Vörtbröd

Mjukt och gott vörtbröd som man enkelt bakar själv. Med porter och julmust och kryddning med pomeransskal och nejlikor så får man den goda klassiska smaken som en vörtlimpa ska ha utan att man behöver köpa någon vörtmix.
vörtbröd
Skivat vörtbröd.
Timglas Tid: 3,5 timmar varav 20 minuters jobb
Portioner 2 limpor

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter. Rör om och värm på tills det är 37°C. Nu är degvätskan klar.

    (Tänk på att röra om i botten så att värmen jämnar ut sig. Stoppa ner ett finger för att känna att det är 37°C, då ska det varken kännas varmt eller kallt.)

  2. Smula jästen i en degbunke.

    (Tips för att mäta upp 25 g jäst: Skär på diagonalen.)

    (Använda gärna en köksmaskin till detta recept. Man kan även använda elvisp med degkrokar eller arbeta för hand.)

  3. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills det lösts upp. Häll på resten.

  4. Tillsätt sirap, salt, nejlikor, pomeransskal. Rör om.

  5. Arbeta in mjölet tills degen är smidig och släpper bunkens kant. Spara lite till utbakning.

    Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand.

    (Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått eller väg det.)

  6. Låt degen jäsa i bunken under en bakhandduk i ca 2 timmar.

  7. Tag upp degen och knåda lite försiktigt. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och forma till avlånga limpor och lägg på en plåt.

    (Använd bakplåtspapper på plåten om du inte har non-stick-beläggning på din plåt.)

  8. Låt limporna jäsa ca 30 minuter under bakhandduk.

  9. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 40 minuter.

    Låt svalna på galler under bakhandduk. Förvara i plastpåse. Vörtbrödet går bra att frysa.

byt ut Variationstips:

Man kan ta mer eller mindre av julmust och porter och späda med vatten så länge den totala mängden vätska blir 5 dl (för en sats). Mörk sirap kan helt eller delvis bytas ut mot brödsirap. Färgen blir ljusare om man tar brödsirap.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i plastpåse. Brödet kan frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Bröd | Julmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Veronica
Är sugen på att baka detta när det närmar sig jul men behöver jag göra några justeringar om jag vill ha russin i limporna?
Hur mycket russin är brukligt att ha i för en sats?
✏️ Skrivet av Marita Gill
Hur blev vörtbrödet med surdeg som du bakade i skafferiet?
Recept?
Kram o God fortsättning
Önskar
Marita i Asarum Blekinge
💬 Svar till Berndt Söderholm ✏️ Skrivet av Susanne
Hej Berndt! Det är ju inte exakt samma sak som vörtmixen. Om du läser på förpackningen så ser du vad som ingår i den. Baka gärna utifrån mitt recept och berätta vad du tyckte om skillnaden jämfört med bröd bakat med vörtmix. Nej köpt bröd från mataffären vill jag inte heller ha, det är undermåligt på så många sätt. Bra att du bakar själv!
✏️ Skrivet av Berndt Söderholm
Hej Susanne
Nu upptäckte jag Ditt recept på vörtbröd, så nu ska jag baka både det och det mörka brödet, vill ha många varianter på frukost brödet. De kryddor du har i vörtbrödet, är det de som ersätter den vörtmix, som finns i mitt recept, ser också att det är 0,5 l, vätska och i mitt är det 0,3 l. Då min hustru levde, var bakningen en gemensam sak, och jag har fortsatt, snart 5 år sedan jag blev ensam. Kan inte tänka mig att gå på affären och köpa matbröd. Nu har jag tagit tid av Dig igen! Med vänlig hälsning
Berndt S

Visa alla kommentarer