Julmacka



Ingredienser:
- bröd av valfri sort, gärna mörkt bröd eller julvörtbröd eller rågkakor
- bregott eller annat bredbart smör
- 2 st salladsblad
- 2 skivor julskinka
- 1-2 dl rödbetssallad
- ev. 4-8 st köttbullar
- ev. persilja



Gör så här:
-
Bred mackorna med t.ex. bregott. Lägg ev. på salladsblad. Lägg på en skiva skinka.
- bröd av valfri sort, gärna mörkt bröd eller julvörtbröd eller rågkakor
- bregott eller annat bredbart smör
- 2 st salladsblad
- 2 skivor julskinka
Bred på smör. Lägg på skinka. -
Om du vill ha köttbullar: halvera dessa och lägg dem med snittsidan ned. Lägg på rödbetssallad.
- 1-2 dl rödbetssallad
- ev. 4-8 st köttbullar
Lägg på rödbetssallad. Lägg på köttbullar. -
Garnera gärna med persilja.
- ev. persilja
Julmackan garnerad med persilja.
Serveringstips:
Servera gärna julsmörgåsarna med julmust eller julöl.
Tips:
Om man har tunna mackor, lägg pålägget på hälften av mackorna och lägg sedan en macka utan pålägg över så att det blir en dubbelmacka. Om man använder en stor polarkaka, lägg pålägg på hälften och vik ihop.
GI Tips:
Välj bröd med lågt GI (fullkornsbröd) och ta inte så mycket rödbetssallad som har högt GI. Julskinka och köttbullar har lägre GI.
Hållbarhet och förvaring:
Om mackorna plastas in håller de sig 1-2 dygn i kylskåp, men de är godast när de är så färska som möjligt eftersom brödet torkar.