Paprikakyckling

Det blir verkligen jättegott med kyckling i en sås med paprika, lök, vin, grädde och bacon. Ett lyxigt recept som passar bra till fest eller om man vill något extra gott en vardag.
Paprikakyckling
Paprikakyckling är ett gott och enkelt recept med kycklingfilé i en sås med paprika, lök, vin och bacon. Servera gärna med kokt ris. På bilden har jag även dekorerat med basilikablad.
Timglas Tid: 40 min
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (448 g): 711 kalorier, 11 g kolhydrater, 45 g fett, 66 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Paprikasås:

glutenfritt Glutenfritt - Ta arrowrot istället för idealmjöl eller skippa redningen.

Utrustning:

Gör så här:

  1. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret bubblat färdigt är det dags att börja steka.

    • ca 25 g smör att steka i
    en klick smör
    En klick smör.
    dags att börja steka
    Dags att börja steka.
  2. Stek kycklingfiléerna några minuter på varje sida så de får färg på medelhög värme. Salta och peppra. Lägg över på ett fat.

    ena sidan av kycklingfiléer steks
    Stek ena sidan.
    andra sidan av kycklingfiléer steks
    Stek andra sidan.
  3. Hacka löken. Strimla paprikorna. Skär eller klipp bacon i små bitar.

    lök, paprika, bacon
    Lök, paprika, bacon.
  4. Hetta upp en klick smör i stekpannan om du inte har tillräckligt med fett kvar från stekningen av kycklingfiléerna.

    Stek lök, paprika och bacon några minuter.

    • ca 10 g smör att steka i
    stek lök, paprika, bacon
    Stek lök, paprika, bacon.
    stek några minuter
    Stek några minuter.
  5. Tillsätt paprikapulver, smulad buljongtärning, grädde och vin. Låt detta småkoka ca 5 min.

    låt såsen småkoka
    Låt såsen småkoka.
  6. Lägg kycklingfiléerna i såsen och låt allt koka tillsammans under lock ca 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.

    (Om du inte har något lock till stekpannan, se till att "gräva ner" kycklingfiléerna i såsen så mycket som möjligt och koka på svag värme, eventuellt behövs lite längre tid.)

    lägg i kycklingen
    Lägg i kycklingen.
    småkoka under lock
    Småkoka gärna under lock.
  7. Smaka av såsen och tillsätt eventuellt mer salt och/eller paprikakrydda.

    Om du vill ha en tjockare sås, vispa ner idealmjöl eller maizena (jag har inte gjort det på bilderna, jag tycker det blir bra med tunn sås också). Låt småkoka någon minut. (Du kan lägga över kycklingfiléerna på ett fat för att det ska bli enklare att vispa och sedan lägga tillbaka dem så att allt hålls varmt vid serveringen.)

    Servera med kokt ris.

    • ev. 1-2 tsk idealmjöl eller maizena till redning
    färdig paprikakyckling
    Färdig paprikakyckling.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Fågel | Huvudrätter | Lunch |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av ulla
Bjöd gäster på denna kycklingrätt i helgen och vi tyckte alla att den var över förväntan! Eftersom jag ville förbereda så gjorde jag såsen först som fick stå 1 timme, senare lade jag i de frästa fileerna som fick ligga i såsen tills gästerna kom. Då kokade jag upp allt men inte så länge, fileerna blev väldigt saftiga. Hade Vildrisblandning fr Saltå kvarn till. Passade jättebra. Kommer absolut att bjuda på denna rätt igen!
✏️ Skrivet av emelie
Gjorde denna som en gryta med kycklingen i tärningar, mycket gott
💬 Svar till Tina ✏️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
✏️ Skrivet av Tina
Gjorde den här maträtten förra helgen och det gick alldeles utmärkt att göra den dagen före den skulle ätas. Det blev jättegott. Tack för många fina recept
💬 Svar till tina ✏️ Skrivet av Susanne
Det borde gå bra!