| Huvudrätter | Nötkött |

Helstekt entrecôte

Enkelt och gott är detta recept på helstekt entrecôte.
helstekt entrecote
Helstekt entrecote passar bra som huvudrätt. Enkelt recept som passar bra till potatis eller ris samt sås.
Timglas Tid: ca 1 timme 45 min varav 1 ½ timme i ugnen
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Skysås:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Vintips:

Château de Saint Cosme (nr 74503)

Gör så här:

Gnid in kryddorna med hjälp av oljan runt om köttbiten. Lägg köttbiten i en form som är ungefär lika stor som köttbiten.

Stick in en köttermometer med spetsen så den hamnar i mitten av köttbiten.

Stek i nedre av delen i ugnen i en ugnstemperatur 125 - 150°C. Stek till termometern i köttet visar 60°C för medium eller 68°C för välstekt. Medium rekommenderas. Det tar ungefär 2-3 timmar. (En lägre ugnstemperatur tar längre tid men ger saftigare kött så om du har tid välj helst 125°C.)

Ta ut köttet från ugnen och lägg aluminiumfolie över och låt svalna och vila minst 30 minuter, gärna en timme innan köttet skärs upp och serveras. (Detta gör att köttet blir saftigare, skär man upp köttet direkt från ugnen rinner massor av köttsaft ur.)

Sås: Blanda köttspad, balsamvinäger, honung, kalvfond och rödvin. Låt koka upp och småkoka 1-2 minuter. Smaka av!

uppskuren entrecote
Skär upp entrecoten när den svalnat lite.
skysås recept
God skysås blir det med receptet. Om du tycker den blir stark kan man alltid tillsätta lite grädde.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Siw    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det är förvisso en syrlig sås men ja det är snålt tilltaget. Jag har det här receptet uppskrivet på min lista för att göra igen och förbättra det och då ska jag även se till att det blir lagom mängd sås.
   kommentar  Skrivet av  Siw  
Men nog är det väl lite snålt tilltagna ingredienser till såsen? Till 6 portioner!
 svar  Svar till  Köttgalningen    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för alla bra tips!
   kommentar  Skrivet av  Köttgalningen  
Jag har inga åsikter om såsen men däremot om hur man ska tillaga köttet. Gör ofta helstekt entrecote och det blir alltid hur gott som helst. Först steker jag hela köttbiten i en het panna med smör så att den får fin stekyta runtom. Sedan har jag ugnen på 125 grader (150 grader om jag har mer bråttom). Ju högre temp man tar desto mer ojämn färg brukar köttet få, den blir mer stekt i kanterna än i mitten. Ös skyn över köttet några gånger när det tillagas. Och sedan brukar jag ta ut köttet när den fått en temp på ca 57-58 grader och låter den vila under folie i ca 10-20 min. När du sedan skär upp köttet har du en perfekt köttbit som är mer åt rare/medium-rare vilket alltid är personligt men som jag föredrar. Som tillbehör rekommenderar jag ugnsteka rotgrönsaker med salt, peppar, honung och smör. Hoppas köttet smakar!
 svar  Svar till  Linnea    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Du kan ju steka köttet i en stekpanna på hög värme så det får färg runtom först och sedan stoppa in köttet i ugnen. Jag tror inte det fungerar att ha högre temperatur i ugnen en kort stund. Jag har inte själv provat lergryta så jag vet tyvärr inte.
   kommentar  Skrivet av  Linnea  
Som nybörjare på kött måste jag fråga, om jag vill ha mer färg på köttet skulle jag kunna börja på högre temp för att sen sänka till en lägre än 175? (om man vill ha genomstekt).

Är en lergryta nått att ha till detta recept eller är det bara onödigt?
 svar  Svar till  Zarah    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja du kan ta vatten istället. Om du har 1-2 tsk vinbärssaft eller vinbärsgelé så är det säkert gott.
   kommentar  Skrivet av  Zarah  
Kan man ersätta rödvinet med något?
Så man slipper köpa hem en flaska som bara blir stående...
   kommentar  Skrivet av  Jimmy Ahlbäck  
en perfekt rätt lätt att gör och god smak
kan hålla med om att man ska ha lite mindre balsam vinäger
   kommentar  Skrivet av  French Chef  
Ärade kollegor inom det kulinariska spektrumet,

att tillaga en entrecotê i 175 grader är en erkänd styggelse och ni borde skämmas (lite lätt). Själva tillagar vi alltid köttbiten på en temperatur på 300. Fin färg men rosa på insidan. Fettet karamelliseras vilket passar utmärkt till gräddsåsen som man reder m.h.a. skyn. Grönsakerna äter man på sidan med en skvätt vinäger :-) Hoppas att det smakar! Bon appetit!

Skriv och läs alla 19 kommentarer