Enkla Wienerbröd

Otroligt goda bullar som gör skäl för namnet - enkla wienerbröd. De verkligen smälter i munnen. Förutom att de är väldigt goda är de också både snabba och enkla att baka.
enkla wienerbröd
Fantastiskt goda, saftiga och lättbakade - enkla wienerbröd!
utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla
Timglas Tid: ca 2 timmar varav 1 timme jäsning
Portioner 30 st
Näringsvärde Näringsvärde per bulle (35 g): 140 kalorier, 13 g kolhydrater, 9 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Fyllning:

Glasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

  • ev. elvisp med vispar och degkrokar

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i ca 7 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (minst 20 minuter). 

    Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    (Tips: Gör gärna fyllningen i steg 5 samtidigt som detta när du ändå har ingredienserna framme.)

    instruktion steg 1.1 enkla wienerbröd
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 1.2 enkla wienerbröd
    Smör och socker ihoprört.
  2. Tillsätt äggen. Vispa ihop till en jämn smet (använd gärna elvisp med vispar).

    instruktion steg 2.1 enkla wienerbröd
    Tillsätt äggen.
    instruktion steg 2.2 enkla wienerbröd
    Smör, socker och ägg ihopvispat.
  3. Smula jästen i en skål. Häll på lite av den kalla mjölken och rör tills jästen lösts upp. Häll på resten av mjölken. Blanda ner detta i bunken med det andra.

    instruktion steg 3.1 enkla wienerbröd
    Smulad jäst.
    instruktion steg 3.2 enkla wienerbröd
    Jästen upplöst i mjölken.
    instruktion steg 3.3 enkla wienerbröd
    Blanda med upplösta jästen.
  4. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg. Degen ska vara lite kladdig. Använd gärna elvisp med degkrokar.

    (Tänk på att mäta upp mjölet genom att antingen hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till torra kompakta bullar.)

    instruktion steg 4.1 enkla wienerbröd
    Tillsätt vetemjölet.
    instruktion steg 4.2 enkla wienerbröd
    Degen klar.
  5. Låt degen jäsa under en bakhandduk ca 30 minuter i rumstemperatur.

    Gör under tiden fyllningen: Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke, låt stå framme en stund så smöret blir mjukt. Vispa till en jämn smet, gärna med elvisp med vispar.

    instruktion steg 5.1 enkla wienerbröd
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    instruktion steg 5.2 enkla wienerbröd
    Fyllningen klar.
  6. Ta upp degen på mjölad bänk. Knåda den lite och om den är alltför kladdig kan man knåda in lite vetemjöl i den. Kavla ut degen till ca 50x30 cm. (Om du gör dubbel sats, ta halva degen i taget.)

    instruktion steg 6.1 enkla wienerbröd
    Degen på bänken.
    instruktion steg 6.2 enkla wienerbröd
    Utkavlad deg, 30x50 cm.
  7. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen på längden.

    instruktion steg 7.1 enkla wienerbröd
    Bred på fyllningen.
    instruktion steg 7.2 enkla wienerbröd
    Rulla ihop degen.
  8. Skär ca 1,5 cm breda bitar och lägg i bullformar.

    Låt jäsa ca 30 minuter i rumstemperatur. Glöm inte sätta på ugnen så den är varm när bullarna jäst klart.

    instruktion steg 8.1 enkla wienerbröd
    Skär ca 1,5 cm breda bitar.
    instruktion steg 8.2 enkla wienerbröd
    Lägg i bullformar. Låt jäsa.
  9. Grädda mitt i ugnen i 250°C ca 7 minuter tills bullarna fått fin färg.

    instruktion steg 9.1 enkla wienerbröd
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 9.2 enkla wienerbröd
    Färdiggräddade bullar.
  10. Låt bullarna svalna helt eller åtminstone tills de är ljumna.

    Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Ta några droppar mer vatten om du vill ha en mer lättflytande konsistens. Ringla över bullarna. Låt stelna.

    instruktion steg 10.1 enkla wienerbröd
    Florsocker och vatten.
    instruktion steg 10.2 enkla wienerbröd
    Glaserade enkla wienerbröd.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Håller sig minst 3 månader.

Recept och foto: Susanne Jarl

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Inger Ericson
Hej! Såg att du fick frågan om torrjäst, läste även ditt svar. Torrjäst ska ju blandas med mjölet, sedan de andra ingredienserna. Utomlands finns ju ofta bara torrjäst att tillgå, men kanske värt att prova? Har du någon ny info om detta?
✏️ Skrivet av Mohammed
Smaken och färgen utmärkt
✏️ Skrivet av inger
Hej det var ett tag jag bakade dessa otroligt goda lättbakade bullar. Jag undrar om det funkar att kalljäsa under natten för att underlätta morgondagen, och gärna en kommentar från någon som testat med saffran. Tack för många bra recept.
✏️ Skrivet av Liselotte
Någon som testat att ha i saffran? Är inne på att testa vid nästa bakning. Återkommer med kommentarer om hur de blir då
✏️ Skrivet av Liselotte
SÅÅÅÅ GODA OCH SÅÅÅ ENKLA!

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest