Kyckling med persiljesås

Ett mycket enkelt och riktigt gott recept på kycklingfilé som kokas i en god buljong som sedan används till att göra en god persiljesås. Servera med kokta grönsaker och ev. kokt potatis.
Kyckling med persiljesås
Kyckling med persiljesås serverad med kokt blomkål, morötter och potatis, jättegott!
Timglas Tid: 45 minuter varav 25 minuters jobb
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Persiljesås:

Ev: Serveringsförslag:

Utrustning:

Gör så här:

  1. Skär löken i klyftor.

    lök i klyftor
    Lök i klyftor.
  2. Lägg lökklyftorna, vatten, buljongtärning och salt i en stekpanna med lock och låt koka upp.

    buljong i stekpannan
    Buljong i stekpannan.
  3. Lägg i kycklingfiléerna, sänk värmen och låt koka under lock ca 20 minuter på svag värme.

    lägg i kycklingen
    Lägg i kycklingen.
    koka under lock
    Koka under lock.
  4. Förbered under tiden kycklingen kokar de tillbehör du vill ha. Skär morötter och blomkål i bitar, vänta med att koka dem.

    Om du vill ha kokt potatis så skalar du och börjar koka den direkt.

    morötter, blomkål
    Morötter, blomkål.
  5. När kycklingen kokat klart är det dags att börja med persiljesåsen och du kan också koka upp vatten med lite salt i till morötterna och blomkålen. Koka sedan ca 3-4 minuter och häll av vattnet.

    Om du även kokar potatis så kan du låta morötterna och blomkålen koka med de sista minuterna om de får plats i kastrullen.

    färdigkokt kyckling
    Färdigkokt kyckling.
    färdigkokta morötter och blomkål
    Färdigkokta morötter och blomkål.
  6. Persiljesås:

  7. Smält smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet, tillsätt så mycket av grädden som behövs för att det ska bli som en tjock välling utan klumpar.

    Vispa sedan i resten av grädden, lite i taget till en jämn sås.

    smält smör och vetemjöl
    Smält smör och vetemjöl.
    en tjock smet av smör, vetemjöl och grädde
    En tjock smet av smör, vetemjöl och grädde.
    all grädde nervispad
    All grädde nervispad.
  8. Vispa ner buljongen från kycklingen och låt koka upp under omrörning så att det inte bränner fast i botten. Sänk värmen och låt puttra några minuter.

    • 6 dl buljong från kycklingen
    vispa ner buljongen
    Vispa ner buljongen.
    såsen kokar upp
    Såsen kokar upp.
  9. Klipp över persiljan och rör om. 

    Servera kycklingen med persiljesåsen och tillbehören. Lökklyftorna är också goda.

    • 0,5 dl hackad persilja (fryst eller färsk)
    klippt persilja tillsatt
    Klippt persilja tillsatt.
    persiljesåsen klar
    Persiljesåsen klar.

LCHF LCHF Tips:

Servera med kokt blomkål och broccoli. Det är vetemjöl i såsen men inga stora mängder, man får annars göra såsen utan vetemjöl.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj en kycklingbuljong utan tillsatser. Köp färsk kycklingfilé utan tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kycklingen, persiljesåsen och tillbehören håller sig i kylskåp minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Fågel | GI | LCHF | Lunch |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Helge
Enligt https://www.aftonbladet.se/ så kan man krydda det extra för mer smak.
💬 Svar till Jag ✏️ Skrivet av Susanne
Kycklinglårfilé kan du byta rakt av mot kycklingfilé, tillagningstiden är lite kortare eftersom de bitarna är mindre. Kycklinglår (med ben) går också att byta mot men då blir tillagningstiden lite längre. Dock blir det nog klart på 20 minuter ändå så det fungerar nog utan några ändringar just i detta recept. Du kan ju gärna ta lite mer än 4 st så att det blir 4 portioner.
✏️ Skrivet av Jag
hittade kycklinglår i frysen. Kan man ta det istället för kycklingfile?
💬 Svar till Catti ✏️ Skrivet av Susanne
Trevligt! :)
✏️ Skrivet av Catti
Detta är en 10-poängare i vår familj. Kommer sättas in i pärmen med recept man inte får glömma bort.