Rostbiff

Rostbiff är nötkött som lämpar sig bäst att tillaga som stek i ugnen som maträtten med samma namn - rostbiff. Både styckningsdetaljen och maträtten har alltså samma namn vilket kan vara förvirrande ibland.
Maträtten rostbiff kan även tillagas av andra köttbitar som t.ex. fransyska. Rostbiff är dock lite finare och dyrare kött än de flesta andra nötköttbitar som lämpar sig att tillaga som stek. Så för ett billigare alternativ välj t.ex. fransyska.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för rostbiff:
- Blodig: 60°C
- Medium: 65°C
- Genomstekt: 70°C
Tillagningstips
Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.
Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.
Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Nej
Näringsvärden
Dessa näringsvärden gäller 100 gram av rostbiff.
Energi: | 118 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 21 g |
Fett: | 4 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Köptips:
Ersätt med:
| Nötkött |

Rostbiff
Engelsk och fransk rostbiff som görs på benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår. Enkelt recept.
