Vörtbröd

Mjukt och gott vörtbröd som man enkelt bakar själv. Med porter och julmust och kryddning med pomeransskal och nejlikor så får man den goda klassiska smaken som en vörtlimpa ska ha utan att man behöver köpa någon vörtmix.
vörtbröd
Skivat vörtbröd.
Timglas Tid: 3,5 timmar varav 20 minuters jobb
Portioner 2 limpor

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter. Rör om och värm på tills det är 37°C. Nu är degvätskan klar.

    (Tänk på att röra om i botten så att värmen jämnar ut sig. Stoppa ner ett finger för att känna att det är 37°C, då ska det varken kännas varmt eller kallt.)

    smält smör
    Smält smör.
    degvätskan
    Degvätskan.
  2. Smula jästen i en degbunke.

    (Tips för att mäta upp 25 g jäst: Skär på diagonalen.)

    (Använda gärna en köksmaskin till detta recept. Man kan även använda elvisp med degkrokar eller arbeta för hand.)

    • 25 g jäst för matbröd eller söta degar
    smulad jäst
    Smulad jäst.
  3. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills det lösts upp. Häll på resten.

    jäst i degvätska
    Lös upp jästen i lite av degvätskan.
  4. Tillsätt sirap, salt, nejlikor, pomeransskal. Rör om.

    smaksättning tillsatt
    Smaksättning tillsatt.
    degvätskan blandad
    Degvätskan blandad.
  5. Arbeta in mjölet tills degen är smidig och släpper bunkens kant. Spara lite till utbakning.

    Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand.

    (Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått eller väg det.)

    mjöl tillsätts
    Mjöl tillsätts.
    degen arbetas i köksmaskin
    Degen arbetas med köksmaskin.
  6. Låt degen jäsa i bunken under en bakhandduk i ca 2 timmar.

    degen före jäsning
    Degen före jäsning.
    degen efter jäsning
    Degen efter jäsning.
  7. Tag upp degen och knåda lite försiktigt. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och forma till avlånga limpor och lägg på en plåt.

    (Använd bakplåtspapper på plåten om du inte har non-stick-beläggning på din plåt.)

    degen knådas lite
    Degen knådas lite.
    limpor på plåt
    Limpor på plåt.
  8. Låt limporna jäsa ca 30 minuter under bakhandduk.

    vörtbrödet har jäst
    Vörtbrödet har jäst.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 40 minuter.

    Låt svalna på galler under bakhandduk. Förvara i plastpåse. Vörtbrödet går bra att frysa.

    färdiggräddat vörtbröd
    Färdiggräddat vörtbröd.

byt ut Variationstips:

Man kan ta mer eller mindre av julmust och porter och späda med vatten så länge den totala mängden vätska blir 5 dl (för en sats). Mörk sirap kan helt eller delvis bytas ut mot brödsirap. Färgen blir ljusare om man tar brödsirap.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i plastpåse. Brödet kan frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd | Julmat och andra julrecept |

Kommentarer till Vörtbröd

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info