Höstgryta med fläskkött, paprika, vitkål och äpple

Mycket god höstgryta med paprika, vitkål och äpple som hör hösten till. Enkelt recept som dessutom har lågt GI.
höstgryta
Enkelt recept på en mycket god höstgryta med fläskkött, vitkål, paprika och äpple. Servera gärna med kokt ris som suger upp den goda såsen.
Timglas Tid: 30 min
Portioner 3-4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

  • ev. 3-4 portioner kokt ris
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Skär köttet i mindre bitar.

    Sätt igång att koka ev. tillbehör som t.ex. ris.

  2. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. Börja steka när smöret slutat bubbla.

  3. Lägg i köttet i stekpannan. Fortsätt steka på ganska hög värme för att vi ska få en fin stekyta. Salta och peppra.

    Stek några minuter tills köttet fått fin färg på undersidan. Vänd på köttet och stek ett par minuter på andra sidan. Köttet behöver inte bli genomstekt utan bara få fin färg på ytan.

    Under tiden du steker kan du strimla paprikan.

  4. Lägg över köttet i en gryta. Lägg på paprikastrimlorna. Häll på paprikapulver, chilipeppar och grädde.

    Rör om och låt koka på svag värme under lock ca 10 minuter.

  5. Under tiden strimlar du vitkål, skalar äpplen och skär dem i mindre bitar.

  6. Lägg i strimlad vitkål och äppelbitar i grytan. Rör om och låt koka ytterligare ca 10 minuter på svag värme.

  7. Under tiden det kokar kan du skölja persiljan och hacka eller klippa den i småbitar om du inte köpt färdighackad.

    Smaka av grytan under tiden och tillsätt mera salt och ev. mer peppar.

    När grytan kokat klart, rör ner persiljan. Servera med t.ex. kokt ris.

GI GI Tips:

Servera med en liten portion av något tillbehör som har lägre GI t.ex. kokt fullkornris, råris, bulgur, matvete.

LCHF LCHF Tips:

Ät grytan som den är utan ris eller andra kolhydratrika tillbehör.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Receptet är fritt från tillsatser om du använder äkta vispgrädde och steker i äkta smör. Tänk på att du kan blanda vispgrädde med vatten om du vill ha lägre fetthalt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Fläskkött | GI | Lunch |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Bitte
Jättegod gryta!
Rekommenderas!
✏️ Skrivet av Taras
Inte ofta får jag något så gott när jag lagar mat. Barnen åt upp hela grytan både till lunchen och middagen. Så hände aldrig förut!
Det svåraste för mig var att gissa hur mycket vitkål behövs och hur stora bitarna ska vara. Tog vispgrädde istället för matlagnings grädde och vanliga äpple med flera droppar citronjuice.
Tack för ett gott recept!
💬 Svar till Mia ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om grytan! Jag håller med dig! :)
✏️ Skrivet av Mia
Jag älskar den här grytan, gjort den många gånger! Den är inte speciellt dyr heller och vitkål är nyttigt och mättande :).
💬 Svar till Camilla ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt! :) Tack för att du skrev! :)

Visa alla kommentarer