| Charkprodukter - Korv, bacon m.m. |

Rimmad skinka

rimmad skinka
Rimmad skinka med svål och nät.

pil Recept med Rimmad skinka

Rimmad skinka är skinka från gris som rimmats i saltlake (vatten, salt, socker och salpeter).

Salpeter ger skinkan dess rosa-röda färg.

Rimmad skinka kan kokas eller ugnsbakas.

Efter ugnsbakning eller kokning kan man griljera skinkan med senap för klassisk svensk julskinka.

Rimmad skinka kan även köpas färdigkokt.

Julskinka och helgskinka

Under julen säljs rimmad skinka under namnet julskinka och under andra årstider under namnet helgskinka.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperaturer

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Följande innertemperaturer rekommenderas för Rimmad skinka:

  • Genomstekt: 75°C

Tillagningstips

Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.

Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.

Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.

Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

röd flagga Tillsatsfritt:  Nej

Köp ekologisk/krav för att minimera tillsatserna.

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Rimmad skinka finns i köttdisken.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Rimmad skinka håller sig ca 1 vecka i kylskåp och ca 1 månad i frysen.

Byt ut Ersätt med:

Kassler (kassler är dock rökt och färdiglagad).

Kommentarer

Skriv en kommentar

Liknande ingredienser


julskinka

Julskinka

Enkelt och klassiskt recept på ugnsbakad julskinka och en senapsgriljering. Enkelt och gott!

klocka Tid: ca 70 minuter per kilo