Lägg ihop köttet och linda in det i skinkbitar eller bacon. Om inte skinkbitarna räcker runt gör det inget utan lägg dem omlott bara så de håller ihop köttet.
Lägg det inlindade köttet i en ugnsform som är ungefär lika stor som köttbiten. Detta för att du ska kunna använda stekspadet till en sås. Har man för stor ugnsform så bränns stekspadet vid.
Lägg köttet med skåran uppåt. Sätt i en stektermometer med spetsen i mitten av köttet (ej i skåran) och stek i nedre delen av ugnen i 125°C tills köttet nått en innertemperatur på 70 grader. Detta tar 2-3 timmar.
Stek köttet i ugnen.
Ta ut köttet och låt det stå och svalna i minst en timme innan du skär upp det.
Under tiden gör du den ugnsstekta potatisen och såsen.
Låt köttet vila. Denna köttbit är inlindad i bacon.Så här ser köttbiten ut inlindad i lufttorkad skinka.
Gör den ugnsstekta potatisen. Skala morötter och ev rödbetor. Skär i potatis och rödbetor i klyftor och morötter i bitar. Häll olivolja i en ugnsform. Lägg i potatis, morötter och rödbetor. Salta.
Stek mitt i ugnen i 225°C i ca 45 minuter. Ta ut efter halva tiden och rör om, häll på lite olivolja, salta och strö över timjan.
När det är ca 15 minuter kvar så kan du göra såsen och skära upp köttet.
Potatis och morötter i olika färger.Färdigstekt (det är blåa morötter som ser svarta ut).
Vispa ut mjölet med ½ dl av stekspadet. Späd med resten av stekspadet och vattnet. Låt koka upp. Smaksätt med salt efter behag och balsamvinäger och ev. mer vatten.
Börja 4 timmar innan gästerna kommer med att göra i ordning köttet och ställa in det i ugnen. När köttet börjar bli klart så gör du i ordning potatis, morötter och ev. rödbetor så att du kan ställa in det i ugnen när köttet är klart. Det bör vara senast 45 min innan gästerna kommer. Om potatisen blir klar för tidigt, sänk ungstemperaturen till ca 100 grader.
15 min innan gästerna kommer skär du upp köttet och gör såsen.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Jonas
️ Skrivet av Susanne
Du menar fläskhare? Fläskhare är ett annat namn för benfri kotlettrad, googla så får du se.😊 Fläskkarré och karré är samma sak men det är inget som finns med i detta recept.
️ Skrivet av Jonas
Brukar sällan påpeka stavfel men nu blev felet högst nödsamtal. I början har du skrivit fläskkarré där jag tror det ska vara karré😀😁
️ Skrivet av Nina
Succé! Vi bjöd några vänner på det här och alla var överrens om att det var det godaste de ätit på länge!!! (Kan berätta att det fungerar även utmärkt med skinkstek och bacon som alternativ - vi fick inte tag i kotlettrad och glömde köpa skinkan :-)
Rotfruktspannan kommer vi göra till många andra sorters måltider i fortsättningen! Tack för användbart recept!
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till mini: Det är gott när det svalnat, lite ljummet. Det går att äta kallt också, men annars kan man värma lite i mikron. Det är en smaksak.