| Julmat och andra julrecept |

Julbröd

Mycket gott julbröd som doftar jul och är fyllt med nyttiga godsaker. Brödet är enkelt att göra med filmjölk och bikarbonat. Smeten rörs bara ihop och gräddas sedan i ugnen. Ingen knådning eller jäsning.
Julbröd
Gott pepparkaksdoftande julbröd med nötter, russin m.m.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 45 minuter varav 1 timme och 15 minuter i ugnen
Portioner 2 limpor

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Ta fram 2 st brödformar (om du gör en sats). Smörj dem om det behövs.

    (Non-stick-formar behöver oftast inte smörjas. Jag smörjer inte mina keramiska formar.)

  2. Ta fram en stor bunke. Mät upp vetemjöl och grahamsmjöl.

    (Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till torrare och mer kompakt bröd.)

  3. Hacka valnötterna och hasselnötterna grovt. Skär de torkade aprikoserna i mindre bitar. Tillsätt till mjölet i bunken.

  4. Tillsätt vetekli och russin. Tillsätt även nejlikor, kanel, ingefära, salt och bikarbonat.

    Blanda alltihop.

  5. Häll på filmjölk, olja och sirap. Rör ihop allt till en kladdig jämn smet. Häll degen i formarna.

  6. Grädda julbröden i nedre delen av ugnen i 175°C i 75 minuter.

  7. Låt bröden stå i formarna några minuter innan du stjälper upp bröden. Vira in bröden i bakhanddukar och låt svalna helt.

    Servera bröden direkt eller lägg dem i plastpåsar.

Beskrivande bilder

brödformar non-stick keramiska
1. Brödformar.
vetemjöl och grahamsmjöl
2. Vetemjöl och grahamsmjöl.
nötter och aprikoser tillsatt
3. Nötter och aprikoser tillsatt.
vetekli, russin, samt kryddor tillsatt
4.1. Vetekli, russin, samt kryddor tillsatt.
torra ingredienserna blandade
4.2. De torra ingredienserna blandade.
filmjölk, olja och sirap tillsatt
5.1. Filmjölk, olja och sirap tillsatt.
julbröd degen blandad
5.2. Degen blandad.
degen i brödformarna
5.3. Degen i brödformarna.
grädda i ugnen
6. Grädda i ugnen.
färdiggräddade julbröd
7.1. Färdiggräddade julbröd.
julbröden redo att serveras
7.2. Julbröden redo att serveras.

servera Serveringstips:

Bröden är goda som de är så de kan serveras med bara smör, men det är också gott med ost eller julskinka på.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara bröden i förslutna plastpåsar. Bröden går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. Förvara annars i rumstemperatur ca 5 dagar eller i kylskåp något längre.