Tandoorikyckling

Tandoori är en indisk kryddblandning som ger en mycket god smak på kycklingen. Superenkelt recept.
tandoorikyckling
Tandoorikryddan luktar otroligt gott när kycklingbenen tillagas i ugnen och ger en väldigt god smak på kycklingen. På bilden serveras tandoorikycklingen med kokt bulgur och sallad.
Timglas Tid: 5 minuters jobb + 1 timme i ugnen
Portioner 3-4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 4 portioner (293 g): 458 kalorier, 4 g kolhydrater, 27 g fett, 49 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

  • 1 st ugnsform som kycklingbenen får plats i

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 50-60 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Lägg (tinade) kycklingben i en ugnssäker form.

    tandoorikyckling steg 1: kycklingben i ugnsform
    Kycklingben i ugnsform.
  2. Blanda yoghurt och tandooripasta i en skål.

    tandoorikyckling steg 2: yoghurt och tandooripasta
    Yoghurt och tandooripasta.
    tandoorikyckling steg 2: tandooriblandningen
    Tandooriblandningen.
  3. Bred på hälften av tandooriblandningen på ovansidan och sidorna av kycklingbenen. Det går bra att använda en sked.

    tandoorikyckling steg 3: bred på tandooriblandningen
    Bred på tandooriblandningen.
    tandoorikyckling steg 3: bred på hälften på ovansidan och sidorna
    Bred på hälften på ovansidan och sidorna.
  4. Vänd på kycklingbenen och bred på resten.

    tandoorikyckling steg 4: kycklingbenen vända
    Kycklingbenen vända.
    instruktion steg 4.2 tandoorikyckling
    Resten av tandooriblandningen utbredd.
  5. Stek i mitten av ugnen i 175°C i ca 50-60 minuter så att kycklingbenen blir klara. (Köttsaften ska vara genomskinlig utan rosa inslag.)

    Servera med t.ex. kokt ris eller bulgur samt grönsaker. Om man vill kan man ösa vätskan som blir i ugnsformen över riset/bulguren.

    tandoorikyckling steg 5: kycklingen i ugnen
    Kycklingen i ugnen.
    tandoorikyckling steg 5: tandoorikycklingen är klar
    Tandoorikycklingen är klar.

GI GI Tips:

Servera med fullkornsris, råris, quinoa eller hel bulgur.

LCHF LCHF Tips:

Servera tandoorikycklingen med grönsaker t.ex. kokt broccoli och blomkål eller varför inte blomkålsmos eller blomkålsgratäng.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven tandoorikyckling i kylen där den håller sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Billigt | Buffé | Fågel | GI | LCHF |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Britta korp
Hej. Är tyvärr vegetarisk så uppskattade inte rätten till %100. Kycklig uppskattades i mina yngre dagar, men nu har jag 5 höns och 5 vandrande pinnar i akvarium. Oj, glömde tigerräkorna. Mums. Bulgur är dock gott som attans. Tack Susanna K.
✏️ Skrivet av Anita Jansson
Vill gärna ha någon sås som passar till bulgur och tandorikyckling. Det ser gott ut men kanske lite torrt. Tack för förslag.
💬 Svar till Eve ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det är ju samma kryddblandning men antagligen kan man inte ta samma mått. Jag skulle tro att den burken du har kan vara lagom med någon matsked eller två. Blanda lite i taget med yoghurt och smaka av. Skriv gärna igen och berätta vilken mängd du tycker var lagom! :)
✏️ Skrivet av Eve
Hej!

Är den där tandoripåsen detsamma som vanlig tandorikrydda eller är det någon speciell kryddblandning? Jag har nämligen en burk tandori från santa maria, men det här kanske är något annat?
💬 Svar till me ✏️ Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte. Jag skulle nog rekommendera kycklinglårfilé som är lite mindre om du ska göra detta med filé istället. Skriv gärna hur det blev om du provar!