| Kött |

Charkprodukter - Korv, bacon m.m.

Korv, bacon, skinka, kassler, salami, köttfärs, leverpastej m.m. är bara några exempel på olika charkvaror vi äter.

bacon och leverpastej
Exempel på charkprodukter är bacon och leverpastej.

Charkprodukter är livsmedel som innehåller kött men behandlats på något sätt genom t.ex. kokning, gravning, insaltning, rökning, syrning. Malet kött som köttfärs innefattas också.

Tänk på att alltid läsa innehållsförteckningen och kolla köttets ursprung. Det finns nämligen mycket pengar för charkuterierna att spara på att ha låg kvalité på råvarorna. Så titta inte bara på prislappen.

Det man ska titta på är kötthalt i korv och vad övrig utfyllnad består av. Potatisflingor och annan stärkelse, socker, salt, konserveringsmedel och övriga tillsatser är väldigt billiga ingredienser för tillverkaren.

Särskilt billiga produkter innehåller ofta en låg kötthalt och onödigt mycket av billiga utfyllnadsingredienser. Köttets ursprung är ofta inte heller svenskt.

Oblandade charkprodukter

Oblandade charkprodukter innehåller endast kött eller nästan enbart kött och lite smaksättning och/eller konserveringsmedel. Oftast är det salt, socker och kanske ytterligare någon tillsats som oftast fungerar som konserveringsmedel. Även aromämnen förekommer.

Tänk på att vissa produkter där man sprutat in vätska väger mera och ett till synes billigt kilopris är inte så billigt som det ser ut.

Några exempel är:

  • köttfärs
  • bacon
  • kassler

Blandade charkprodukter

Blandade charkprodukter innehåller mycket mer än bara kött. Ofta är det billiga råvaror som potatisflingor och/eller annan stärkelse samt lite olika tillsatser, smaksättning och konserveringsmedel.

Några exempel är:
  • leverpastej
  • korv
  • blodpudding

Charkuterivaror

Ca 50% av allt kött som säljs är charkuterivaror, så vi äter en hel del.

Ordet charkuterivaror eller charkvaror kommer från det franska ordet Charcuterie.