Hasselbackspotatis




Ingredienser:
- 8 st (ca 600 g) jämnstora potatisar
- ca 2-3 msk (ca 25-40 g) smör
- eller flytande margarin
- 0,5 tsk salt
- 0,5 dl ströbröd

Tillaga hasselbackspotatis så här:
-
Skala potatisen.
Ta fram smöret så det blir rumsvarmt.
- 8 st (ca 600 g) jämnstora potatisar
-
Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom.
Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.
Skär potatisen i en träsked. -
Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form.
Använd gärna bakplåtspapper så slipper du diska.
Potatis i ugnsform. -
Bred på smör på varje potatis.
(Det går lätt om smöret är rumsvarmt.)
- ca 2-3 msk (ca 25-40 g) smör
- eller flytande margarin
Bred smör på varje potatis. Smör på all potatis. - ca 2-3 msk (ca 25-40 g) smör
-
Ställ in potatisen mitt i ugnen i 225°C i 25 minuter.
Potatisen i ugnen. -
Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna.
Strö på salt och ströbröd.
Bred smör på potatisen. Salt och ströbröd på potatisen. -
Ställ in potatisen i ugnen igen och baka ytterligare minst 20 minuter eller tills den är mjuk, känn med en provsticka.
(Oftast tar det drygt en timme (totalt tid) innan potatisen är klar. Tiden det tar beror på potatisarnas storlek och sort.)
Hasselbackspotatisen i ugnen igen. Färdig hasselbackspotatis.
Tips:
Att göra Hasselbackspotatis innebär totalt ungefär lika mycket jobb som att göra klyftpotatis. Tricket är att skära skårorna med hjälp av en träsked, utan den är det lätt att man skär rakt igenom potatisen. Att Hasselbackspotatisarna dessutom är fina att titta på är något som kan höja nivån på de flesta rätter.
Tips för att undvika tillsatser:
Använd äkta smör och inte flytande margarin som innehåller alla möjliga tillsatser. Det blir godare och nyttigare med smör. Bregott fungerar också.
| Huvudrätter | Nyårsrecept | Tillbehör |
/Pralen
Kollade upp receptet och tack för bra hjälp att få till ingredienserna. Självklart smör när du gör god Hasselbackspotatis: smält på spisen om du har bråttom och blanda i en klick kalt smör i det smälta så blir det hela rumstempererat snabbt ;-) Dock vill jag utlysa en varning om bakplåtspappret! I receptet står att potatisen ska bakas med en temperatur på 225C grader och bakplåtspapper tål max 220C. Skippa pappret och orka diska. Pappret innehåller plaster som smälter och det vill du inte äta. Dessutom:
Sänk tempen till 200 grader kör utan papper och smörj formen med olivolja och vänta några minuter extra så blir potatisen ännu godare. Det blir ingen större diskning ändå med lite Yes först och superduper diskmaskinstablett i diskmaskinen och du har livet i behåll! Tänk på hälsan och var kritisk! Smaklig spis!