| Bullar & vetebröd |

Enkla Wienerbröd

Otroligt goda bullar som gör skäl för namnet - enkla wienerbröd. De verkligen smälter i munnen. Förutom att de är väldigt goda är de också både snabba och enkla att baka.
enkla wienerbröd
Fantastiskt goda, saftiga och lättbakade - enkla wienerbröd!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 2h varav 1h jäsning
Portioner 30 st

Ingredienser:

Fyllning:

Glasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (minst 20 minuter). 

    Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    (Tips: Gör gärna fyllningen i steg 5 samtidigt som detta när du ändå har ingredienserna framme.)

  2. Tillsätt äggen. Vispa ihop till en jämn smet (använd gärna elvisp med vispar).

  3. Smula jästen i en skål. Häll på lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av mjölken. Blanda ner detta i bunken med det andra.

  4. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Degen ska vara lite kladdig. Använd gärna elvisp med degkrokar.

    (Tänk på att mäta upp mjölet genom att antingen hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till torra kompakta bullar.)

  5. Låt degen jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter.

    Gör under tiden fyllningen: Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke, låt stå framme en stund så smöret blir mjukt. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp med vispar.

  6. Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda den lite och om den är alltför kladdig kan man knåda in lite vetemjöl i den. Kavla ut degen till ca 50x30 cm. (Om du gör dubbel sats, ta halva degen i taget.)

  7. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen på längden.

  8. Skär ca 1,5 cm breda bitar och lägg i bullformar.

    Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.

  9. Grädda mitt i ugnen i 250°C ca 7 minuter tills bullarna fått fin färg.

  10. Låt bullarna svalna helt eller åtminstone tills de är ljumna.

    Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Ta några droppar mer vatten om du vill ha en mer lättflytande konsistens. Ringla över bullarna. Låt stelna.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 enkla wienerbröd
1.1. Smör och strösocker.
instruktion steg 1.2 enkla wienerbröd
1.2. Smör och socker ihoprört.
instruktion steg 2.1 enkla wienerbröd
2.1. Tillsätt äggen.
instruktion steg 2.2 enkla wienerbröd
2.2. Smör, socker och ägg ihopvispat.
instruktion steg 3.1 enkla wienerbröd
3.1. Smulad jäst.
instruktion steg 3.2 enkla wienerbröd
3.2. Jästen upplöst i mjölken.
instruktion steg 3.3 enkla wienerbröd
3.3. Blanda med upplösta jästen.
instruktion steg 4.1 enkla wienerbröd
4.1. Tillsätt vetemjölet.
instruktion steg 4.2 enkla wienerbröd
4.2. Degen klar.
instruktion steg 5.1 enkla wienerbröd
5.1. Smör, strösocker, vaniljsocker.
instruktion steg 5.2 enkla wienerbröd
5.2. Fyllningen klar.
instruktion steg 6.1 enkla wienerbröd
6.1. Degen på bänken.
instruktion steg 6.2 enkla wienerbröd
6.2. Utkavlad deg, 30x50 cm.
instruktion steg 7.1 enkla wienerbröd
7.1. Bred på fyllningen.
instruktion steg 7.2 enkla wienerbröd
7.2. Rulla ihop degen.
instruktion steg 8.1 enkla wienerbröd
8.1. Skär ca 1,5 cm breda bitar.
instruktion steg 8.2 enkla wienerbröd
8.2. Lägg i bullformar. Låt jäsa.
instruktion steg 9.1 enkla wienerbröd
9.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 9.2 enkla wienerbröd
9.2. Färdiggräddade bullar.
instruktion steg 10.1 enkla wienerbröd
10.1. Florsocker och vatten.
instruktion steg 10.2 enkla wienerbröd
10.2. Glaserade enkla wienerbröd.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Håller sig minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Ann  
Hej! Ja du, vilka recept du delar med dig av. I julas bakade jag skurna pepparkakor säkert fyra gånger, nu bakar jag wiener bullarna för tredje gången på fem veckor. Dom är så vansinnigt goda säger maken, barnen och barnbarnen, grannen har fått receptet och är supernöjd. Jag har gjort en del mat också och alltid blivit supernöjd. Med vänlig hälsning Ann
 svar  Svar till  Eiwor Malmborg    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att receptet uppskattas! :) Tack för att du skriver!
   kommentar  Skrivet av  Eiwor Malmborg  
Underbart goda och lättbakade bullar. Dessa kan vem som göra med perfekt resultat. Alla som smakar dem säger mums !
 svar  Svar till  Eva Shortt    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Hej Eva, vad roligt att du tycker det och att bullarna blev så bra! Tack för att du skrev!
   kommentar  Skrivet av  Eva Shortt  
Hej Susanne, tack for alla enkla och goda recept, jag är så glad att jag har hittat hit. Jag har aldrig bakat wienerbröd tidigare for det har verkat så krångligt så jag provade de här bullarna och de var lätta att göra och blev supergoda. Jag gjorde dubbel sats till en sammankomst igår och de försvann på nolltid, fick jättebra feedback.

Skriv och läs alla 9 kommentarer