Rostbiff - Engelsk och fransk




Ingredienser:
- 1-1,5 kg rostbiff
- eller 1-1,5 kg fransyska
- 1,5 tsk salt
- svartpeppar
Enkel gräddsås eller rödvinssås:
- skyn i ugnsformen
- 1-2 dl grädde
- eller 1-2 dl rött matlagningsvin
- 1-2 msk kalvfond
- ev. 1-2 msk idealmjöl


Utrustning:
- köttermometer
- ugnsform i samma storlek som köttbiten eller något större
Ugn:
- 125 °C i mitten av ugnen med över- och undervärme (Ungefärlig tid: ca 60 minuter per kilo kött)
Så här tillagar du rostbiff i ugnen:
-
Om du vill använda skyn till sås är det viktigt att välja en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort.
Salta och peppra i lite grann i ugnsformen. Lägg i köttbiten och salta och peppra runtom.
- 1-1,5 kg rostbiff
- eller 1-1,5 kg fransyska
- 1,5 tsk salt
- svartpeppar
Salt och peppar. Köttet i formen. Kryddat kött. - 1-1,5 kg rostbiff
-
Stick i en köttermometer med spetsen i mitten av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen.
Stick in en stektermometer. Spetsen i mitten. -
Fransk rostbiff: Sätt ugnen på 125°C och stek till termometern visar 65°C (eller den temperatur du föredrar se tips nedan), ca 1,5 timmar för 1 kg kött.
Engelsk rostbiff: Sätt ugnen på 175°C och stek till termometern visar 65°C (eller den temperatur du föredrar se tips nedan), ca 60 minuter för 1 kg kött.
Steken i nedre delen av ugnen. -
När köttet nått den temperatur du vill ha, prova gärna att sticka i termometern på något mer ställe i köttbiten när du tar ut den för att kontrollera att det är ungefär samma temperatur (ibland kan det hända att man missat mitten av köttbiten med termometern och då kanske man behöver ställa in köttbiten en stund till i ugnen).
När köttet är klart, ta ut ur ugnen och låt svalna, minst en halvtimme, men gärna ett par timmar. Skär sedan upp rostbiffen antingen ljummen eller kall. När rostbiffen är kall är det lättare att skära tunna skivor och det rinner mindre köttsaft.
Färdiglagad rostbiff. Avsvalnad rostbiff. Uppskuren i skivor. -
Enkel gräddsås eller rödvinssås: Du kan göra sås på skyn genom att blanda skyn med grädde eller rött vin och kalvfond. Smaka av. Späd ev. med vatten. Vill du ha tjockare sås kan du vispa ner idealmjöl eller göra en redning med vetemjöl. Låt koka upp under vispning, sänk värmen och låt småkoka 1-2 minuter.
- 1-2 dl rött matlagningsvin
- skyn i ugnsformen
- 1-2 dl grädde
- eller 1-2 dl rött matlagningsvin
- 1-2 msk kalvfond
- ev. 1-2 msk idealmjöl
Skyn. Skyn blandad med grädde och kalvfond. Färdig gräddsås. -
Servera köttet med såsen och t.ex. kokt potatis och grönsaker.
Rostbiffen serverad.
Sås:
Serveringstips:
Servera med ris, potatis, hasselbackspotatis eller potatissallad samt en grönsallad och någon sås.
Tips:
Följande innertemperaturer gäller för rostbiff:
- 55°C: blodig
- 60°C: rosa med röd kärna
- 65°C: lätt rosa
- 70°C: välstekt
GI Tips:
Ät gärna kall rostbiff med keso och grönsaker.
Hållbarhet och förvaring:
Rostbiff går bra att frysa in och då håller den sig minst 6 månader. Den håller sig också bra i kylen minst 5 dygn. Tänk på att inte värma rostbiffen för hårt i mikron. Den blir då torr och tråkig eftersom den blir typ kokt och den är ju redan lagom tillagad. Det bästa om man vill ha allt på en tallrik är att värma tillbehören t.ex. sås och potatis så de är varma först och sedan lägger man på rostbiffen och kör en kort stund så den blir ljummen (eller också äter man den helt kall).
| GI Recept | Huvudrätter | LCHF | Nötkött |
ROSTBIFF TOG 125GR.
ÄVEN TACK FÖR ALLA LÄTTFATTADE RECEPT DU HAR MED BRA BILDER
MVH INGA-LILL