| GI Recept | LCHF | Tillbehör |

Blomkålsgratäng

Mycket god och enkel gratäng med blomkål som är ett bra alternativ till potatis/ris/pasta för den som vill äta färre antal kolhydrater.
blomkålsgratäng
Mycket god blomkålsgratäng!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 minuter, varav 10 min i ugnen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Ta fram en kastrull, häll i vatten och lite salt och låt koka upp.

    Skär blomkålen i buketter. Lägg i det kokande vattnet låt koka ca 5 minuter.

    Häll av vattnet och lägg över blomkålen i en ugnssäker form.

    (Mängden vatten och salt i kastrullen ska vara ungefär som när man kokar potatis - lagom så att det mesta av blomkålen hamnar i vattnet så att blomkålen blir genomkokt, tänk ca 1 liter vatten och 1 tsk salt till 500 g blomkål för att ha något att utgå från.)

  2. Mät upp grädde, salt och potatismjöl i en skål. Pressa ner vitlöken.

    Blanda till en jämn blandning.

    Rör runt ordentligt i botten av skålen precis innan du sedan häller detta över blomkålen.

  3. Strö över riven ost.

  4. Grädda blomkålsgratängen mitt i ugnen i 225°C i ca 10 minuter, tills den fått lite antydan till färg.

Beskrivande bilder

blomkål skuren i buketter
1.1. Blomkål skuren i buketter.
blomkål, vatten och salt i kastrull
1.2. Blomkål, vatten och salt i kastrull.
kokt blomkål i ugnsform
1.3. Kokt blomkål i ugnsform.
grädde, salt, potatismjöl, pressad vitlök
2.1. Grädde, salt, potatismjöl, pressad vitlök.
gräddblandningen
2.2. Gräddblandningen.
gräddblandningen hälld över blomkålen
2.3. Gräddblandningen hälld över blomkålen.
överströdd riven ost
3. Överströdd riven ost.
i ugnen
4.1. I ugnen.
färdig blomkålsgratäng
4.2. Färdig blomkålsgratäng.

LCHF LCHF Tips:

Man kan även skippa potatismjölet för att få ner kolhydraterna till nära noll.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj färsk vispgrädde och välj en ost utan tillsatser.

byt ut Variationstips:

Ta broccoli istället för blomkål. Koka dem endast 2 minuter.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven blomkålsgratäng håller sig i kylen minst 5 dygn.