Grädde

grädde
Äkta vispgrädde utan tillsatser från Arla.

Det finns många olika sorters grädde och du kan välja den sort du föredrar.

Grädde i mat och bakverk förhöjer smaken.

Själv väljer jag alltid äkta vispgrädde utan tillsatser eftersom det är den äkta varan och den smakar också bäst.

Tycker man att det blir för mycket fett med vispgrädde så går det bra (om grädden ej ska vispas) att ersätta en del av vispgrädden med mjölk eller vatten så får man matlagningsgrädde. Detta blir dessutom mycket billigare än att köpa dessa gräddsorter med låg fetthalt.

Matlagningsgrädde

När man inte behöver kunna vispa grädden så kan man använda matlagningsgrädde istället och dessa finns från 5% - 15% fett.

Observera dock att även matlagningsgrädde innehåller en massa olika tillsatser. Undvik detta genom att köpa vispgrädde och blanda den med vatten eller mjölk.

Köp inte grädde med lång hållbarhet

Om du vill ha den godaste grädden utan tillsatser så undvik då de sorter som har längre hållbarhet.

Dessa sorter upphettas till en högre temperatur och får därför en bismak av kokt grädde.

Dessutom innehåller de oftast tillsatsen karragenan.

Normal hållbarhet som äkta vispgrädde har är ungefär en vecka precis som den vanliga mjölken.

Innehållsinformation

gul flagga Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Köp äkta vispgrädde (ej de med lång hållbarhet för de innehåller karragenan) läs innehållsförteckningen.

gul flagga Laktosfritt:  Kan innehålla laktos

Vanlig grädde innehåller laktos men det finns även laktosfri grädde att köpa.

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av grädde.

Energi: 374 kcal
Kolhydrater: 3 g
Protein: 2 g
Fett: 40 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

cream

Hitta Finns i affären:

Mejeriavdelningen.

Tummen upp GI tips:

Grädde har lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i kylskåp och håller sig ca 4-5 dagar efter att förpackningen öppnats. Innan förpackningen öppnats gäller bäst-före-datum.

Sedlar Pris:

ca 10 kr för 3 dl

Byt ut Ersätt med:

Grädde kan ibland bytas ut mot crème fraiche eller annat fett som t.ex. smör eller olja. Det är olika från recept till recept.

Vad väger grädde?

Måttomvandla grädde mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Mehak
hello
✏️ Skrivet av karin
Jag var på en restaurang här om dagen och åt en sagolik sås som de kallade brynt grädde.
Kyparen påstod att de bara brynt grädden på samma sätt som man bryner smör. Har du provat bryna grädde? Ska jag va riktigt ärlig tror jag att kyparen bara drog till med nåt. Det smakade som om de blandat brynts mör i en gräddsås.
💬 Svar till Diana ✏️ Skrivet av Susanne
Finns i de flesta affärer men inte på Lidl (när jag kollat för de har bara sorter med lång hållbarhet är väl en del av deras koncept). Äkta grädde är samma sak som färsk grädde, inga konstigheter egentligen.
✏️ Skrivet av Diana
Hej! I vilka butiker kan detta äkta grädde köpas? Har inte sett det i Ica, hemköp eller coop. Hälsningar
💬 Svar till Christian ✏️ Skrivet av Susanne

Ja det är verkligen inget jag skulle köpa när det finns äkta vispgrädde utan varken tillsatser eller ESL - värmebehandling.

Jag har många gånger undrat vad den otrevliga bismaken vissa gräddsorter har beror på och jag fick svaret från en representant från Arla att det just är denna värmebandling. När de höjer värmen så högt blir grädden kokt och det är den bismaken man känner. Inte gott.

Så äkta vanlig vispgrädde är både fri från tillsatser och mycket godare!

Visa alla kommentarer

Text och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest