| Fläskkött | GI Recept | Huvudrätter | LCHF |

Sambal-kotletter

Fläskkotletter eller karrékotletter med sambal oelek, grädde och soja i ugn. Mycket enkelt och gott recept. Köttbitarna blir riktigt möra och fina och bara smälter i munnen!
Sambal-kotletter
Benfri karrékotlett serveras med kokt ris och gröna ärtor. Detta recept kräver minimal arbetsinsats och blir mycket gott.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 h och 45 min
Portioner 4 port
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Serveringsförslag:

  • ev. 4 portioner kokt ris
  • ev. ca 300 g ärtor eller andra grönsaker t.ex. sallad
laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.

Utrustning du behöver:

Vintips:

Quara (nr 6551)

Gör så här:

  1. Lägg kotletterna (frysta eller tinade) i en ugnssäker form, inte för stor. Helst ska den vara ungefär så stor som ytan kotletterna tar upp när man lägger dem bredvid varandra.

  2. Mät upp grädde, soja och sambal oelek i en bunke. Blanda.

    Om du tar vispgrädde (vilket jag rekommenderar) kan du ta den större mängden soja. Smaka gärna av så det smakar lagom mycket soja. Smakar det för mycket soja kan man blanda i lite mer grädde.

  3. Häll blandningen över kotletterna. Kotletterna ska täckas av såsen.

    (Tryck gärna ner kotletterna om det behövs så de täcks så mycket som möjligt av såsen. Ös över sås om det behövs så att hela köttytan täcks, annars kan köttet bli bränt.)

  4. Tillaga i mitten av ugnen i 175°C i 90 minuter om kotletterna är frysta. Det räcker med 70 minuter om kotletterna är kylskåpskalla.

  5. Servera med t.ex. kokt ris och grönsaker.

Beskrivande bilder

köttet i en ugnsform
1. Köttet i en ugnsform.
grädde och soja
2.1. Grädde och soja.
tillsätt sambal oelek
2.2. Tillsätt sambal oelek.
grädde, soja, sambal oelek blandat
2.3. Grädde, soja, sambal oelek blandat.
häll såsen över kotletterna
3. Häll såsen över kotletterna.
tillaga i ugnen
4. Tillaga i ugnen.
kotletterna färdiga att serveras
5. Kotletterna färdiga att serveras. (Den mörka färgen på bilden är inte bränt, det är färg från sojan.)

servera Serveringstips:

Servera med kokt ris eller pressad potatis samt grönsaker.

glödlampa Tips:

Tänk på att ta den mindre mängden soja om du tar en mindre fet grädde.

GI GI Tips:

Kotletterna och såsen innehåller inga kolhydrater utan det är tillbehören som påverkar GI-värdet. Välj fullkornsprodukter och ta endast små portioner av bröd, ris och potatis.

LCHF LCHF Tips:

Servera inte med ris utan istället med t.ex. kokt blomkål, broccoli eller bara sallad.

byt ut Variationstips:

Byt ut kotletterna mot fläskfilé i skivor. Det går även bra med kycklingfilé, se recept.

planera Planeringstips:

Det går utmärkt att göra dubbel sats! Du kan också förbereda detta och låta stå i kylen före du sätter in det i ugnen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven mat i kylen. Håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Hasse  
Otroligt god och enkel rätt, som vi brukar avnjuta på söndagarna.
Men vi brukar öka på till 5 dl vispgrädde, 4 msk soja och 1,5 tsk Sambal Oelek.
Dessutom blir det extra gott om man tillsätter en burk (avrunna) hela champinjoner innan man sätter in formen i ugnen.
Sätter man formen i nedre delen av ugnen behövs heller ingen folie.
 svar  Svar till  Lisa    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tiden 90 minuter är för frysta kotletter, annars räcker det med 70 minuter. (Det står i receptet, men kanske bör förtydligas.) Tack för att du delar med dig av dina tips! :)
   kommentar  Skrivet av  Lisa  
Älskar den här rätten. Jag brukar sätta folie över köttet mot slutet så det inte ska brännas. Sen kokar jag upp såsen i en kastrull och tillsätter maizena så den blir lite tjockare. Brukar servera potatisgratäng till och det blir supergott :) Men någon som vet hur länge man ska ha den i ugnen om man har frysta kotletter?
 svar  Svar till  Sussi Bolin    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Trevligt! :)
   kommentar  Skrivet av  Sussi Bolin  
Det blev jättegott! Köttet smälte i munnen! :-)
 svar  Svar till  JelenaNelly    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Den blir väldigt mörk i färgen men det har aldrig blivit bränt. Det sjunker ner när det är klart. Det låter som det borde bli bra! Skriv gärna och berätta! :)
   kommentar  Skrivet av  JelenaNelly  
har dem precis i ugnen, men jag vet inte vad som gick fel...hos dig verkar grädden ha "dunstat" bort, men hos mig blev den bara högre och bränt(som det ser ut just nu)?? den luktar gott iaf :)
 svar  Svar till  inger    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag använder alltid vispgrädde men det har hänt att det skurit sig några gånger, sedan när det svalnar har det blivit bra igen. Så jag har också funderat på det. Jag har läst mig till att det beror på att det blir för varmt när vätskan separerar från fettmolekylerna. Så troligtvis bör man sänka graderna i ugnen något eller att man tar ut köttet tidigare. Är köttet färskt eller tinat räcker 70 minuter.
   kommentar  Skrivet av  inger  
Detta är mycket gott men varför skär sig grädden varje gång oavsett vilken grädde jag använder?
 svar  Svar till  Fred    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för tipset! Jag provade också med vitlök senast och det blev väldigt gott, kan tänka mig att svamp också blir det!

Skriv och läs alla 78 kommentarer