| Bullar & vetebröd |

Enkla Wienerbröd

Otroligt goda bullar som gör skäl för namnet - enkla wienerbröd. De verkligen smälter i munnen. Förutom att de är väldigt goda är de också både snabba och enkla att baka.
enkla wienerbröd
Fantastiskt goda, saftiga och lättbakade - enkla wienerbröd!
Timglas Tid: ca 2h varav 1h jäsning
Portioner 30 st

Ingredienser:

Fyllning:

Glasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (minst 20 minuter). 

    Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    (Tips: Gör gärna fyllningen i steg 5 samtidigt som detta när du ändå har ingredienserna framme.)

    instruktion steg 1.1 enkla wienerbröd
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 1.2 enkla wienerbröd
    Smör och socker ihoprört.
  2. Tillsätt äggen. Vispa ihop till en jämn smet (använd gärna elvisp med vispar).

    instruktion steg 2.1 enkla wienerbröd
    Tillsätt äggen.
    instruktion steg 2.2 enkla wienerbröd
    Smör, socker och ägg ihopvispat.
  3. Smula jästen i en skål. Häll på lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av mjölken. Blanda ner detta i bunken med det andra.

    instruktion steg 3.1 enkla wienerbröd
    Smulad jäst.
    instruktion steg 3.2 enkla wienerbröd
    Jästen upplöst i mjölken.
    instruktion steg 3.3 enkla wienerbröd
    Blanda med upplösta jästen.
  4. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Degen ska vara lite kladdig. Använd gärna elvisp med degkrokar.

    (Tänk på att mäta upp mjölet genom att antingen hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till torra kompakta bullar.)

    instruktion steg 4.1 enkla wienerbröd
    Tillsätt vetemjölet.
    instruktion steg 4.2 enkla wienerbröd
    Degen klar.
  5. Låt degen jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter.

    Gör under tiden fyllningen: Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke, låt stå framme en stund så smöret blir mjukt. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp med vispar.

    instruktion steg 5.1 enkla wienerbröd
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    instruktion steg 5.2 enkla wienerbröd
    Fyllningen klar.
  6. Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda den lite och om den är alltför kladdig kan man knåda in lite vetemjöl i den. Kavla ut degen till ca 50x30 cm. (Om du gör dubbel sats, ta halva degen i taget.)

    instruktion steg 6.1 enkla wienerbröd
    Degen på bänken.
    instruktion steg 6.2 enkla wienerbröd
    Utkavlad deg, 30x50 cm.
  7. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen på längden.

    instruktion steg 7.1 enkla wienerbröd
    Bred på fyllningen.
    instruktion steg 7.2 enkla wienerbröd
    Rulla ihop degen.
  8. Skär ca 1,5 cm breda bitar och lägg i bullformar.

    Låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.

    instruktion steg 8.1 enkla wienerbröd
    Skär ca 1,5 cm breda bitar.
    instruktion steg 8.2 enkla wienerbröd
    Lägg i bullformar. Låt jäsa.
  9. Grädda mitt i ugnen i 250°C ca 7 minuter tills bullarna fått fin färg.

    instruktion steg 9.1 enkla wienerbröd
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 9.2 enkla wienerbröd
    Färdiggräddade bullar.
  10. Låt bullarna svalna helt eller åtminstone tills de är ljumna.

    Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Ta några droppar mer vatten om du vill ha en mer lättflytande konsistens. Ringla över bullarna. Låt stelna.

    instruktion steg 10.1 enkla wienerbröd
    Florsocker och vatten.
    instruktion steg 10.2 enkla wienerbröd
    Glaserade enkla wienerbröd.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Håller sig minst 3 månader.

Kommentarer till Enkla Wienerbröd

Skriv en kommentar

person Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Det ska inte vara torrjäst utan färsk jäst i receptet. Använder man torrjäst måste man följa instruktionerna som gäller torrjäst som står på den förpackningen, dock rekommenderar jag ej torrjäst i just detta recept. Tänk på att det i alla recept när det står jäst är färsk jäst som avses (gäller inte bara mina recept utan alla). Ibland kan man även använda torrjäst men läs då instruktionerna på torrjäst-förpackningen och följ dem så slipper du fler torrjäst-missöden som så klart är väldigt tråkiga. Hoppas du vill prova receptet igen med färsk jäst, för jag lovar dig att det blir jättegoda bullar! 😊
penna Skrivet av Emma
Detta recept var helt värdelöst. Jag försökte lösa upp torrjästen klumpade sig i den kalla mjölken, bullarna jäste inte och blev som tegelstenar. Värdelöst recept.
person Svar till inger penna Skrivet av Susanne
Det är tyvärr inget jag provat så jag vet inte. Det jag däremot vet är att de är otroligt goda! 😊 Om du provar någon glutenfri variant som du gillar, skriv gärna och dela med dig!

Läs alla 14 kommentarer