Kycklingfilé

kycklingfilé
Kycklingfilé kan man göra många goda maträtter av.

Kycklingfilé är kött som kan tillagas på många olika sätt.

En kycklingfilé brukar väga ca 130-170 g. Tänk på att fryst kyckling innehåller insprutat saltvatten och väger därför mera.

Steka kycklingfiléer

Vill man inte följa något särskilt recept kan man bara steka kycklingfiléerna i smör. Stek först på hög värme på varje sida tills de fått färg. Sänk därefter värmen och låt steka ca 7 minuter på varje sida tills de är genomstekta.

Vill man ha sås kan man efter att man sänkt värmen hälla på t.ex. grädde eller kokosmjölk och smaksätta med olika kryddor. Man kan också hälla i lite wokgrönsaker eller andra grönsaker. Är det grönsaker som snabbt blir klara så bör man hälla på dem mot slutet så de inte kokar sönder.

Servera med t.ex. kokt ris, quinoa eller bulgur.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperatur

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Rekommenderad innertemperatur för kycklingfilé:

  • Genomstekt: 70°C

Tillagningstips

Kan stekas i stekpanna eller grillas. I ugnen rekommenderas 175-200°C i mitten och ungefärlig tid är ca 20-30 minuter. Är de frysta ca 40-50 minuter.

Generellt gäller:

  • Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
  • Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Stektemperaturer direkt i mobilen

Innertemperatur lista kött Innertemperatur nötkött oxfilé

Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Tillsatser förekommer, särskilt i fryst kycklingfilé. Dessutom kan kycklingen bestå av upp till 20% vatten, särskilt den frysta. Kolla innehållsförteckningen!

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kycklingfilé.

Energi: 134 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 27.5 g
Fett: 2.5 g

Tips och info

Engelskt namn:

chicken

Finns i affären:

Färsk i kyldisken, fryst i frysdisken.

GI tips:

Kyckling har lågt GI.

Hållbarhet och förvaring:

Se bäst före datum, men generellt någon vecka i kylen och minst 6 månader i frysen.

Pris:

100-140 kr/kg

Köptips:

Tänk på att inte stirra dig blind på priset utan titta också på hur många procent vatten det är i. Många leverantörer fuskar och sprutar in ganska mycket saltvatten som gör att de tjänar mer pengar men ändå kan ha ett lågt kilopris samtidigt som vi konsumenter luras. Finast kvalité tycker jag den färska kycklngfilén har och om man tar hänsyn till vattenmängden så är den färska inte mycket dyrare. OBS! Det finns även ett par märken som har färsk kycklingfilé med insprutat vatten så se upp!

Ersätt med:

Beroende på recept kan man byta ut kycklingfiléer mot andra kycklingdelar eller annat kött.

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Khaled
Tack för bra webbsida, den är användbar.
Svar till Anders Berg Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Trevligt att det finns varumärken som inte fuskar! Jag ska kolla efter Lindströms kyckling i frysdisken. Uppdatering: Tyvärr är ursprunget på Lindströms kycklingfilé inte svenskt utan danskt. Djurhållningen är mycket sämre i Danmark. Därför går den bort för mig. Jag får köpa svensk färsk kycklingfilé.
Skrivet av Anders Berg
Bra information, måste prova appen.
Själv köper jag oftast lindströms frysta kyckling, köpte den av misstag en gång och blev mycket nöjd 100% kyckling och när jag tinat den så släpper den nästan ingen vätska alls.
Svar till Oskar Skrivet av Susanne
Det är bara att äta. Sådant finns ju i allt sorts kött. Det enda man behöver tänka på när det gäller kyckling är att det är viktigt att den är genomstekt (innertemperatur 70°C, köttsaften ska vara genomskinlig) då har farliga bakterier dött och då behöver du inte oroa dig för något.
Skrivet av Oskar
Hej!

Tack för infon dock har jag en fråga om kycklingbröstfiléer.

Ibland finner jag vad jag tror är senor, inte helt säker. Det är de vita delarna som ofta finns på den inre sidan (tror att det är inre sidan. På bilden så är de under den vänstra sidan av filéerna). Hoppas att du förstår vad jag menar.
Ska man ta bort dessa eller är det bara jag som är lite onödigt skraj?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest