Skinkstek

Recept med Skinkstek
Näringsvärden
Skinkstek är en benfri köttbit av fläskkött (gris). Köttet är mört och fint och brukar inte ha så mycket fett. Skinkstek är därför en av de dyrare bitarna av fläskkött.
Skinkstek kan användas till att göra just en skinkstek av - receptet har samma namn som köttbiten. Man kan också strimla köttet och woka. Köttet kan även skäras i skivor.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för skinkstek:
- Genomstekt: 68-70°C
Tillagningstips
Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.
Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.
Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av skinkstek.
Energi: | 125 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 20 g |
Fett: | 5 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Köptips:
Ersätt med:
| Fläskkött |

Höstgryta
Enkelt recept på en mycket god höstgryta med fläskkött, paprika, äpple och vitkål. Såsen blir jättegod. Servera med t.ex. kokt ris.


Skinkstek
Gör en god skinkstek i ugnen med passande sås till som man gör enkelt av stekspadet. Köttet blir mycket mört och saftigt. Enkel maträtt att laga till många.
