Julskinka

Klassiskt recept på ugnsbakad julskinka med senapsgriljering som är enkelt att göra. För att få en riktigt saftig och god julskinka så bör man välja en låg ugnstemperatur. Ju lägre ugnstemperatur desto längre tid tar det innan den är klar men desto saftigare blir den.
julskinka
Ugnsbakad julskinka med senapsgriljering skuren i skivor.
Timglas Tid: ca 70 minuter per kilo
Portioner 1 julskinka

Ingredienser:

Senapsgriljering:

laktosfritt Laktosfritt

Gör så här:

  1. Om du köpt en färdigkokt skinka, hoppa direkt till steg 4.

    Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.

    Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en kött-termometer med spetsen mitt i skinkan.

    instruktion steg 1 julskinka
    Använd kött-termometer.
  2. Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 125°C tills termometern visar 75°C.

    Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.

    (Du kan även ha ännu lägre temperatur i ugnen, skinkan blir då saftigare men det tar längre tid. Du kan även ha högre temperatur, upp till 175°C i ugnen, då blir skinkan klar lite fortare men den blir också lite mindre saftig.)

    instruktion steg 2 julskinka
    Julskinkan i ugnen.
  3. Med griljering: Tag ut skinkan och låt den svalna lite innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.

    Utan griljering: Om du inte vill griljera skinkan så låt den vila tills den svalnat ordentligt innan du skär upp den. Du kan även vänta med att ta bort nätet och svålen. Skär du upp den när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. (Skinkans temperatur bör vara mellan ljummen och kylskåpskall. Ställ skinkan kallt så svalnar den fortare.)

    instruktion steg 3.1 julskinka
    Färdig julskinka.
    instruktion steg 3.2 julskinka
    Ta bort svålen.
  4. Griljering:

  5. Ta bort nätet och svålen innan du griljerar skinkan. Lägg skinkan i en ugnssäker form.

    instruktion steg 4 julskinka
    Svålen borttagen.
  6. Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över ströbröd.

    instruktion steg 5.1 julskinka
    Ägg och senap.
    instruktion steg 5.2 julskinka
    Blanda.
    instruktion steg 5.3 julskinka
    Bred över skinkan.
    instruktion steg 5.4 julskinka
    Strö över ströbröd.
  7. Ställ in skinkan i övre delen av ugnen i 200°C, ca 10-15 minuter.

    instruktion steg 6 julskinka
    Färdig griljerad julskinka.
  8. Låt skinkan svalna ordentligt innan du skär upp den i skivor med en vass kniv.

    (Skär du upp skinkan när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. Skinkan bör helst vara mellan ljummen och kylskåpskall när du skär upp den.)

    Tips: Ställ skinkan kallt, ev. utomhus, så svalnar den fortare.

    instruktion steg 7 julskinka
    Skär upp julskinkan.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Den färdiga julskinkan håller sig åtminstone en vecka i kylskåp, oftast längre. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Julskinka

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Thomas penna Skrivet av Susanne
Så trevligt att du tyckte om receptet och att du är nöjd med resultatet!
penna Skrivet av Thomas
Tack för ett fantastiskt bra recept, skinkan blev perfekt. Och till er som inte begrep det gällde okokt skinka innan receptet ändrades. Färdigkokt betyder den är färdig, bara att griljera. LOL
besökare Svar till Niklas penna Skrivet av Susanne
Oj vad tråkigt! Jag har inte varit medveten om att det gått att missuppfatta tidigare, det var först nu igår jag fick denna feedback från dig och Sandra. Jag ska uppdatera receptet så att det blir omöjligt att göra detta misstag! God Jul! ❤️
penna Skrivet av Niklas
God Morgen,
Har gjort samma misstag i all stress. Borde naturligtvis själv tänkt efter själv. Men hur svårt är det att uppdatera receptet med ”för kokt och okokt”? Receptet är väl trots allt till för att hjälpa och inte skjälpa!
God jul från Wien,
Niklas
penna Skrivet av Sandra
Det vore bra om du skrev i början av receptet att det gällen en okokt skinka, jag följde stegen fr steg 1 och upptäckte sedan bland kommentarerna att man ska börja fr steg 4 om man har en kokt skinka..
Jag är så besviken!
besökare Svar till Jon penna Skrivet av Susanne
Det är bara att följa receptet, du börjar då på steg 4 eftersom din skinka redan är kokt! Ugnstemperatur och tid står i receptet, det är samma även om du har en kokt skinka.
penna Skrivet av Jon
Hei Susanne! Jeg har kjøpt en "ferdigkokt juleskinke" som jeg vil griljere. Hvor lenge skal jeg ha skinken i ovnen (og hvilken temperatur) før jeg begynner med griljering? Takk. Jon.
besökare Svar till Hannah penna Skrivet av Susanne
Jag har alltid över- och undervärme i alla recept om jag inte skrivit något annat. Men det blir kanske bra med varmluftsfunktionen också, det är dock inget jag har provat. Skriv gärna hur det blev.
penna Skrivet av Hannah
Hej. Julskinkan är nu inne i ugnen på 110 grader men jag blev osäker. Har varmluftsfunktionen på men skall det hellre vara över och undervärme ?

Tack för bra recept och fina bilder.
besökare Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Låter gott!

Läs alla 26 kommentarer

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept |