Julköttbullar med julkryddor

Mycket goda julköttbullar kryddade med julkryddorna ingefära, kanel och nejlikor som ger extra god julsmak. Kanske låter det konstigt med dessa kryddor i köttbullar men det blir verkligen gott!

Självklart passar även vanliga köttbullar bra till jul, båda recepten är väldigt goda.

Servera gärna julköttbullarna med rödbetskornotto, mycket gott och vackert.

julköttbullar
Goda julköttbullar på bilden serverade med rödbetskornotto.
Timglas Tid: 40 minuter
Portioner 4 portioner, ca 40 st
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Använd laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt - Glutenintoleranta kan äta havregryn från "ren havre". Läs på förpackningen.

Gör så här:

  1. Mät upp havregryn, potatismjöl, grädde och vatten i en bunke. Blanda. Låt stå och dra 10 minuter.

    (Det gör att havregrynen suger upp en del av vätskan så att det blir mer som en gröt.)

    havregryn, potatismjöl, grädde, vatten
    Havregryn, potatismjöl, grädde, vatten.
    blandat
    Blandat.
  2. Tillsätt salt, svartpeppar, kanel, ingefära, nejlikor och ägg. Rör ihop allt med en sked.

    kryddor och ägg tillsatt
    Kryddor och ägg tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  3. Tillsätt köttfärsen. Blanda till en jämn smet med en sked.

    köttfärs tillsatt
    Köttfärs tillsatt.
    köttbullssmet
    Köttbullssmeten klar.
  4. Rulla runda köttbullar antingen med händerna eller använd två matskedar.

    rulla köttbullar
    Rulla köttbullar.
  5. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek köttbullarna på medelvärme ca 10 minuter. Köttbullarna ska få fin stekpanna runtom och genomstekta inuti utan att bli brända.

    Skaka pannan så att köttbullarna rullar runt eller använd stekpincett för att vända köttbullarna. Sänk värmen om stekytan blir för mörk.

    Det går bra att steka köttbullarna alltefter man rullar dem om man håller koll så alla blir lagom stekta. Man kan också rulla alla först och steka sen.

    Servera julköttbullarna på julbordet eller till en god lunch tillsammans med t.ex. rödbetskornotto.

    köttbullar steks
    Köttbullar steks.
    färdiga julköttbullar
    Färdiga julköttbullar.

servera Serveringstips:

Servera gärna med rödbetskornsotto eller rödbetssallad och sockerärtor eller haricots verts så blir tallriken färgglad.

glödlampa Tips:

Om du vill ha runda köttbullar så släpp inte ner köttbullarna i stekpannan för då blir de platta. Lägg ner dem försiktigt. Skaka pannan ofta. Det är mera jobb om man vill få dem runda men de blir förstås lika goda även om de blir mer fyrkantiga.

GI GI Tips:

Köttbullarna har lågt GI.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd färsk grädde så är köttbullarna tillsatsfria.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Köttbullarna går bra att frysa och håller sig 3-6 månader. I kylskåp håller de sig minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept |

Kommentarer till Julköttbullar med julkryddor

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till S.Martin ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror det blir bra med lök också! Skriv gärna hur det blev om du provar!
✏️ Skrivet av S.Martin
Hej!
Det är första gången jag testar dessa julköttbullarna och jag tycker de är goda, men saknar nog löken... Kan man ha i lök utan att fördärva den goda smaken?
//S.Martin
💬 Svar till Inga-Lill Andremo ✏️ Skrivet av Susanne
Så bra! Trevligt att höra att det blev lyckat!
✏️ Skrivet av Inga-Lill Andremo
Jättegoda köttbullar med smak av julen,gjorde av ett kilo köttfärs, fasta,runda och fina blev dom också.