| Visa alla ingredienstyper |

Kött

Kött är en viktig ingrediens i många maträtter.

Kött är en ätlig muskelvävnad och fettvävnad på djur. Kött innehåller mycket protein.

Olika sorters kött

Beroende på vilket djur köttet kommer ifrån delas det upp i

  • Nötkött (från nötkreatur, d.v.s. ko, kalv, tjur, kviga, oxe)
  • Fläskkött (från grisar)
  • Lamm- och fårkött (från får och lamm)
  • Viltkött (från bl.a. älg, hjort, rådjur, ren)
  • Fågelkött (från kyckling, kalkon)

Hållbarhet och förvaring

Kött förvaras i kylskåpstemperatur men kan även frysas och håller sig då längre. Ju mindre fett det är på köttet desto längre håller det sig i frysen. Det är dock inte farligt att äta kött som legat länge i frysen men smaken blir sämre och köttet blir torrare.

Rött och vitt kött

Kött delas upp i rött och vitt kött. 

Rött kött är:

  • nötkött
  • fläskkött
  • får- och lammkött
  • viltkött
Vitt kött är:
  • fågelkött, undantaget är dock struts som är rött kött

Köttets färg beror till stor del på mängden myoglobin som är ett syrebindande protein. Nötkött har mer myoglobin än fläskkött och är därför rödare.

Förpackningmetoder för kött

När du köper kött i affären så beror färgen och köttets mörhet mycket mer än man kan tro på förpackningsmetod.

Undvik kött förpackat i modifierad atmosfär

I de förpackningar där köttet är mörkrött och är förpackat med en hård plastfolie är förpackat i en s.k. modifierad atomosfär. Den modifierade atmosfären har en högre syrehalt än vanlig luft som gör köttet mörkrött och ser mer aptitligt ut.

Låt dig inte luras av att det ser fint ut för detta kött är oftast mycket segare eftersom den modifierade atmosfären tyvärr har den negativa egenskapen att köttets naturliga mörningsprocess avstannar.

Men leverantörerna gillar denna sin modifierade atmosfär främst för att hållbarheten blir längre och köttet kan ligga längre på hyllan men också för att det ser aptitligare ut och många konsumenter lockas av det.

Vaccuumförpackat kött

Lika lång hållbarhet som med modifierad atmosfär får man med vaccuumförpackat kött. Den förpackningsmetoden går ut på att suga ut all luft. Köttets färg blir istället betydligt ljusare p.g.a. den syrefattiga atmosfären men den stora fördelen är att köttets mörningsprocess fortgår vilket gör köttet mörare och godare.

En nackdel är dock att köttet ser mindre aptitligt ut p.g.a. den ljusa färgen och att den vätska som avdunstar från köttet blir kvar och konsumenten får hälla ut den vilket kanske upplevs sämre men det finns egentligen inget av detta som är sämre utan det handlar bara om upplevelser och förväntningar vi har som konsumenter.

Kött förpackat i vanlig atmosfär

Kött som förpackas med vanlig mjuk plastfolie och har ganska kort hållbarhet är kanske det bästa köttet. Det är fint i färgen och mörningsprocessen fortgår så att köttet blir mörare med tiden.

Det man ibland kan se är att köttet i dessa förpackningar kan få en grå yta på sina håll. Det beror på att köttet yta just där inte kommit i kontakt med syret i atmosfären. Det är alltså inget tecken på att köttet är dåligt på något sätt.

Tyvärr blir detta kött mindre vanligt i stora mataffärer eftersom det är dyrare då hållbarheten blir kortare. Ett positivt undantag är City Gross som säljer allt sitt färska kött i denna förpackningsform. Dessutom är allt deras färska kött svenskt så åk gärna och handla på City Gross om du har möjlighet till det. Där får du absolut bäst kött för pengarna tycker jag.

Ingredienstyper


Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest