Julbröd

Mycket gott julbröd som doftar jul och är fyllt med nyttiga godsaker. Brödet är enkelt att göra med filmjölk och bikarbonat. Smeten rörs bara ihop och gräddas sedan i ugnen. Ingen knådning eller jäsning.
Julbröd
Gott pepparkaksdoftande julbröd med nötter, russin m.m.
Timglas Tid: 1 timme och 45 minuter varav 1 timme och 15 minuter i ugnen
Portioner 2 limpor

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i 75 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Ta fram 2 st brödformar (om du gör en sats). Smörj dem om det behövs.

    (Non-stick-formar behöver oftast inte smörjas. Jag smörjer inte mina keramiska formar.)

    brödformar non-stick keramiska
    Brödformar.
  2. Ta fram en stor bunke. Mät upp vetemjöl och grahamsmjöl.

    (Mät upp mjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till torrare och mer kompakt bröd.)

    vetemjöl och grahamsmjöl
    Vetemjöl och grahamsmjöl.
  3. Hacka valnötterna och hasselnötterna grovt. Skär de torkade aprikoserna i mindre bitar. Tillsätt till mjölet i bunken.

    nötter och aprikoser tillsatt
    Nötter och aprikoser tillsatt.
  4. Tillsätt vetekli och russin. Tillsätt även nejlikor, kanel, ingefära, salt och bikarbonat.

    Blanda alltihop.

    vetekli, russin, samt kryddor tillsatt
    Vetekli, russin, samt kryddor tillsatt.
    torra ingredienserna blandade
    De torra ingredienserna blandade.
  5. Häll på filmjölk, olja och sirap. Rör ihop allt till en kladdig jämn smet. Häll degen i formarna.

    filmjölk, olja och sirap tillsatt
    Filmjölk, olja och sirap tillsatt.
    julbröd degen blandad
    Degen blandad.
    degen i brödformarna
    Degen i brödformarna.
  6. Grädda julbröden i nedre delen av ugnen i 175°C i 75 minuter.

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  7. Låt bröden stå i formarna några minuter innan du stjälper upp bröden. Vira in bröden i bakhanddukar och låt svalna helt.

    Servera bröden direkt eller lägg dem i plastpåsar.

    färdiggräddade julbröd
    Färdiggräddade julbröd.
    julbröden redo att serveras
    Julbröden redo att serveras.

servera Serveringstips:

Bröden är goda som de är så de kan serveras med bara smör, men det är också gott med ost eller julskinka på.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara bröden i förslutna plastpåsar. Bröden går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader. Förvara annars i rumstemperatur ca 5 dagar eller i kylskåp något längre.

Se även dessa recept

| Julmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av A-M Fröström
Mycket gott bröd! Då jag är mjölk & glutenfri böt jag till glutenfritt mjöl & soygurt, det gick utmärkt.
💬 Svar till Adel ✏️ Skrivet av Susanne
Ta mindre mjöl!
Tänk på när du mäter upp mjölet att göra det genom att hälla upp mjölet i litermått eller väga det. Gräver du med decilitermått så risken stor att du tar alldeles för mycket mjöl och då blir det torrt. Tycker du ändå det blir för torrt, ta ännu mindre mjöl.
💬 Svar till Sanna ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det går bra med yoghurt.
✏️ Skrivet av Sanna
Supergott! Till nasta gang - gar det att anvanda yoghurt istallet for filmjolk. Jag bor utomlands och filmjolk ar svart att fa tag pa.
✏️ Skrivet av Adel
hej.
jag gjorde den här recepten igår. och det jag upplevde att den känns lite för torr...
har du tips på hur kan man göra den lite saftigare ?
om man tar mer olja eller mer sirap ?! eller bara sirap o ingen olja ?
eller om man ska använda brödsirap och inte mörksirap...
tack.

Visa alla kommentarer