| Julmat och andra julrecept |

Julskinka

Klassiskt recept på ugnsbakad julskinka med senapsgriljering som är enkelt att göra.
julskinka
Ugnsbakad julskinka är enkelt att göra. En klassisk griljering gör du med receptet på senapsgriljering. Gott och enkelt.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 70 minuter per kilo
Portioner 1 julskinka

Ingredienser:

Senapsgriljering:

laktosfritt Laktosfritt

Gör så här:

 1. Spola skinkan under rinnande vatten. Låt nätet sitta kvar.

  Lägg skinkan i en ugnsform med svålen uppåt. Stoppa in en kött-termometer med spetsen mitt i skinkan.

 2. Baka skinkan i nedre delen av ugnen i 125°C tills termometern visar 75°C.

  Tiden det tar är ca 70 minuter per kilo.

  (Du kan även ha ännu lägre temperatur i ugnen, skinkan blir då saftigare men det tar längre tid. Du kan även ha högre temperatur, upp till 175°C i ugnen, då blir skinkan klar lite fortare men den blir också lite mindre saftig.)

 3. Med griljering: Tag ut skinkan och låt den svalna lite innan du tar bort nätet. Skär bort svålen. Griljera sedan skinkan om du vill.

  Utan griljering: Om du inte vill griljera skinkan så låt den vila tills den svalnat ordentligt innan du skär upp den. Du kan även vänta med att ta bort nätet och svålen. Skär du upp den när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. (Skinkans temperatur bör vara mellan ljummen och kylskåpskall. Ställ skinkan kallt så svalnar den fortare.)

 4. Griljering:

 5. Ta bort nätet och svålen innan du griljerar skinkan. Lägg skinkan i en ugnssäker form.

 6. Blanda ägg och senap och bred över skinkan. Strö över ströbröd.

 7. Ställ in skinkan i övre delen av ugnen i 200°C, ca 10-15 minuter.

 8. Låt skinkan svalna ordentligt innan du skär upp den i skivor med en vass kniv.

  (Skär du upp skinkan när den är varm så rinner köttsaften ur och den blir mindre saftig. Skinkan bör helst vara mellan ljummen och kylskåpskall när du skär upp den.)

  Tips: Ställ skinkan kallt, ev. utomhus, så svalnar den fortare.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 julskinka
1. Använd kött-termometer.
instruktion steg 2 julskinka
2. Julskinkan i ugnen.
instruktion steg 3.1 julskinka
3.1. Färdig julskinka.
instruktion steg 3.2 julskinka
3.2. Ta bort svålen.
instruktion steg 4 julskinka
4. Svålen borttagen.
instruktion steg 5.1 julskinka
5.1. Ägg och senap.
instruktion steg 5.2 julskinka
5.2. Blanda.
instruktion steg 5.3 julskinka
5.3. Bred över skinkan.
instruktion steg 5.4 julskinka
5.4. Strö över ströbröd.
instruktion steg 6 julskinka
6. Färdig griljerad julskinka.
instruktion steg 7 julskinka
7. Skär upp julskinkan.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Den färdiga julskinkan håller sig åtminstone en vecka i kylskåp, oftast längre. Går även att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Hannah    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag har alltid över- och undervärme i alla recept om jag inte skrivit något annat. Men det blir kanske bra med varmluftsfunktionen också, det är dock inget jag har provat. Skriv gärna hur det blev.
   kommentar  Skrivet av  Hannah  
Hej. Julskinkan är nu inne i ugnen på 110 grader men jag blev osäker. Har varmluftsfunktionen på men skall det hellre vara över och undervärme ?

Tack för bra recept och fina bilder.
 svar  Svar till  Maria    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för bra tips! Låter gott!
   kommentar  Skrivet av  Maria  
Spara svålen och gör fläsksvålar! Skär svålen i 1 cm breda remsor och salta. In i ugnen på 220 grader i 25 min. Rör lite under tiden och när de är gyllenbruna är de klara och frasigt goda 😋
   kommentar  Skrivet av  Tage H  
Trevligt med lite högre temperatur. Kör själv ytterligare någon grad då jag tycker skinkan är godast varm och lite "överstekt" så tycker jag den är absolut godast. Blir kanske lite torr när den kallnat men det är smällar man får ta för att få njuta av en god varm skinka.
 svar  Svar till  Maja    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Syftet med att svepa in skinkan i aluminium är att den inte ska få för mycket färg. Det har dock aldrig hänt för min del, är nog större risk om man har en väldigt stor skinka eller om man kör på högre temperatur. Man kan ju alltid lägga på folie senare om man ser att det behövs, d.v.s. den får för mycket färg. Det spelar ingen roll varifrån du sätter in spetsen på termometern, man sätter in den så att spetsen når så nära mitten av köttbiten som möjligt eftersom det är mittpunkten som blir färdiglagad sist (det tar längst tid innan värmen når dit), sedan sätter man in den där det är smidigast helt enkelt och där den får plats så den inte slår i kanten eller taket av ugnen.
   kommentar  Skrivet av  Maja  
Hej Susanne! Detta recept ska jag absolut testa till jul! Jag har ny spis/ugn med tillhörande termometer (har inte testat termometern än). Men jag har ett par frågor; ska man inte svepa in skinkan i aluminium/ugnsfolie först? Det står så i många recept, har jag sett. Sätter man alltid in termometern från kortsidan i skinkan, aldrig uppifrån? Rädd att den ska bli halvrå, sladdrig och slemmig, som jag har ätit ibland på julbord i restaurang...:(
 svar  Svar till  Daniel Armyr    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det är möjligt att det räcker. Jag har alltid gjort så som står i receptet och det är även det gradantal på innertemperatur som står i många kokböcker.
   kommentar  Skrivet av  Daniel Armyr  
Är inte 75 grader lite väl mycket? Räcker det inte med att den går upp till 70 grader när den är helt klar, dvs att man skall ta ut den vid 68, eller så?
 svar  Svar till  Sandra    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att höra att du gillar min sajt! :) Ja du kan ugnsbaka skinkan dagen innan, du kan göra den en vecka innan om du vill det och förvara i kylskåp. Den blir inte torr av det så länge du inte skivar upp den och om du skivar upp den blir den inte heller torr om du förvarar den i plastpåse eller plastburk med lock i kylen. Torr blir skinkan av hög ugnstemperatur och framförallt om man kör den för länge i ugnen så att den får för hög innertemperatur. Lycka till och tack! Jag önskar dig också en riktigt God Jul! /Susanne

Skriv och läs alla 19 kommentarer