Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är en klassisk rätt där potatisen tillagas i ugn. Man skär skivor genom halva potatisen, har på smör och ströbröd. Potatisarna blir spröda och himmelskt goda och dessutom vackra att se på. En riktigt lyxig potatisrätt!
Hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis - potatis med spröda skivor.
Timglas Tid: 1 timme och 10 minuter varav 45 minuter i ugnen
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion : 203 kcal

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Tillaga hasselbackspotatis så här:

  1. Skala potatisen.

    Ta fram smöret så det blir rumsvarmt.

  2. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom.

    Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.

    skär potatisen i en träsked
    Skär potatisen i en träsked.
  3. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form.

    Använd gärna bakplåtspapper så slipper du diska.

    potatis i ugnsform
    Potatis i ugnsform.
  4. Bred på smör på varje potatis.

    (Det går lätt om smöret är rumsvarmt.)

    bred smör på varje potatis
    Bred smör på varje potatis.
    smör på all potatis
    Smör på all potatis.
  5. Ställ in potatisen mitt i ugnen i 225°C i 25 minuter.

    potatisen i ugnen
    Potatisen i ugnen.
  6. Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna.

    Strö på salt och ströbröd.

    bred smör på potatisen
    Bred smör på potatisen.
    salt och ströbröd på potatisen
    Salt och ströbröd på potatisen.
  7. Ställ in potatisen i ugnen igen och baka ytterligare minst 20 minuter eller tills den är mjuk, känn med en provsticka.

    (Oftast tar det drygt en timme (totalt tid) innan potatisen är klar. Tiden det tar beror på potatisarnas storlek och sort.)

    hasselbackspotatisen i ugnen igen
    Hasselbackspotatisen i ugnen igen.
    färdig hasselbackspotatis
    Färdig hasselbackspotatis.

glödlampa Tips:

Att göra Hasselbackspotatis innebär totalt ungefär lika mycket jobb som att göra klyftpotatis. Tricket är att skära skårorna med hjälp av en träsked, utan den är det lätt att man skär rakt igenom potatisen. Att Hasselbackspotatisarna dessutom är fina att titta på är något som kan höja nivån på de flesta rätter.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta smör och inte flytande margarin som innehåller alla möjliga tillsatser. Det blir godare och nyttigare med smör. Bregott fungerar också.

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Nyårsrecept | Tillbehör |

Kommentarer till Hasselbackspotatis

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Lotta
Om man blandar i finriven ost i ströbrödet, så blir potatisen ännu godare
✏️ Skrivet av Henrik
Hej! Gillar denna sida starkt. Så fort jag behöver ett recept går jag hit först. Tack för bra recept och informationen som finns på denna sida.

Hasselbackspotatisen blev mkt lyckad! Hela familjen åt den, vilket är ett mkt bra betyg. :)
💬 Svar till Eva ✏️ Skrivet av Susanne
Jag har skrivit smör ELLER flytande margarin, sedan har jag skrivit att jag rekommenderar smör. Jag ser det som en upplysning att man kan använda flytande margarin, men att jag rekommenderar smör. Dels är det ju inte säkert man har smör hemma och dels kanske inte alla bryr sig om tillsatserna så jag tycker det är bra att skriva flera alternativ i recepten.
✏️ Skrivet av Eva
Hej! Varför skriver du flytande margarin i receptet och
som tips avråder du flytande margarin som innehåller alla möjliga tillsatser?!?!?!?!
Är detta total förvirring?
💬 Svar till Jerry ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Kul att du gillar min blogg!