dom.
Jag har tyvärr ingen färsk jäst bara torr. Kan jag använda den istället och i så fall hur mycket. Jag tänkte börja med en halv sats.blir det lika bra?
Vänliga hälsningar
Christina
️ Skrivet av Torbjörn Sjöström
Lite jobbiga att dela på. Var mycket goda.
webmaster
Svar till
Leif Björn
️ Skrivet av Susanne
I mitten av ugnen, det står i receptet.
️ Skrivet av Leif Björn
Var i ugnen ska jag gradda??
webmaster
Svar till
inger
️ Skrivet av Susanne
Nej de ska jäsa i rumstemperatur.
️ Skrivet av inger
Hej nu har jag bakat efter detta recept igen å lika goda.
Jag jäste i 40 grader i ugnen och ojdå, dom blev överjästa och platta, men såg ut som nästan vanliga wienerbröd. Kul
webmaster
Svar till
L.Billström
️ Skrivet av Susanne
Ja, jag ska lägga till det! Kul att du tycker om receptet!
️ Skrivet av L.Billström
Toppengoda bullar, Tycker att mjölet i alla bakrecept ska anges
I gram, då minskar risken att få för kompakt deg.
️ Skrivet av Mycket goda
Mycket goda. Och lätt att göra.
webmaster
Svar till
Marie
️ Skrivet av Susanne
Ja det kan man göra, det blir jättegott! Jag har gjort den varianten också!
️ Skrivet av Marie
Jag har aldrig bakat wienerbröd och tycker att dina wienerbröd låter lättbakade. Skulle gärna vilja ha vaniljkräm på också. Tror du att det går att göra en liten fördjupning och klicka på vaniljkräm gjord på marsansås, eller förstör jag kanske då wienerbröden?
webmaster
Svar till
Birgitta
️ Skrivet av Susanne
Jag har fått den med någon maskin jag köpt (jag kommer tyvärr inte ihåg vilken) så jag vet faktiskt inte om det finns någon liknande att köpa separat. Men jag kan annars rekommendera Ankarsrum degskrapa som finns att köpa på t.ex. Bagaren och kocken. Den brukar jag använda på samma sätt.
️ Skrivet av Birgitta
Var kan man köpa den vita degskäraren i plast, skonsammare mot bakmattan?
webmaster
Svar till
Therese Hansson
️ Skrivet av Susanne
Så roligt! 😊👍Tack! 💕
️ Skrivet av Therese Hansson
Jättebra recept! (bra med bilder och förtydliganden) när man är en ovis bakersta som jag ;-) och bullarna gick hem hos gubben. Tack!
webmaster
Svar till
inger
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att det blev lyckat resultat! Tack för att du skrev och berättade!