| Huvudrätter | Nötkött |

Helstekt entrecôte

Enkelt och gott är detta recept på helstekt entrecôte.
helstekt entrecote
Helstekt entrecote passar bra som huvudrätt. Enkelt recept som passar bra till potatis eller ris samt sås.
Timglas Tid: ca 1 timme 45 min varav 1 ½ timme i ugnen
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Skysås:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Vintips:

Château de Saint Cosme (nr 74503)

Gör så här:

Gnid in kryddorna med hjälp av oljan runt om köttbiten. Lägg köttbiten i en form som är ungefär lika stor som köttbiten.

Stick in en köttermometer med spetsen så den hamnar i mitten av köttbiten.

Stek i nedre av delen i ugnen i en ugnstemperatur 125 - 150°C. Stek till termometern i köttet visar 60°C för medium eller 68°C för välstekt. Medium rekommenderas. Det tar ungefär 2-3 timmar. (En lägre ugnstemperatur tar längre tid men ger saftigare kött så om du har tid välj helst 125°C.)

Ta ut köttet från ugnen och lägg aluminiumfolie över och låt svalna och vila minst 30 minuter, gärna en timme innan köttet skärs upp och serveras. (Detta gör att köttet blir saftigare, skär man upp köttet direkt från ugnen rinner massor av köttsaft ur.)

Sås: Blanda köttspad, balsamvinäger, honung, kalvfond och rödvin. Låt koka upp och småkoka 1-2 minuter. Smaka av!

uppskuren entrecote
Skär upp entrecoten när den svalnat lite.
skysås recept
God skysås blir det med receptet. Om du tycker den blir stark kan man alltid tillsätta lite grädde.