| Huvudrätter | Nyårsrecept | Tillbehör |

Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är en klassisk rätt där potatisen tillagas i ugn. Potatisarna blir både vackra och får en underbar smak.
Hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis - potatis i ugn.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 10 minuter varav 45 minuter i ugnen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Skala potatisen.

    Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.

  2. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Använd gärna bakplåtspapper så slipper du diska.

  3. Bred på smör på varje potatis. Det går lätt om smöret är rumsvarmt.

  4. Ställ in potatisen mitt i ugnen i 225°C i 25 minuter.

  5. Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna. Strö på salt och ströbröd.

  6. Ställ in potatisen i ugnen igen och baka ytterligare minst 20 minuter eller tills den är mjuk, känn med en provsticka.

    (Oftast tar det drygt en timme (totalt tid) innan potatisen är klar. Tiden det tar beror på potatisarnas storlek och sort.)

Beskrivande bilder

skär potatisen i en träsked
1. Skär potatisen i en träsked.
potatis i ugnsform
2. Potatis i ugnsform.
bred smör på varje potatis
3.1. Bred smör på varje potatis.
smör på all potatis
3.2. Smör på all potatis.
potatisen i ugnen
4. Potatisen i ugnen.
bred smör på potatisen
5.1. Bred smör på potatisen.
salt och ströbröd på potatisen
5.2. Salt och ströbröd på potatisen.
hasselbackspotatisen i ugnen igen
6.1. Hasselbackspotatisen i ugnen igen.
färdig hasselbackspotatis
6.2. Färdig hasselbackspotatis.

glödlampa Tips:

Att göra Hasselbackspotatis innebär totalt ungefär lika mycket jobb som att göra klyftpotatis. Fördelen är att du inte behöver röra om under tillagningen, så du riskerar inte att ha sönder potatisen och alla blir lika tillagade, förutsatt att de är jämnstora. Att Hasselbackspotatisarna dessutom är fina att titta på är något som kan höja nivån på de flesta rätter.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta smör och inte flytande margarin som innehåller alla möjliga tillsatser. Det blir godare och nyttigare med smör. Bregott fungerar också.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Eva    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag har skrivit smör ELLER flytande margarin, sedan har jag skrivit att jag rekommenderar smör. Jag ser det som en upplysning att man kan använda flytande margarin, men att jag rekommenderar smör. Dels är det ju inte säkert man har smör hemma och dels kanske inte alla bryr sig om tillsatserna så jag tycker det är bra att skriva flera alternativ i recepten.
   kommentar  Skrivet av  Eva  
Hej! Varför skriver du flytande margarin i receptet och
som tips avråder du flytande margarin som innehåller alla möjliga tillsatser?!?!?!?!
Är detta total förvirring?
 svar  Svar till  Jerry    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för tipset! Kul att du gillar min blogg!
   kommentar  Skrivet av  Jerry  
Hej!

Tack för en trevlig och bra blogg.
När det gäller hasselbackspotatis blir den bättre och godare om man låter bli att skala potatisen. Tycker jag!
 svar  Svar till  Anna    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vad roligt att höra! :) Tack snälla du! :)

Skriv och läs alla 72 kommentarer