Rostbiff - Engelsk och fransk

💬 41 kommentarer
Klassiskt recept på engelsk och fransk rostbiff. Det tar lite tid i ugnen men kräver nästan inget jobb. Observera att man kan tillaga de flesta hela benfria köttbitar (på helst minst 1 kg) av nöt som maträtten rostbiff och inte bara själva styckdelen rostbiff (kan vara förvirrande)! Det går alltså bra att tillaga rostbiff även av fransyska, nötstek och innanlår! Tänk på att ju lägre ugnstemperatur desto saftigare kött men desto längre tid tar det i ugnen.
Rostbiff
Rostbiffen på bilden är stekt till innertemperaturen 60°C och snittytan är rosa med röd kärna. Köttet är mycket saftigt och gott!
Timglas Tid: 3 timmar varav 10 minuters jobb
Portioner 6-10 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Enkel gräddsås eller rödvinssås:

laktosfritt Laktosfritt - Gör såsen utan grädde eller välj laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt - Gör såsen utan mjöl.

Utrustning:

Ugn:

  • 125 °C i mitten av ugnen med över- och undervärme (Ungefärlig tid: ca 60 minuter per kilo kött)

Så här tillagar du rostbiff i ugnen:

  1. Om du vill använda skyn till sås är det viktigt att välja en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort.

    Salta och peppra i lite grann i ugnsformen. Lägg i köttbiten och salta och peppra runtom.

    salt och peppar
    Salt och peppar.
    köttet i formen
    Köttet i formen.
    kryddat kött
    Kryddat kött.
  2. Stick i en köttermometer med spetsen i mitten av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen.

    stick in en stektermometer
    Stick in en stektermometer.
    spetsen i mitten
    Spetsen i mitten.
  3. Fransk rostbiff: Sätt ugnen på 125°C och stek till termometern visar 65°C (eller den temperatur du föredrar se tips nedan), ca 1,5 timmar för 1 kg kött.

    Engelsk rostbiff: Sätt ugnen på 175°C och stek till termometern visar 65°C (eller den temperatur du föredrar se tips nedan), ca 60 minuter för 1 kg kött.

    steken i nedre delen av ugnen
    Steken i nedre delen av ugnen.
  4. När köttet nått den temperatur du vill ha, prova gärna att sticka i termometern på något mer ställe i köttbiten när du tar ut den för att kontrollera att det är ungefär samma temperatur (ibland kan det hända att man missat mitten av köttbiten med termometern och då kanske man behöver ställa in köttbiten en stund till i ugnen).

    När köttet är klart, ta ut ur ugnen och låt svalna, minst en halvtimme, men gärna ett par timmar. Skär sedan upp rostbiffen antingen ljummen eller kall. När rostbiffen är kall är det lättare att skära tunna skivor och det rinner mindre köttsaft.

    färdiglagad rostbiff
    Färdiglagad rostbiff.
    avsvalnad rostbiff
    Avsvalnad rostbiff.
    rostbiff uppskuren i skivor
    Uppskuren i skivor.
  5. Sås:

  6. Enkel gräddsås eller rödvinssås: Du kan göra sås på skyn genom att blanda skyn med grädde eller rött vin och kalvfond. Smaka av. Späd ev. med vatten. Vill du ha tjockare sås kan du vispa ner idealmjöl eller göra en redning med vetemjöl. Låt koka upp under vispning, sänk värmen och låt småkoka 1-2 minuter.

    skyn
    Skyn.
    skyn blandad med grädde och kalvfond
    Skyn blandad med grädde och kalvfond.
    färdig gräddsås
    Färdig gräddsås.
  7. Servera köttet med såsen och t.ex. kokt potatis och grönsaker.

    rostbiffen serverad
    Rostbiffen serverad.

servera Serveringstips:

Servera med ris, potatis, hasselbackspotatis eller potatissallad samt en grönsallad och någon sås.

glödlampa Tips & tricks:

Följande innertemperaturer gäller för rostbiff:
  • 55°C: blodig
  • 60°C: rosa med röd kärna
  • 65°C: lätt rosa
  • 70°C: välstekt

GI GI Tips:

Ät gärna kall rostbiff med keso och grönsaker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rostbiff går bra att frysa in och då håller den sig minst 6 månader. Den håller sig också bra i kylen minst 5 dygn. Tänk på att inte värma rostbiffen för hårt i mikron. Den blir då torr och tråkig eftersom den blir typ kokt och den är ju redan lagom tillagad. Det bästa om man vill ha allt på en tallrik är att värma tillbehören t.ex. sås och potatis så de är varma först och sedan lägger man på rostbiffen och kör en kort stund så den blir ljummen (eller också äter man den helt kall).

Se även dessa recept

| GI | Huvudrätter | LCHF | Nötkött |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Hannes
Du skar din rostbiff på fel håll. Skär emot fibrerna så smakar det saftigare och upplevs mörare.
✏️ Skrivet av INGA-LILL FRISK
HEJ! VILL TACKA FÖR EN UNDERBAR SAFTIG LÄTTLAGAD
ROSTBIFF TOG 125GR.
ÄVEN TACK FÖR ALLA LÄTTFATTADE RECEPT DU HAR MED BRA BILDER
MVH INGA-LILL
✏️ Skrivet av Anja
Åh så gott det blev! Jag gjorde den Franska rostbiffen idag på en bit Rostbiff på ca 1,4kg. Jag satte in den i en kall ugn, lät köttet tillagas medan ugnen fick upp sin temperatur på 125 grader. Innertemp på köttet var 65 grader och gud så perfekt rosa den var! Köttet är så mört att det smälter i munnen på en. Tack för detta underbara tips, jag kommer göra detta fler gånger om jag hittar en billig nötbit :D fungerar detta på karrékotlett i bit också? Som man gör pulled pork på?
✏️ Skrivet av Axel
Det gör ju lite ont i både kropp och själ att se hur ni skurit köttet precis längs med fibrerna och således förstört vad som kunnat bli en fin rostbiff. Vänligen beakta detta i fortsättningen för allas trevnad och välmående.
✏️ Skrivet av K-G
Kan man använda fruset kött om det tinat till rumstemperatur