
Hur mycket russin är brukligt att ha i för en sats?
Utrustning:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter. Rör om och värm på tills det är 37°C. Nu är degvätskan klar.
(Tänk på att röra om i botten så att värmen jämnar ut sig. Stoppa ner ett finger för att känna att det är 37°C, då ska det varken kännas varmt eller kallt.)
Smula jästen i en degbunke.
(Tips för att mäta upp 25 g jäst: Skär på diagonalen.)
(Använda gärna en köksmaskin till detta recept. Man kan även använda elvisp med degkrokar eller arbeta för hand.)
Häll lite av degspadet över jästen och rör tills det lösts upp. Häll på resten.
Tillsätt sirap, salt, nejlikor, pomeransskal. Rör om.
Arbeta in mjölet tills degen är smidig och släpper bunkens kant. Spara lite till utbakning.
Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand.
(Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått eller väg det.)
Låt degen jäsa i bunken under en bakhandduk i ca 2 timmar.
Tag upp degen och knåda lite försiktigt. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och forma till avlånga limpor och lägg på en plåt.
(Använd bakplåtspapper på plåten om du inte har non-stick-beläggning på din plåt.)
Låt limporna jäsa ca 30 minuter under bakhandduk.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 40 minuter.
Låt svalna på galler under bakhandduk. Förvara i plastpåse. Vörtbrödet går bra att frysa.
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring: