Sambal-kotletter
Fläskkotletter eller karrékotletter med sambal oelek, grädde och soja i ugn. Mycket enkelt och gott recept. Köttbitarna blir riktigt möra och fina och bara smälter i munnen!

Tid: 1 h och 45 min
Mängd: 4 port
Ingredienser:
- 1 kg (ca 4 st) karrékotletter (med eller utan ben)
- eller 1 kg fläskkotletter (med eller utan ben)
- 3 dl vispgrädde (eller annan sort)
- 2-3 msk soja (äkta, t.ex. Druvan, Mrs Cheng)
- 1 tsk sambal oelek
Serveringsförslag:
Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.
Utrustning:
- 1 st ugnsform ca 20x30 cm
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 1 timmar och 30 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per portion (336 g): 799 kcal, 5 g kolhydrater, 63 g fett, 55 g protein
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Serveringstips
Servera med kokt ris eller pressad potatis samt grönsaker.
Tips & tricks
Tänk på att ta den mindre mängden soja om du tar en mindre fet grädde.
GI Tips
Kotletterna och såsen innehåller inga kolhydrater utan det är tillbehören som påverkar GI-värdet. Välj fullkornsprodukter och ta endast små portioner av bröd, ris och potatis.
LCHF Tips
Servera inte med ris utan istället med t.ex. kokt blomkål, broccoli eller bara sallad.
Variationstips
Byt ut kotletterna mot fläskfilé i skivor. Det går även bra med kycklingfilé, se recept.
Planeringstips
Det går utmärkt att göra dubbel sats! Du kan också förbereda detta och låta stå i kylen före du sätter in det i ugnen.
Hållbarhet och förvaring
Förvara överbliven mat i kylen. Håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa.
️ Skrivet av
Varför skär såsen sej, gjorde precis som ditt recept❤️
️ Skrivet av
Superenkelt supergott!
️ Skrivet av
Tinade kotletter ska inte ligga så länge, ta ut efter 50 minuter. Såsen blir godare om du lägger i créme fraiche och grädde 50/50. Frysta tjocka kotletter ska angiven tid. Ta ut och kolla i tid, annars blir det torrt eller kremerat.
️ Skrivet av
Ta ut dom tidigare. Annars stannar dom på 90-100 grader!
️ Skrivet av
Brukar alltid pressa i två vitlöksklyftor och även blanda creme fraiche med grädde, brukar höja rätten lite extra.