
Fransyska

Recept med Fransyska
Näringsvärden
Fransyska är nötkött och passar bra till olika stekar och som grytbitar.
Stekar steks hela i ugnen eller i en stor kastrull på spisen. Till detta behövs en stektermometer. När köttet nått en innertemperatur på
- 55°C är köttet rött och blodigt
- 60°C är köttet rosa med röd kärna
- 70°C är köttet lätt rosa
- 75°C är köttet välstekt
Lagom ugnstemperatur brukar vara mellan 125°C och 175°C. Ju lägre temperatur desto saftigare kött men desto längre tid i ugnen.
Grytbitar är fransyskan skuren i mindre bitar, ca 3 centimeters kuber, och går ofta att köpa som grytbitar i affären. Grytbitar används till grytor och bör stå och koka minst en timme för att köttet ska bli mört och gott istället för segt.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för fransyska:
- Blodig: 60°C
- Medium: 65°C
- Genomstekt: 70°C
Tillagningstips
Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.
Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.
Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av fransyska.
Energi: | 116 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 20.8 g |
Fett: | 3.5 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
Finns i affären:
GI tips:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Köptips:
Ersätt med:
Tips:


⭐ webmaster

TACK FÖR DINA FINA RECEPT.
HÄLSNINGAR Lena👌

⭐ webmaster

| Nötkött |
Läs gärna:
- Stek- och grillguide - Rätt innertemperatur för kött.
- Kökshjälpen - köksappen - Använd appen Kökshjälpen för att spara tid och lyckas i köket när du bakar och lagar mat.

Biffgryta
Recept på biffgryta! Enkel och mycket god gryta med grytbitar av nöt eller nötstek. Köttet blir mört och gott!


Porterstek
Recept på porterstek med en himmelskt god sås med fyllig smak som görs på kokspadet som man kokar steken i. Perfekt bjudmat.


Rostbiff
Engelsk och fransk rostbiff som görs på benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår. Enkelt recept.
