
Rimmad skinka

Recept med Rimmad skinka
Näringsvärden
Rimmad skinka är skinka från gris som rimmats i saltlake (vatten, salt, socker och salpeter).
Salpeter ger skinkan dess rosa-röda färg.
Rimmad skinka kan kokas eller ugnsbakas.
Efter ugnsbakning eller kokning kan man griljera skinkan med senap för klassisk svensk julskinka.
Rimmad skinka kan även köpas färdigkokt.
Julskinka och helgskinka
Under julen säljs rimmad skinka under namnet julskinka och under andra årstider under namnet helgskinka.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för rimmad skinka:
- Genomstekt: 75°C
Tillagningstips
Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.
Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.
Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Nej
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rimmad skinka.
Energi: | 108 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 20.1 g |
Fett: | 3 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Ersätt med:
| Charkprodukter - Korv, bacon m.m. |

Julskinka
Enkelt och klassiskt recept på ugnsbakad julskinka och en senapsgriljering. Enkelt och gott!

