| Julmat och andra julrecept |

Julmacka

En god julmacka med skinka och rödbetssallad. En enkel men otroligt god julsmörgås.
Julmacka
Julmacka med rödbetssallad och skinka, en god julsmörgås.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 10 min
Portioner 2 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt bröd och laktosfri rödbetssallad.
glutenfritt Glutenfritt - Välj glutenfritt bröd.
vegetariskt Vegetariskt - Ta bort eller byt ut skinkan mot några grönsaker.

Gör så här:

  1. Bred mackorna med t.ex. bregott. Lägg ev. på salladsblad. Lägg på en skiva skinka.

  2. Om du vill ha köttbullar: halvera dessa och lägg dem med snittsidan ned. Lägg på rödbetssallad.

  3. Garnera gärna med persilja.

Beskrivande bilder

bred på smör
1.1. Bred på smör.
lägg på skinka
1.2. Lägg på skinka.
lägg på rödbetssallad
2.1. Lägg på rödbetssallad.
lägg på köttbullar
2.2. Lägg på köttbullar.
julmackan garnerad med persilja
3. Julmackan garnerad med persilja.

servera Serveringstips:

Servera gärna julsmörgåsarna med julmust eller julöl.

glödlampa Tips:

Om man har tunna mackor, lägg pålägget på hälften av mackorna och lägg sedan en macka utan pålägg över så att det blir en dubbelmacka. Om man använder en stor polarkaka, lägg pålägg på hälften och vik ihop.

GI GI Tips:

Välj bröd med lågt GI (fullkornsbröd) och ta inte så mycket rödbetssallad som har högt GI. Julskinka och köttbullar har lägre GI.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Om mackorna plastas in håller de sig 1-2 dygn i kylskåp, men de är godast när de är så färska som möjligt eftersom brödet torkar.