Entrecôte

Entrecôte är en mör och fin köttbit av nöt med en del insprängt fett som gör den saftig och god. Därför brukar entrecôte ses som motsvarigheten till karrékotlett (fläskkött).
Entrecôte passar bra att steka eller grilla i skivor eller helsteka.
När man steker entrecote i skivor brukar det räcka med några minuter per sida för en mediumstekt och därmed saftigast möjliga bit.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för entrecôte:
- Blodig: 55°C
- Medium: 60°C
- Genomstekt: 68°C
Tillagningstips
Salta och peppra köttet runt om.
Rekommenderad ugnstemperatur för helstekt entrecôte i bit är 125-175°C. Tillaga i nedre delen av ugnen till önskad innertemperatur.
Låt köttet vila minst 30 minuter innan du skär upp det.
Generellt gäller:
- Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
- Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Nej
Näringsvärden
Dessa näringsvärden gäller 100 gram av entrecôte.
Energi: | 165 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 20 g |
Fett: | 10 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Köptips:
Ersätt med:
| Nötkött |
Läs gärna:
- Stek- och grillguide - Rätt innertemperatur för kött.

Helstekt entrecôte
Recept på helstekt entrecote som du enkelt gör i ugnen. Mycket gott, passar bra som huvudrätt.
