Kalvstek

Recept med Kalvstek
Näringsvärden
Kalvstek är kalvens motsvarighet till nötstek och rostbiff.
Kalvköttet är finare och dyrare eftersom det är mörare och saftigare än från det fullvuxna djuret.
Kalvstek bör tillagas genom att helstekas.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för kalvstek:
- Blodig: 60°C
- Medium: 65°C
- Genomstekt: 70°C
Tillagningstips
Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.
Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.
Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av kalvstek.
Energi: | 110 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g (varav sockerarter: 0.0 g) |
Protein: | 20 g |
Fett: | 3.1 g (varav mättat fett: 1.2 g) |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Köptips:
Ersätt med:
| Nötkött |
Läs gärna:
- Stek- och grillguide - Rätt innertemperatur för kött.

Kalvstek
Tillaga kalvstek enkelt med minimal arbetsinsats och gott blir det med detta recept. Du behöver en köttermometer. Tid i ugnen ca 2 ½ timme.
