Recepten.se – Recept> GI> Kycklingfilé med zucchini

Kycklingfilé med zucchini

Enkelt recept med kycklingfilé, zucchini och morötter och en god enkel sås. Gott och fräscht!
Kycklingfilé med zucchini
Kycklingfilé med zucchini och morötter. Gott och enkelt!
Skriv ut   Mejla
Tid: 25 minuter
Mängd: 2 portioner

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Tina kycklingfiléerna om frysta används. Hetta upp smöret i en stekpanna.

    Tips: Om du vill spara lite tid kan du skära kycklingfilén i mindre bitar så blir den genomstekt fortare. Dock tar det lite tid att fixa grönsaker och såsen så man kan inte spara jättemycket tid på det.

    en klick smör
    En klick smör.
  2. Stek kycklingfiléerna på medelhög värme några minuter på varje sida så att de får fin färg. Salta och peppra. Låt dem sedan steka vidare på svagare värme så de blir genomstekta utan att bli brända på ytan. Det tar ca 15 minuter. Förbered grönsakerna och såsen under tiden.

    (Stek gärna under lock om du vill att det ska gå fortare att få kycklingfilén genomstekt.)

    kycklingfilé steks
    Kycklingfilé steks.
    salta och peppra
    Salta och peppra.
    fin färg på kycklingfiléerna
    Fin färg på kycklingfiléerna.
  3. Skala under tiden morötter och zucchini och skär i strimlor.

    morötter och zucchini strimlade
    Morötter och zucchini strimlade.
  4. Blanda också ihop mjölk, idealmjöl, vitlök, basilika, salt och paprikapulver i en liten skål.

    såsingredienser
    Såsingredienser.
    såsen blandad och klar
    Såsen blandad och klar.
  5. Lägg de genomstekta kycklingfiléerna på ett fat och stek morots- och zucchinistrimlorna ca 5 minuter tills de mjuknat något.

    stekt kyckling på fat
    Stekt kyckling på fat.
    morötter och zucchini i stekpanna
    Morötter och zucchini i stekpanna.
  6. Häll på mjölk- och kryddblandningen och låt det få ett uppkok så att den får en lite tjockare konsistens.

    häll på såsen
    Häll på såsen.
    rör runt, låt koka upp
    Rör runt, låt koka upp.
  7. Lägg tillbaka kycklingen ovanpå grönsakerna, strö över lite peppar och strö eventuellt över lite parmesanost.

    färdigt att servera
    Färdigt att servera.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (532 g): 421 kcal, 18 g kolhydrater, 47 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera som det är eller gärna med kokt ris.

GI Tips

Servera utan ris eller med fullkornsris.

LCHF Tips

Servera som det är. Om du vill öka fettmängden, servera med en klick smör smaksatt med någon ört eller en klick crème fraiche.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven mat håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Skrivet av Sussie
Detta blev sååå gott!
Svar till Lena Skrivet av Susanne
Ja det gör det generellt eftersom rotfrukter har ganska högt GI. Men generellt går det ganska bra att äta råa rotfrukter t.ex. råa morötter, däremot ska man undvika kokta rotfrukter som generellt får ett ganska högt GI. Sedan beror det också på hur strikt viktnedgångsdiet man kör. I början kanske man nästan helt utesluter kolhydrater och då bör man undvika potatis, sedan kan man om man vill äta lite kolhydrater och då kan man t.ex. äta en liten kokt potatis till maten. Färskpotatis är nyttigare \"gammal\" potatis. Men tänk på att äta långsamma kolhydrater med så lågt GI som möjligt och i mindre mängd. Man får också prova sig fram för att se hur strikt kost med inga eller lite kolhydrater man vill äta och vad som fungerar. Det är ju viktigt att man får resultat och att man mår bra och det fungerar med ens liv i övrigt. Tränar man mycket kan man generellt äta lite mer kolhydrater.
Skrivet av Lena
Hej. Undrar. Du säger när man vill gå ner i vikt ska man undvika kolhydrater, däribland potatis. Gäller detta även alla andra rotfrukter? mvh Lena
Skrivet av Marie
Äter man enligt LCHF äter man inget mjöl, annars har man missuppfattat något
Svar till LCHFARE Skrivet av Susanne
Nej, äter man enligt LCHF äter man det utan ris så klart.
Skrivet av LCHFARE
LCHF och RIS tror inte på det va!!!
Skrivet av Tess
Detta var gott! Parmesanen var pricken över i:et!
Skrivet av Erika
Bytte ut basilikan mot lite chili och satte till gröna bönor och paprika.Mycket gott!
Skrivet av Christine
Nu har jag testat det här.
Var helt okej. Hade dock inte alla kryddorna i.
Andvände vanlig vitlök och sen hade jag bara peppar & salt i, Men gott iaf. Lite slemigt bara.
Och så tog jag bort riset.
Skrivet av Jenny
Låter jätte gott, ska testa detta med quornfilé istället eftersom jag är vegetarian. :)
Skrivet av Mia
Detta var jättegott, körde detta utan ris och blev nyttigt och gott!!
Skrivet av T.W
De har var jättegott
Skrivet av Susanne
Svar till Elmilli: Min ambition är att receptbeskrivningarna ska vara lätta att förstå även för nybörjare i köket. Ofta brukar jag ändra receptbeskrivningen när någon kommer med någon fråga för att den ska bli tydligare.
Skrivet av Elmilli
Verkar gott! Haha, hur kan man missförstå ett så enkelt recept!? Kryddblandning.... om det är svårt är det nog inte lämpligt att söka recept här!
Skrivet av Camilla
Forsta gangen pa lange jag lagar mat och jag lyckades! Jatte enkelt recept som tom amerikanare gillar! (:
Skrivet av Veronica
Kanon gott!!
Skrivet av Susanne
Svar till Anna: Kryddblandningen är kryddorna som står i receptet: Paprika, basilika, salt, svartpeppar.
Skrivet av Anna
Vad är det för kryddblanding dom menar?
Skulle vilja laga det men vet inte vilken kryddblandning dom snackar om.
Skrivet av Charmaine
Mmmmm det var jätte gott! Eftersom jag kör GI metoden jag tog quinoa istället för ris. Och jag hade ingen idealmjöl, använd vanlig mjöl, funkade utmärkt!
Skrivet av Susanne
Svar till Sara: idealmjöl, inte mjölk. Det är en sorts mjöl som inte man kan strö i en kokande vätska utan att det klumpar sig, till skillnad från vanligt vetemjöl. Istället för idealmjöl kan man annars använda vetemjöl om man rör ut vetemjölet i lite vatten först (en s.k. redning).
Skrivet av Sara
När du menar idealmjölk, vad menas med det?
Låter gott och ser gott ut och ska laga detta tills ikväll..
Skrivet av Della
Har ätit den flera gånger Trodde först att den skulle bli torr men där hade jag fel=)
Skrivet av Sara
Detta var jättegott, skippar man kolhydraterna bli detta värsta GI maten=)
Skrivet av Susanne
Hanna: Mjölk och kryddblandningen i receptet blir som en sås, både god och hälsosam.
Skrivet av Hanna!
Vilken sås skulle passa bra till den här maträtten??
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl