Rostbiff - Engelsk och fransk
Klassiskt recept på engelsk och fransk rostbiff. Det tar lite tid i ugnen men kräver nästan inget jobb. Observera att man kan tillaga de flesta hela benfria köttbitar (på helst minst 1 kg) av nöt som maträtten rostbiff och inte bara själva styckdelen rostbiff (kan vara förvirrande)! Det går alltså bra att tillaga rostbiff även av fransyska, nötstek och innanlår! Tänk på att ju lägre ugnstemperatur desto saftigare kött men desto längre tid tar det i ugnen.
Tid: 3 timmar varav 10 minuters jobb
6-10 portioner
Ingredienser:
- 1-1,5 kg rostbiff
- eller 1-1,5 kg fransyska
- ca 1 tsk salt
- ca 2 krm svartpeppar
Enkel gräddsås eller rödvinssås:
- skyn i ugnsformen
- 1-2 dl vispgrädde eller annan grädde
- eller 1-2 dl rött matlagningsvin
- 1-2 msk kalvfond
- ev. 1-2 msk idealmjöl
Laktosfritt - Gör såsen utan grädde eller välj laktosfri grädde.
Glutenfritt - Gör såsen utan mjöl.
Utrustning:
- köttermometer
- ugnsform i samma storlek som köttbiten eller något större
Ugn:
- 125 °C i mitten av ugnen med över- och undervärme (Ungefärlig tid: ca 60 minuter per kilo kött)
Så här tillagar du rostbiff i ugnen:
Näringsvärden
Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (143 g): 204 kalorier, 1 g kolhydrater, 11 g fett, 27 g protein, 0 g fibrer
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Serveringstips
Servera med ris, potatis, hasselbackspotatis eller potatissallad samt en grönsallad och någon sås.
Tips & tricks
Följande innertemperaturer gäller för rostbiff:
- 55°C: blodig
- 60°C: rosa med röd kärna
- 65°C: lätt rosa
- 70°C: välstekt
GI Tips
Ät gärna kall rostbiff med keso och grönsaker.
Hållbarhet och förvaring
Rostbiff går bra att frysa in och då håller den sig minst 6 månader. Den håller sig också bra i kylen minst 5 dygn. Tänk på att inte värma rostbiffen för hårt i mikron. Den blir då torr och tråkig eftersom den blir typ kokt och den är ju redan lagom tillagad. Det bästa om man vill ha allt på en tallrik är att värma tillbehören t.ex. sås och potatis så de är varma först och sedan lägger man på rostbiffen och kör en kort stund så den blir ljummen (eller också äter man den helt kall).
️ Skrivet av
Du skar din rostbiff på fel håll. Skär emot fibrerna så smakar det saftigare och upplevs mörare.
️ Skrivet av
HEJ! VILL TACKA FÖR EN UNDERBAR SAFTIG LÄTTLAGAD
ROSTBIFF TOG 125GR.
ÄVEN TACK FÖR ALLA LÄTTFATTADE RECEPT DU HAR MED BRA BILDER
MVH INGA-LILL
ROSTBIFF TOG 125GR.
ÄVEN TACK FÖR ALLA LÄTTFATTADE RECEPT DU HAR MED BRA BILDER
MVH INGA-LILL
️ Skrivet av
Åh så gott det blev! Jag gjorde den Franska rostbiffen idag på en bit Rostbiff på ca 1,4kg. Jag satte in den i en kall ugn, lät köttet tillagas medan ugnen fick upp sin temperatur på 125 grader. Innertemp på köttet var 65 grader och gud så perfekt rosa den var! Köttet är så mört att det smälter i munnen på en. Tack för detta underbara tips, jag kommer göra detta fler gånger om jag hittar en billig nötbit :D fungerar detta på karrékotlett i bit också? Som man gör pulled pork på?
️ Skrivet av
Det gör ju lite ont i både kropp och själ att se hur ni skurit köttet precis längs med fibrerna och således förstört vad som kunnat bli en fin rostbiff. Vänligen beakta detta i fortsättningen för allas trevnad och välmående.
️ Skrivet av
Kan man använda fruset kött om det tinat till rumstemperatur