| Fågel | GI Recept | LCHF | Lunch |

Kyckling med persiljesås

Ett mycket enkelt och riktigt gott recept på kycklingfilé som kokas i en god buljong som sedan används till att göra en god persiljesås. Servera med kokta grönsaker och ev. kokt potatis.
Kyckling med persiljesås
Kyckling med persiljesås serverad med kokt blomkål, morötter och potatis, jättegott!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 minuter varav 25 minuters jobb
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Persiljesås:

Ev: Serveringsförslag:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Vintips:

Claude Val Rouge (nr 32153)

Gör så här:

  1. Skär löken i klyftor.

  2. Lägg lökklyftorna, vatten, buljongtärning och salt i en stekpanna med lock och låt koka upp.

  3. Lägg i kycklingfiléerna, sänk värmen och låt koka under lock ca 20 minuter på svag värme.

  4. Förbered under tiden kycklingen kokar de tillbehör du vill ha. Skär morötter och blomkål i bitar, vänta med att koka dem.

    Om du vill ha kokt potatis så skalar du och börjar koka den direkt.

  5. När kycklingen kokat klart är det dags att börja med persiljesåsen och du kan också koka upp vatten med lite salt i till morötterna och blomkålen. Koka sedan ca 3-4 minuter och häll av vattnet.

    Om du även kokar potatis så kan du låta morötterna och blomkålen koka med de sista minuterna om de får plats i kastrullen.

  6. Persiljesås:

  7. Smält smör i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet, tillsätt så mycket av grädden som behövs för att det ska bli som en tjock välling utan klumpar.

    Vispa sedan i resten av grädden, lite i taget till en jämn sås.

  8. Vispa ner buljongen från kycklingen och låt koka upp under omrörning så att det inte bränner fast i botten. Sänk värmen och låt puttra några minuter.

  9. Klipp över persiljan och rör om. 

    Servera kycklingen med persiljesåsen och tillbehören. Lökklyftorna är också goda.

Beskrivande bilder

lök i klyftor
1. Lök i klyftor.
buljong i stekpannan
2. Buljong i stekpannan.
lägg i kycklingen
3.1. Lägg i kycklingen.
koka under lock
3.2. Koka under lock.
morötter, blomkål
4. Morötter, blomkål.
färdigkokt kyckling
5.1. Färdigkokt kyckling.
färdigkokta morötter och blomkål
5.2. Färdigkokta morötter och blomkål.
smält smör och vetemjöl
6.1. Smält smör och vetemjöl.
en tjock smet av smör, vetemjöl och grädde
6.2. En tjock smet av smör, vetemjöl och grädde.
all grädde nervispad
6.3. All grädde nervispad.
vispa ner buljongen
7.1. Vispa ner buljongen.
såsen kokar upp
7.2. Såsen kokar upp.
klippt persilja tillsatt
8.1. Klippt persilja tillsatt.
persiljesåsen klar
8.2. Persiljesåsen klar.

LCHF LCHF Tips:

Servera med kokt blomkål och broccoli. Det är vetemjöl i såsen men inga stora mängder, man får annars göra såsen utan vetemjöl.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj en kycklingbuljong utan tillsatser. Köp färsk kycklingfilé utan tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kycklingen, persiljesåsen och tillbehören håller sig i kylskåp minst 5 dygn.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Jag    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kycklinglårfilé kan du byta rakt av mot kycklingfilé, tillagningstiden är lite kortare eftersom de bitarna är mindre. Kycklinglår (med ben) går också att byta mot men då blir tillagningstiden lite längre. Dock blir det nog klart på 20 minuter ändå så det fungerar nog utan några ändringar just i detta recept. Du kan ju gärna ta lite mer än 4 st så att det blir 4 portioner.
   kommentar  Skrivet av  Jag  
hittade kycklinglår i frysen. Kan man ta det istället för kycklingfile?
 svar  Svar till  Catti    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Trevligt! :)
   kommentar  Skrivet av  Catti  
Detta är en 10-poängare i vår familj. Kommer sättas in i pärmen med recept man inte får glömma bort.
   kommentar  Skrivet av  Therese  
Detta är verkligen hur gott som helst. Jag har lagat denna rätt många gånger, och bjudit på den några gånger och den har verkligen varit uppskattad. Detta är ett av de bästa recepten jag någonsin testat. Rekommenderar detta till alla. (Jag brukar ha i lite mer vatten än vad receptet säger, 4 dl är för lite för att få ut 6 dl buljong. Men annars är allt perfekt).
   kommentar  Skrivet av  Frida  
Det här var verkligen kanongott! Jag älskar husmanskost så det här va en fullträff. Jag tänkte först att det kanske var en tråkig rätt men gav den sen ett försök. Gör det du med, du blir nog inte besviken! Rekomenderas varmt!!!
   kommentar  Skrivet av  Marre  
Mycket god och lätt att laga utan konstiga ingredienser.
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Svar till Sanna: Bra fråga, det blir lite mer vätska än 4 dl eftersom kycklingen innehåller en del vätska som frigörs när den tillagas. Så ta den buljongen som blir och späd på med mera vatten om det behövs.
   kommentar  Skrivet av  Sanna  
Om man ska koka kycklingen i 4 dl vatten/buljong, hur kan man då sedan använda 6 dl av buljong från kycklingen till såsen?
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Svar till Linda: Ja det går bra med frysta kycklingfiléer.

Skriv och läs alla 17 kommentarer