Blomkålsgratäng
Ingredienser:
- 500 g blomkål
- 2 dl grädde av valfri sort gärna vispgrädde
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk potatismjöl
- 1 klyfta vitlök
- 1-2 dl riven ost
Utrustning:
- 1 st ugnsform
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
-
Ta fram en kastrull, häll i vatten och lite salt och låt koka upp.
Skär blomkålen i buketter. Lägg i det kokande vattnet låt koka ca 5 minuter.
Häll av vattnet och lägg över blomkålen i en ugnssäker form.
(Mängden vatten och salt i kastrullen ska vara ungefär som när man kokar potatis - lagom så att det mesta av blomkålen hamnar i vattnet så att blomkålen blir genomkokt, tänk ca 1 liter vatten och 1 tsk salt till 500 g blomkål för att ha något att utgå från.)
- 500 g blomkål
Blomkål skuren i buketter.
Blomkål, vatten och salt i kastrull.
Kokt blomkål i ugnsform. -
Mät upp grädde, salt och potatismjöl i en skål. Pressa ner vitlöken.
Blanda till en jämn blandning.
Rör runt ordentligt i botten av skålen precis innan du sedan häller detta över blomkålen.
- 2 dl grädde av valfri sort gärna vispgrädde
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk potatismjöl
- 1 klyfta vitlök
Grädde, salt, potatismjöl, pressad vitlök.
Gräddblandningen.
Gräddblandningen hälld över blomkålen. -
Strö över riven ost.
- 1-2 dl riven ost
Överströdd riven ost. -
Grädda blomkålsgratängen mitt i ugnen i 225°C i ca 10 minuter, tills den fått lite antydan till färg.
I ugnen.
Färdig blomkålsgratäng.
Näringsvärden
LCHF Tips
Tips för att undvika tillsatser
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
webmaster
Bara en liten undran : det står grädde ( i de flesta andras recept också ) Vilken grädde menas ?
webmaster
Jag använde fryst, fin blomkål och Prästost på. Sallad med dressing till. Inget högt blodsocker i kväll!
webmaster
webmaster
webmaster
webmaster
webmaster
webmaster
webmaster
Champinjonsoppa
Kycklingfilé med zucchini
Sambal-kotletter
Ugnsstekt kalkonfilé
Blomkålsmos
Blomkålssoppa
Auberginegratäng
Rättikagratäng