| Julmat
|
Julbröd
Mycket gott julbröd som doftar jul och är fyllt med nyttiga godsaker. Brödet är enkelt att göra med filmjölk och bikarbonat. Smeten rörs bara ihop och gräddas sedan i ugnen. Ingen knådning eller jäsning.
Tid: 1 timme och 45 minuter varav 1 timme och 15 minuter i ugnen
2 limpor
Ingredienser:
- 5 dl vetemjöl
- 5 dl grahamsmjöl
- 2 dl valnötter
- 2 dl hasselnötkärnor
- 1 dl vetekli eller något annat fiberrikt: kli, vetegroddar eller frön
- 2 dl torkade aprikoser
- 2 dl russin
- 2 tsk malda nejlikor
- 2 msk kanel
- 2 msk ingefära
- 2 tsk salt
- 4 tsk bikarbonat
- 1 liter filmjölk
- 1 dl matolja
- 0,5 dl mörk sirap
Vegetariskt
Utrustning:
- 2 st brödformar
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i 75 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Serveringstips
Bröden är goda som de är så de kan serveras med bara smör, men det är också gott med ost eller julskinka på.
Hållbarhet och förvaring
Förvara bröden i förslutna plastpåsar. Bröden går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. Förvara annars i rumstemperatur ca 5 dagar eller i kylskåp något längre.
️ Skrivet av
Mycket gott bröd! Då jag är mjölk & glutenfri böt jag till glutenfritt mjöl & soygurt, det gick utmärkt.
webmaster
Svar till
Adel
️ Skrivet av
Ta mindre mjöl!
Tänk på när du mäter upp mjölet att göra det genom att hälla upp mjölet i litermått eller väga det. Gräver du med decilitermått så risken stor att du tar alldeles för mycket mjöl och då blir det torrt. Tycker du ändå det blir för torrt, ta ännu mindre mjöl.
Tänk på när du mäter upp mjölet att göra det genom att hälla upp mjölet i litermått eller väga det. Gräver du med decilitermått så risken stor att du tar alldeles för mycket mjöl och då blir det torrt. Tycker du ändå det blir för torrt, ta ännu mindre mjöl.
webmaster
Svar till
Sanna
️ Skrivet av
Ja det går bra med yoghurt.
️ Skrivet av
Supergott! Till nasta gang - gar det att anvanda yoghurt istallet for filmjolk. Jag bor utomlands och filmjolk ar svart att fa tag pa.
️ Skrivet av
hej.
jag gjorde den här recepten igår. och det jag upplevde att den känns lite för torr...
har du tips på hur kan man göra den lite saftigare ?
om man tar mer olja eller mer sirap ?! eller bara sirap o ingen olja ?
eller om man ska använda brödsirap och inte mörksirap...
tack.
jag gjorde den här recepten igår. och det jag upplevde att den känns lite för torr...
har du tips på hur kan man göra den lite saftigare ?
om man tar mer olja eller mer sirap ?! eller bara sirap o ingen olja ?
eller om man ska använda brödsirap och inte mörksirap...
tack.