| Julmat och andra julrecept |

Julbröd

Mycket gott julbröd som doftar jul och är fyllt med nyttiga godsaker. Brödet är enkelt att göra med filmjölk och bikarbonat. Smeten rörs bara ihop och gräddas sedan i ugnen. Ingen knådning eller jäsning.
Julbröd
Gott pepparkaksdoftande julbröd med nötter, russin m.m.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 45 minuter varav 1 timme och 15 minuter i ugnen
Portioner 2 limpor

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Ta fram 2 st brödformar (om du gör en sats). Smörj dem om det behövs.

    (Non-stick-formar behöver oftast inte smörjas. Jag smörjer inte mina keramiska formar.)

  2. Ta fram en stor bunke. Mät upp vetemjöl och grahamsmjöl.

    (Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till torrare och mer kompakt bröd.)

  3. Hacka valnötterna och hasselnötterna grovt. Skär de torkade aprikoserna i mindre bitar. Tillsätt till mjölet i bunken.

  4. Tillsätt vetekli och russin. Tillsätt även nejlikor, kanel, ingefära, salt och bikarbonat.

    Blanda alltihop.

  5. Häll på filmjölk, olja och sirap. Rör ihop allt till en kladdig jämn smet. Häll degen i formarna.

  6. Grädda julbröden i nedre delen av ugnen i 175°C i 75 minuter.

  7. Låt bröden stå i formarna några minuter innan du stjälper upp bröden. Vira in bröden i bakhanddukar och låt svalna helt.

    Servera bröden direkt eller lägg dem i plastpåsar.

Beskrivande bilder

brödformar non-stick keramiska
1. Brödformar.
vetemjöl och grahamsmjöl
2. Vetemjöl och grahamsmjöl.
nötter och aprikoser tillsatt
3. Nötter och aprikoser tillsatt.
vetekli, russin, samt kryddor tillsatt
4.1. Vetekli, russin, samt kryddor tillsatt.
torra ingredienserna blandade
4.2. De torra ingredienserna blandade.
filmjölk, olja och sirap tillsatt
5.1. Filmjölk, olja och sirap tillsatt.
julbröd degen blandad
5.2. Degen blandad.
degen i brödformarna
5.3. Degen i brödformarna.
grädda i ugnen
6. Grädda i ugnen.
färdiggräddade julbröd
7.1. Färdiggräddade julbröd.
julbröden redo att serveras
7.2. Julbröden redo att serveras.

servera Serveringstips:

Bröden är goda som de är så de kan serveras med bara smör, men det är också gott med ost eller julskinka på.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara bröden i förslutna plastpåsar. Bröden går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. Förvara annars i rumstemperatur ca 5 dagar eller i kylskåp något längre.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  A-M Fröström  
Mycket gott bröd! Då jag är mjölk & glutenfri böt jag till glutenfritt mjöl & soygurt, det gick utmärkt.
 svar  Svar till  Adel    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ta mindre mjöl!
Tänk på när du mäter upp mjölet att göra det genom att hälla upp mjölet i litermått eller väga det. Gräver du med decilitermått så risken stor att du tar alldeles för mycket mjöl och då blir det torrt. Tycker du ändå det blir för torrt, ta ännu mindre mjöl.
 svar  Svar till  Sanna    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det går bra med yoghurt.
   kommentar  Skrivet av  Sanna  
Supergott! Till nasta gang - gar det att anvanda yoghurt istallet for filmjolk. Jag bor utomlands och filmjolk ar svart att fa tag pa.
   kommentar  Skrivet av  Adel  
hej.
jag gjorde den här recepten igår. och det jag upplevde att den känns lite för torr...
har du tips på hur kan man göra den lite saftigare ?
om man tar mer olja eller mer sirap ?! eller bara sirap o ingen olja ?
eller om man ska använda brödsirap och inte mörksirap...
tack.

Skriv och läs alla 7 kommentarer