Julköttbullar med pepparkakskryddor

Mycket goda juliga köttbullar kryddade med ingefära, kanel och nejlikor.
julköttbullar
Goda julköttbullar på bilden serverade med rödbetsmatkornotto och kokta sockerärtor.
Timglas Tid: 40 minuter
Portioner 4 portioner, ca 40 st
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt - Glutenintoleranta kan äta havregryn från "ren havre". Läs på förpackningen.

Gör så här:

  1. Blanda havregryn, potatismjöl, vatten och grädde. Låt stå och dra 10 min.
  2. Under tiden, tillsätt salt, svartpeppar, kanel, ingfära, nejlikor och ägg. Rör ihop allt med en sked.
  3. Tillsätt köttfärsen och blanda till en jämn smet med en sked.
  4. Rulla runda köttbullar antingen med händerna eller använd två matskedar.
  5. Stek köttbullarna, ca 20 st åt gången, i en stekpanna ca 10 minuter på medelhög värme. Man kan om man vill ha lite högre värme först och sedan sänka värmen så att köttbullarna inte blir brända på ytan men väl genomstekta.
  6. Skaka stekpannan då och då så att köttbullarna får en rund stekyta.
julköttbullar steg 1-3
julköttbullar steg 4-6
4. Om man inte vill kladda ner händerna så kan man använda två matskedar och forma runda köttbullar med.

servera Serveringstips:

Servera gärna med rödbetskornsotto eller rödbetssallad och sockerärtor eller haricots verts så blir tallriken färgglad.

glödlampa Tips:

Om du vill ha runda köttbullar så släpp inte ner köttbullarna i stekpannan för då blir de platta. Lägg ner dem försiktigt. Skaka pannan ofta. Det är mera jobb om man vill få dem runda men de blir förstås lika goda även om de blir mer fyrkantiga.

GI GI Tips:

Köttbullarna har lågt GI.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta grädde så är köttbullarna tillsatsfria.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Köttbullarna går bra att frysa och håller sig 3-6 månader. I kylskåp håller de sig minst 5 dygn.

Kommentarer till Julköttbullar med pepparkakskryddor

Skriv en kommentar

besökare Svar till S.Martin penna Skrivet av Susanne
Jag tror det blir bra med lök också! Skriv gärna hur det blev om du provar!
penna Skrivet av S.Martin
Hej!
Det är första gången jag testar dessa julköttbullarna och jag tycker de är goda, men saknar nog löken... Kan man ha i lök utan att fördärva den goda smaken?
//S.Martin
besökare Svar till Inga-Lill Andremo penna Skrivet av Susanne
Så bra! Trevligt att höra att det blev lyckat!
penna Skrivet av Inga-Lill Andremo
Jättegoda köttbullar med smak av julen,gjorde av ett kilo köttfärs, fasta,runda och fina blev dom också.

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept |