| Fågel |

Kycklingfilé

kycklingfilé
Kycklingfilé kan man göra många goda maträtter av.

pil Recept med Kycklingfilé

Kycklingfilé är bra och billigt kött som kan tillagas på många olika sätt.

Steka kycklingfiléer

Vill man inte följa något särskilt recept kan man bara steka kycklingfiléerna. Stek först på hög värme på varje sida tills de fått färg. Sänk därefter värmen och låt steka ca 7 minuter på varje sida tills de är genomstekta.

Vill man ha sås kan man efter att man sänkt värmen hälla på t.ex. grädde eller kokosmjölk och smaksätta med olika kryddor. Man kan också hälla i lite wokgrönsaker eller andra grönsaker. Är det grönsaker som snabbt blir klara så bör man hälla på dem mot slutet så de inte kokar sönder.

Servera med t.ex. kokt ris, quinoa eller bulgur.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperaturer

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Följande innertemperaturer rekommenderas för Kycklingfilé:

  • Genomstekt: 70°C

Tillagningstips

Kan stekas i stekpanna eller grillas. I ugnen rekommenderas 175-200°C i mitten och ungefärlig tid är ca 20-30 minuter. Är de frysta ca 40-50 minuter.

Generellt gäller:

  • Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
  • Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

gul flagga Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Tillsatser förekommer, särskilt i fryst kycklingfilé. Dessutom kan kycklingen bestå av upp till 20% vatten, särskilt den frysta. Kolla innehållsförteckningen!

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

chicken

Hitta Finns i affären:

Färsk i kyldisken, fryst i frysdisken.

Tummen upp GI tips:

Ät så mycket kyckling du vill.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Se bäst före datum, men generellt någon vecka i kylen och minst 6 månader i frysen.

Sedlar Pris:

60-120 kr/kg.

Kundvagn Köptips:

Tänk på att inte stirra dig blind på priset utan titta också på hur många procent vatten det är i. Många leverantörer fuskar och sprutar in ganska mycket saltvatten som gör att de tjänar mer pengar men ändå kan ha ett lågt kilopris samtidigt som vi konsumenter luras. Finast kvalité tycker jag den färska kycklngfilén har och om man tar hänsyn till vattenmängden så är den färska inte mycket dyrare. OBS! Det finns även ett par märken som har färsk kycklingfilé med insprutat vatten så se upp!

Byt ut Ersätt med:

Beroende på recept kan man byta ut kycklingfiléer mot andra kycklingdelar eller annat kött.