⭐ webmaster
Julköttbullar med julkryddor
Mycket goda julköttbullar kryddade med julkryddorna ingefära, kanel och nejlikor som ger extra god julsmak. Kanske låter det konstigt med dessa kryddor i köttbullar men det blir verkligen gott!
Självklart passar även vanliga köttbullar bra till jul, båda recepten är väldigt goda.
Servera gärna julköttbullarna med rödbetskornotto, mycket gott och vackert.
Ingredienser:
- 0,75 dl havregryn
- 1 msk potatismjöl
- 1 dl vatten
- 0,5 dl grädde
- 1 tsk salt
- 3 krm malen svartpeppar
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 0,5 tsk malda nejlikor
- 1 st ägg
- 500 g blandfärs
- eller nötfärs
Gör så här:
-
Mät upp havregryn, potatismjöl, grädde och vatten i en bunke. Blanda. Låt stå och dra 10 minuter.
(Det gör att havregrynen suger upp en del av vätskan så att det blir mer som en gröt.)
- 0,75 dl havregryn
- 1 msk potatismjöl
- 1 dl vatten
- 0,5 dl grädde
-
Tillsätt salt, svartpeppar, kanel, ingefära, nejlikor och ägg. Rör ihop allt med en sked.
- 1 tsk salt
- 3 krm malen svartpeppar
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 0,5 tsk malda nejlikor
- 1 st ägg
-
Tillsätt köttfärsen. Blanda till en jämn smet med en sked.
-
Rulla runda köttbullar antingen med händerna eller använd två matskedar.
-
Hetta upp en stekpanna med smör. Stek köttbullarna på medelvärme ca 10 minuter. Köttbullarna ska få fin stekpanna runtom och genomstekta inuti utan att bli brända.
Skaka pannan så att köttbullarna rullar runt eller använd stekpincett för att vända köttbullarna. Sänk värmen om stekytan blir för mörk.
Det går bra att steka köttbullarna alltefter man rullar dem om man håller koll så alla blir lagom stekta. Man kan också rulla alla först och steka sen.
Servera julköttbullarna på julbordet eller till en god lunch tillsammans med t.ex. rödbetskornotto.
Serveringstips:
Tips & tricks:
GI Tips:
Tips för att undvika tillsatser:
Hållbarhet och förvaring:
| Julmat |
⭐ webmaster
Det är första gången jag testar dessa julköttbullarna och jag tycker de är goda, men saknar nog löken... Kan man ha i lök utan att fördärva den goda smaken?
//S.Martin
⭐ webmaster