Sambal-kotletter




Ingredienser:
- 1 kg (ca 4 st) karrékotletter (med eller utan ben)
- eller 1 kg fläskkotletter (med eller utan ben)
- 3 dl vispgrädde (eller annan sort)
- 2-3 msk soja (äkta, t.ex. Druvan, Mrs Cheng)
- 1 tsk sambal oelek
Serveringsförslag:

Utrustning:
- 1 st ugnsform ca 20x30 cm
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 1 timmar och 30 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Lägg kotletterna (frysta eller tinade) i en ugnssäker form, inte för stor. Helst ska den vara ungefär så stor som ytan kotletterna tar upp när man lägger dem bredvid varandra.
- 1 kg (ca 4 st) karrékotletter (med eller utan ben)
- eller 1 kg fläskkotletter (med eller utan ben)
Köttet i en ugnsform. - 1 kg (ca 4 st) karrékotletter (med eller utan ben)
-
Mät upp grädde, soja och sambal oelek i en bunke. Blanda.
Om du tar vispgrädde (vilket jag rekommenderar) kan du ta den större mängden soja. Smaka gärna av så det smakar lagom mycket soja. Smakar det för mycket soja kan man blanda i lite mer grädde.
- 3 dl vispgrädde (eller annan sort)
- 2-3 msk soja (äkta, t.ex. Druvan, Mrs Cheng)
- 1 tsk sambal oelek
Grädde och soja. Tillsätt sambal oelek. Grädde, soja, sambal oelek blandat. -
Häll blandningen över kotletterna. Kotletterna ska täckas av såsen.
(Tryck gärna ner kotletterna om det behövs så de täcks så mycket som möjligt av såsen. Ös över sås om det behövs så att hela köttytan täcks, annars kan köttet bli bränt.)
Häll såsen över kotletterna. -
Tillaga i mitten av ugnen i 175°C i 90 minuter om kotletterna är frysta. Det räcker med 70 minuter om kotletterna är kylskåpskalla.
Tillaga i ugnen. -
Servera med t.ex. kokt ris och grönsaker.
Kotletterna färdiga att serveras. (Den mörka färgen på bilden är inte bränt, det är färg från sojan.)
Serveringstips:
Servera med kokt ris eller pressad potatis samt grönsaker.
Tips:
Tänk på att ta den mindre mängden soja om du tar en mindre fet grädde.
GI Tips:
Kotletterna och såsen innehåller inga kolhydrater utan det är tillbehören som påverkar GI-värdet. Välj fullkornsprodukter och ta endast små portioner av bröd, ris och potatis.
LCHF Tips:
Servera inte med ris utan istället med t.ex. kokt blomkål, broccoli eller bara sallad.
Variationstips:
Byt ut kotletterna mot fläskfilé i skivor. Det går även bra med kycklingfilé, se recept.
Planeringstips:
Det går utmärkt att göra dubbel sats! Du kan också förbereda detta och låta stå i kylen före du sätter in det i ugnen.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara överbliven mat i kylen. Håller sig minst 5 dygn. Går även att frysa.
| Fläskkött | GI Recept | Huvudrätter | LCHF |