Blomkålsgratäng

Mycket god och enkel gratäng med blomkål som är ett bra alternativ till potatis/ris/pasta för den som vill äta färre antal kolhydrater.
blomkålsgratäng
Mycket god blomkålsgratäng!
Timglas Tid: 30 minuter, varav 10 min i ugnen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Ta fram en kastrull, häll i vatten och lite salt och låt koka upp.

    Skär blomkålen i buketter. Lägg i det kokande vattnet låt koka ca 5 minuter.

    Häll av vattnet och lägg över blomkålen i en ugnssäker form.

    (Mängden vatten och salt i kastrullen ska vara ungefär som när man kokar potatis - lagom så att det mesta av blomkålen hamnar i vattnet så att blomkålen blir genomkokt, tänk ca 1 liter vatten och 1 tsk salt till 500 g blomkål för att ha något att utgå från.)

    blomkål skuren i buketter
    Blomkål skuren i buketter.
    blomkål, vatten och salt i kastrull
    Blomkål, vatten och salt i kastrull.
    kokt blomkål i ugnsform
    Kokt blomkål i ugnsform.
  2. Mät upp grädde, salt och potatismjöl i en skål. Pressa ner vitlöken.

    Blanda till en jämn blandning.

    Rör runt ordentligt i botten av skålen precis innan du sedan häller detta över blomkålen.

    grädde, salt, potatismjöl, pressad vitlök
    Grädde, salt, potatismjöl, pressad vitlök.
    gräddblandningen
    Gräddblandningen.
    gräddblandningen hälld över blomkålen
    Gräddblandningen hälld över blomkålen.
  3. Strö över riven ost.

    • 1-2 dl riven ost
    överströdd riven ost
    Överströdd riven ost.
  4. Grädda blomkålsgratängen mitt i ugnen i 225°C i ca 10 minuter, tills den fått lite antydan till färg.

    i ugnen
    I ugnen.
    färdig blomkålsgratäng
    Färdig blomkålsgratäng.

LCHF LCHF Tips:

Man kan även skippa potatismjölet för att få ner kolhydraterna till nära noll.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj färsk vispgrädde och välj en ost utan tillsatser.

byt ut Variationstips:

Ta broccoli istället för blomkål. Koka dem endast 2 minuter.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven blomkålsgratäng håller sig i kylen minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| GI Recept | LCHF | Tillbehör |

Kommentarer till Blomkålsgratäng

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Sven-Erik assergård
Finns det ingen uträknad näringsdeklaration. Mängd kcal, kolhydrater, etc.
💬 Svar till Helene ✏️ Skrivet av Susanne
Nämen vad glad jag blir!! :) Tack snälla för de fina orden! :) Jag använder alltid färsk vispgrädde till allt. Tycker man det är för fett så kan man blanda med vatten. Matlagningsgrädde och andra "light-versioner" är helt onödiga produkter anser jag. Tänk även på att vispgrädde med lång hållbarhet, brukar vara 36%, innehåller tillsatsen karragenan och har en otrevlig bismak av kokt grädde eftersom den grädden värms upp till en högre temperatur. Därför använder jag som sagt alltid färsk vispgrädde. Godast och enklast så tycker jag. :)
✏️ Skrivet av Helene
Förstagångsbesökare : Vilken toppen "kokbok" Blev sittande i 2 timmar och bara förundrade mig över recepten Både ur matsynpunkt och utförande Jag tillhör generationen som lagat mat i många många år Dina recept är både moderna och likt husmanskost. Sååå imponerad
Bara en liten undran : det står grädde ( i de flesta andras recept också ) Vilken grädde menas ?
💬 Svar till Maja ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod! Roligt att du tyckte om den och tack för att du skrev!
✏️ Skrivet av Maja
Tusen tack Susanne, för denna enkla och ljuvligt goda gratäng! Len som sammet......
Jag använde fryst, fin blomkål och Prästost på. Sallad med dressing till. Inget högt blodsocker i kväll!